Ohnivý muž - Joe Hill


Autor: Joe Hill
Překladatel: Adéla Bartlová
Počet stran: 664
Nakladatelství: BETA

Anotace:
Představte si podivnou nemoc, která končí samovolným vznícením oběti. A představte si, že je tahle choroba nakažlivá a nebezpečně se šíří... Joe Hill v novému románu vrhá čtenáře do chřtánu apokalypsy. Počet nakažených stoupá, oheň páchá nedozírné škody a část společnosti by proti postiženým nejraději zakročila zcela nekompromisně. Zdravotní sestra Harper hledá řešení. Pomůže věda, drastická opatření nebo tajemný Ohnivý muž, který se naučil oheň v sobě ovládat?
Začalo to nenápadně. Pozvolna. Když první nakažený skončil v plamenech, tak nikdo netušil, jak zlé to bude. Počet nakažených rychle narůstal. Jeden den jste zdravý a druhý den ráno najdete na noze černo-zlaté pruhy. Ty se časem rozrůstají, až je máte po celém těle. Nemoc prorůstá i dovnitř do vašeho mozku. Časem se z vás může začít kouřit, vaše teplota stoupá a pak už stačí jen panika a jste v plamenech. Svět jak ho známe končí. Harper pracuje jako školní sestra a jednou uvidí z okna, jak na školní pozemek přijde muž a přímo před jejíma očima uhoří. O něco později nastoupí do nemocnice, protože nemocných je stále víc a setry jsou nedostatkové zboží. Seznámí se tu s tajemným mužem v hasičském obleku a malým chlapcem. Ze všech pacientů si nejvíc oblíbí sympatickou René. Ani tady, ale nesetrvá příliš dlouho. Nemocnice totiž jednoho dne vyhoří. To je pro Harper největší zlom v životě, i když to v tu chvíli ještě netuší.

Joe Hill už je u nás zapsaný jako autor hororových knih a komiksů. Nejdřív mu u nás vyšla kniha Černá krabice, kterou jsem si kupoval v Levných knihách. Škoda, že skončila zrovna tam. Kniha Rohy se dočkala i filmového zpracování s Danielem Radcliffem. A tím končí éra tenkých knih. Vánoční říše i Ohnivý muž jsou poměrně objemné. Mimochodem na Ohnivého muže už jsou zakoupená filmová práva. Joe Hill stojí za příběhem komiksové série Zámek a klíč. Jeho povídka Plášť posloužila jako předloha stejnojmenného komiksu. Tato povídka u nás vyšla také jako součást knihy Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy.

Knížka je rozdělená na devět částí (plus Prolog a Dodatek). Zpočátku text popisuje v krátkosti měsíc po měsíci, aby bylo vidět jak nemoc postupuje a poté už se zaměřuje na samotnou Harper. Vidíme jaký je vztah s jejím manželem Jakobem a jaký vliv na něj má všudypřítomná nákaza. Především jejich vztah a jeho vývoj byl v této části zdrojem napětí. V druhé části se to změnilo a nastal klid. Harper se dostala do společenství nakažených, kteří žili v bezpečí tábora stranou od všech lidí. Po předchozích napjatých situacích nastává období, kdy se prakticky nic neděje. Můžete si říkat, že by stálo za to tuhle etapu proškrtat. Ale pozor, tahle část je neméně důležitá. Dozvídáme se o tom jak tábor funguje, něco o začátcích komunity a poznáváme také jednotlivé charaktery. Na tom Hill staví, protože v dalších částech se všechno mění. I když autor v několika případech předem oznámí, že se všechno brzo změní tak paradoxně zvyšoval moje napětí a zvědavost. Harper má ráda různé filmy a knihy takže je tu zmíněný Harry Potter, Letopisy Narnie, Mary Poppins, Doctor Who nebo Toy story. Autor se v některých situacích nebál zajít pro ostřejší výraz, ale nebylo to příliš často. Co se týká samotného závěru, tak mám rozporuplné pocity. Ten Dodatek mohl být o něco delší. Také je škoda překlepů. Místo Jim je třeba napsáno Jom.

Fanoušci Hilla určitě mají jasno a pokud knížku doma nemají, tak alespoň plánují její koupi. Ohnivého muže bych rád doporučil těm, kteří mají rádi příběhy v rozpadající se společnosti. Myslím, že by se mohla líbit fanouškům Dne trifidů. Autor prokresluje jednotlivé charaktery, které nejsou černobílé. Je tu jen malé procento vyloženě kladných postav. Kromě zmíněné jedné části je příběh napínavý a v druhé části graduje.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Ohnivý muž.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø