Warcraft: První střet - Christie Golden


Autor: Christie Golden
Překladatel: JaKub Mařík, Zuzana Komprdová a Tomáš Kratochvíl
Počet stran: 304
Nakladatelství: FANTOM Print

Anotace:
Azeroth se ocitá ve válce, když do něj magickým portálem vtrhnou krvelační nájezdníci - orkská Horda, která utíká ze svého chřadnoucího domova Draenoru a chystá se obsadit nový svět a zotročit jeho obyvatele. Lidé se ale nemíní vzdát bez boje a orkské sekery a vlčí jezdci se brzy poměří se stromwindskými meči, trpasličí pistolemi a dalaranskou magií.

Temná síla, která zničila Draenor, však pronikla i do nového světa a tu nedokáží zastavit žádné bitvy, ale pouze spolupráce čtyř hrdinů z obou stran fronty. Orkský náčelník, opovrhovaná míšenka, zahořklý rytíř a zneuctěný mág musejí spojit síly a postavit se samotnému Gul'danovi, zlověstnému vůdci Hordy.

Pokud ho nedokáží porazit, Azeroth a všechny jeho obyvatele, staré i nové, čeká pomalá smrt…
Draenor přestává být pro orky místem k životu. Tam, kde dřív mohli lovit, je nyní mrtvá země. Náčelník Durotan, který se svým kmenem Frostwolf žije na severu v horách, si to uvědomuje. A problém je pro něj o to palčivější, že jeho družka mu má brzo porodit potomka. Když je navštíví Gul'dan a nabídne jim cestu do nového světa, kde bude dostatek jídla, tak prakticky nemá na výběr. Připojí se se svým kmenem k ostatním, které dohromady tvoří Hordu. Ale už krátce po průchodu portálem se objevují první problémy. Durotan si uvědomí, že problém, který je sužoval v Draenoru, se může brzo objevit i zde. 
Azeroth má svoje původní obyvatele a těm se nelíbí, že se k nim přihnala spousta velkých monster, které je přepadají, unášejí nebo zabíjí.

Christie Golden není ve světě Warcraftu žádným nováčkem. Její Vládce klanu patří mezi moje oblíbené. Z novějších děl bych chtěl určitě jmenovat knihu Durotan, která je prequelem k Prvnímu střetu. Ale Christie Golden nepíše jen Warcraft. Na kontě má i knihy Star Wars, Assassin's Creed nebo StarCraft. 

Durotan je mezi orky největší sympaťák. Na prvním místě je u něj klan Frostwolf a jeho manželka s dítětem. Nelíbí se mu Gul'danova magie, která ze všeho vysává život a mění kůži na zelenou. Gul'dan naopak svou magii využívá kdykoliv může a ničení životů si užívá. Celá Horda ho poslouchá a dělá co jim přikáže. Garona je napůl ork a napůl člověk. Guldan si jí u sebe drží jako otroka a neuznává jí jako orka. Právě ona ví, jaký je Gul'dan doopravdy a pro děj je dost důležitá. Proti Hordě stojí lidé vedení králem Llanem. Dalším lidským hrdinou je Anduin Lothar, který přišel o manželku a zůstal mu jen syn. Ten se snaží obstát v očích svého otce jako voják.

Kniha a film se prakticky neliší, vzhledem k tomu, že předlohou knihy byl film. Síla filmu spočívá v digitálních efektech, na které je radost koukat. Na druhou stranu některé hrdiny jsem si představoval úplně jinak. Konkrétně mluvím o Strážci (bratr trefně poznamenal, že vypadá jako DJ David Guetta) a Khadgarovi. V knize jsou popsány myšlenky a vztahy mezi postavami, takže je snadné pochopit jejich konání. Například to, jak Lothar nedokáže svému synovi říct, jak je na něj pyšný. Nebo to, jak všechno prožívá Garona. V textu naleznete hvězdičky u termínů, které jsou na konci stránky vysvětlené. Jde třeba o anglické názvy klanů, zbraní a podobně. Knížka je napsána čtivě a děj pěkně odsýpá. Závěrečné odhalení je sice předvídatelné, ale to vůbec nevadí.
Pro fanoušky je tahle knížka skoro povinnost, ale věřím, že příjemná.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Warcraft: První střet.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø