Azincourt - Bernard Cornwell



Autor: Bernard Cornwell
V hlavní roli: Dušan Sitek
Délka: 19 hod. 21 min.
Vydává: Audiotéka

Anotace:
Román Bernarda Cornwella popisuje okolnosti, které vedly k jedné z nejdůležitějších a také nejkrvavějších bitev stoleté války mezi Anglií a Francií, i bitvu samotnou. Došlo k ní 25. října 1415 v den sv. Kryšpína mezi severofrancouzskými vesnicemi Azincourt a Tramecourt. Anglický král Jindřich V. zde na hlavu porazil mnohem početnější vojsko francouzského krále Karla VI., když nově využil bojových schopností svých lučištníků. Vítězství u Azincourtu zajistilo nadlouho anglickou nadvládu nad severní Francií. Téma bitvy u Azincourtu později básnicky zpracoval William Shakespeare ve hře Jindřich V.


Nenávist mezi Nicholasem Hookem a bratry Perrillovými sahá několik generací zpátky, ale přesto je pořád živá. Navíc natolik silná, že se pokouší jeden druhého zabít. I Hook má bratra, ale ten je o něco mladší a Perrillové ho tolerují. Všeobecně se ví nebo minimálně tuší, že otcem bratrů Perrillových je kněz sir Martin. Jako takový má samozřejmě určitý vliv. Nicholas se ke své smůle zapojil do akce právě s Perrillovými. Mají za úkol upálit nebo oběsit kacíře. Nick musí popravit staršího muže, který je náhodou taky lučištník a ten mu řekne, že se nemůže nazývat lučištníkem, pokud nezabil jiného člověka v bitvě. Před smrtí mu muž řekne, že má dceru (ta je také na náměstí) a poprosí ho o její záchranu. Hook se sice pokusí mladou dívku zachránit, ale bohužel se zalíbila chlípnému knězi siru Martinovi, který jí znásilní a pak ještě nechá Perilla, aby si s ní užil a nakonec jí podřízl hrdlo. Nick ve výbuchu hněvu kněze uhodí. Bohužel jde o zločin, za který by měl jít na šibenici, což kněz moc dobře ví a chce se toho domáhat. Hook nemá jinou možnost než uprchnout a stát se psancem.


Nicholas se už od mala učil střílet z luku. Cvikem získal potřebnou sílu napínat tětivu a střílet. Kromě zvířat zabil šípem pytláka, ale zkušenosti s bojem neměl. Na začátku příběhu začne prvně slýchat hlas v hlavě. Nejdřív ho pokládá za samotného Boha, i když pak váhá jestli mu nenašeptává sám ďábel. Později zachrání dívku, které nerozumí, protože je francouzska. Ale tahle jazyková bariéra se pomalu odbourává a postupně se mezi nimi rodí pevnější a pevnější pouto. Hook se také setkává se samotným králem Jindřichem V., který je velice zbožný.

Azincourt je samostatná kniha, která nespadá do žádné série, což je dost osvěžující. Přitom Bernard Cornwell má na kontě hned několik úspěšných sérií. Příběhy britského vojáka Richarda Sharpa (existuje i seriál) čítají už jednadvacet knih. První kniha je rovněž dostupná v audioverzi. Další, tentokrát pouze čtyřdílná, je Hledání svatého grálu. Série Saské kroniky má deset knih. Podle této série vznikl seriál Poslední království pojmenovaný na základě první knihy.

Dušan Sitek je divadelní, seriálový a filmový herec. Také má zkušenosti v dabingu. Své narátorské role se zhostil více než dobře. Hlasově se mohl vyřádit především u zkaženého sira Martina, který je opravdu ďábelský. Ale také u sira Johna, který se s ničím nemazlí a má hrubý hlas. Jemnost ukazuje třeba u krásné Melissandy. V knize se objevují i francouzská slova. Byl jsem trochu překvapený, že audiokniha nemá žádnou hudební složku. Nečekejte žádnou úvodní melodii nebo hudební předěl. Myslím si, že je to škoda. Třeba v závěrečné bitvě se střídají pohledy a místo několikavteřinové pauzy by byl lepší nějaký krátký zvuk. Příběh, který kniha nabízí, spadá do historického žánru a je zaměřený na bitvy. Myslím, že z toho důvodu bude vhodnější pro mužské obecenstvo. Autor se soustředil na všemožné aspekty boje a všemu, co k tomu patří. Než došlo k samotnému boji, bylo potřeba město dlouho obléhat. Navíc v táboře docházelo k nákazám. Střety jsou popisovány krvavě a bez příkras. Například kam myslíte že si mohl ulevit bojovník během bitvy? Hodně důležitou roli hraje víra. Postavy knihy se často modlí k Bohu nebo svatým a případné sliby berou hodně vážně.

Azincourt je audiokniha vhodná pro nadšence ho historie a zvlášť historických bitev. Autor je umí popsat detailně a bez příkras. Nebojí se popisovat i ošklivé věci, kterým se ostatní vyhýbají jako nemoci a vyprazdňování. Je škoda, že knížka nemá žádnou hudební složku.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy Azincourt.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna