2050: Příběh pro budoucí generace - Ladislav Zelinka


Autor: Ladislav Zelinka
Počet stran: 140
Nakladatelství: Černý drak

Anotace:
V roce 2050 se zdá být všechno v pořádku a šestnáctiletá dívka Aneta si užívá bezstarostného života v moderní Praze. Souhrou okolností se jí podaří nahlédnout za oponu zdánlivé idyly a pozná tajemství i hrozbu skrývající se tam, kde by to vůbec nečekala. Kromě toho, že Aneta zažívá první lásku a dozví se něco o vlastní minulosti, pomalu si uvědomuje, že svět v pořádku rozhodně není. Stačilo jen otevřít oči. Otevřete oči s Anetou a porovnejte, jak děsivě blízko má její svět k naší současnosti. Kde končí svoboda? Jsme zajatci techniky? Jsou nepohodlné osoby sledované? Co je pravda a co není? Odpovědět si můžete po přečtení tohoto moderního pohádkového příběhu, který vás zaručeně dovede k zamyšlení. Ing. Ladislav Zelinka je autor zabývající se především aktuálním stavem a budoucím směřováním lidské společnosti, ekologií a exopolitikou. Napsal desítky článků pro weby i do časopisů. 2050 je jeho čtvrtá kniha, autor se snaží oslovit „indigové děti“, přemýšlivé náctileté a každého, komu není jedno, co se děje kolem nás.
Na ulicích hlídkují policejní drony, billboardy na lidi mluví a přizpůsobují jim svoji nabídku. Ale jinak je Praha v roce 2050 pořád stejná. Aneta chodí do školy, schází se s kamarády nebo navštěvuje svojí babičku. Snad jen její otec je dost staromódní a drží jí stranou od moderní techniky. Během jedné cesty tramvají se při kontrole odhalí, že její doklad je falešný a z toho by mohla mít Aneta hodně velký problém. Naštěstí je u incidentu kluk v kapuci, který se později představí jako Kryštof jinak přezdívaný Chris. Ten nějakým zvláštním způsobem automat zneškodní a i s Anetou uprchne do bezpečí. Aneta by se sice ráda vrátila domů, ale ukáže se, že na ní doma čekají policisté nebo vojáci (ona sama to v ten moment nepoznala). A tak nachází útočiště právě u Chrise doma.

Ladislav Zelinka je politolog, spisovatel a nezávislý badatel. Kromě knih se věnuje psaní článků pro časopisy a weby. V roce 2010 vydal vlastním nákladem sbírku básní Cesta domů. O čtyři roky později mu vyšla pohádková kniha Fantastické putování Anny mezi Dvěma světy. Další publikace je nazvaná jednoduše Exopolitika a jde o články vydávané na stránkách České exopolitiky a v časopise Ve hvězdách & Lidový léčitel v průběhu let 2010—2014. Tam odkud pocházím… / Dar procitání ... napsal společně s Karalem Wolfem a jedná se o dvojsbírku básní. Zatím poslední a pátou knihou je 2050: Příběh pro budoucí generace.

Se svým krátkým rozsahem (140 stran) a kapesním formátem je knížka vhodná na cesty. Vzhledem k rozměrům jsem byl překvapeným poměrně velkým písmem. Text doplňuje několik černobílých ilustrací.
Příběh je psaný z pohledu třetí osoby kromě několika deníčkových pasáží, které jsou logicky v ich formě. Musím se přiznat, že styl psaní mi nepřišel jako u autora, který napsal pět knih.
Svět má zavedený systém, kde jsou lidé sledovaní a kde jsou zajatci moderní techniky. Ale systém má očividně mezery. Jak jinak si vysvětlíte, že Aneta, jejíž příchod na svět proběhl prakticky načerno (na rozdíl od ostatních lidí nedostala po narození čip), mohla před lety zmizet z dětského domova a nikdo to neřeší? Navíc žije na falešné doklady, které by systém měl odhalit a nenechat se ošálit dalším falešným dokladem (s totálně přestřeleným věkem). Aneta si taky může chodit po ulicích a na nákup, i když je v hledáčku policie. Pravda je, že alespoň nepoužívá platební kartu, která by jí mohla odhalit. 
V určité části pak začne mluvit o tom, že se přihlásí na uměleckou školu, protože je to její koníček, i když předtím o tom nepadlo slovo. Co mě zarazilo, že se nepořádají talentové zkoušky, ale člověk se tam patrně jen přihlásí a hotovo.

Jako protiklad k technice je tu magie. Ostatní lidé o ní nemají moc potuchy, ale Chris ano. Zkouší různé věci a dělá si o tom poznámky. Ty objeví Aneta a po přečtení poznámek jí kouzlení začne automaticky jít. A to takovým způsobem, že  kouzlo neviditelnosti, které by jí mělo skrýt před technikou jí zneviditelní i před lidmi. Zkrátka jsem měl dojem, že hlavní hrdince jde všechno hned samo a jakoby mimochodem jí vše vychází. Viz třeba ta část na policejní stanici.

Na samém počátku téhle knihy stála potřeba upozornit na to jak žijeme a jak by to mohlo pokračovat. Zatím sice nemáme tak pokročilé bilboardy, ale třeba reklama na internetu se přizpůsobuje hodně. Autor chtěl oslovit mladou generaci takže mu pod rukama vznikl dystopický příběh právě pro ně. Jako takový má v sobě i dávku romantiky. Bohužel kvalita trochu pokulhává. Režim, který má působit přísně a dokonale má mezery. Knížka popisuje poměrně krátký úsek Anetina života a děj knížky končí v momentě, kdy se teprve odboj proti systému rozjíždí. Jako že se třeba plánuje ostatním lidem říkat o magii a podobně. Za sebe musím bohužel napsat, že mě knížka neoslovila. 



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy 2050: Příběh pro budoucí pokolení.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden