Doctor Who: Královská krev - Una McCormacková


Autor: Una McCormacková
Překlad: Tomáš Oakland
Počet stran: 200
Název série: Doctor Who
Nakladatelství: Jota

Anotace:
„Grál je jenom povídačka! Báchorka! Neexistuje ve tvém světě a nemůže existovat ani tady!“

Městský stát Varuz je na pokraji záhuby. Aurelián je posledním vévodou ve své linii, město se rozpadá a vojsko jeho nepřítele Konráda čeká v horách a chystá se vyrazit. Aurelián je připraven vsadit vše v jediné poslední bitvě. Když se tedy zjeví svatý muž „Doktor“, Aurelián jej požádá o požehnání.

Ve Varuzu však není vše, jak se zdá. Městské stráže mají laserové meče a síně ozařují elektrická světla. Aureliánova milovaná žena Guena spolu s jeho nejdůvěryhodnějším rytířem zřejmě plánuje převrat a Clara, Doktorova záhadná společnice, je rychle vtažena do jejich pletich...

Podaří se Doktorovi zamezit válce? Bude Clara a její účast na spiknutí odhalena? Proč je Konrádův velvyslanec tak roztržitý? A kdo jsou ti prastaří, znavení rytíři, kteří dorazí do Veliké síně a tvrdí, že pátrají po Svatém grálu?
Doktora a Claru jejich cesty vesmírem a časem zanesou na různá místa. Někdy je to daleká budoucnost, minulost a jindy se ocitají v úplně jiných planetách. Tentokrát přistanou ve městském státu Varuz, který kdysi musel být naprosto úžasný, ale nyní pomalu chátrá. K tíživé situaci přispívá i fakt, že je jen otázka času, než vypukne válka se sousedním vladařem Konrádem. Doktor a Clara jsou předvedeni před vévodu Aureliána, který si myslí, že jsou poslové od nepřítele. Situace se zkomplikuje, když se ukáže, že nejsou jediní, kdo do Varuzu přicestoval. U dvora se totiž ukáže další velvyslanec a také skupina rytířů, kteří pátrají po Svatém grálu.

Každý příběh ze světa Doctora Who, který Jota dosud vydala, fungoval samostatně. Proto jsem se docela zaradoval, když jsem zjistil, že Královská krev má být první díl série Kroniky Glamour. Čekal jsem, že třeba budou jednotlivé díly provázané nějakým větším příběhem. Ale ničeho takového jsem si po dočtení Královské krve vůbec nevšiml. Takže proč se tahle kniha vymezuje z normální řady Doktorových příběhů? Odpověď bohužel neznám.

Aurelián je jako vládce hrdý a místo nějakých jednání o míru by raději udatně padl ve slavné bitvě. Ne všichni u královského dvora jeho úmysl vítají s nadšením. Clara se stane částí spiknutí za mírové jednání, které probíhá ve vysokých kruzích. U dvora je navíc ještě jeden mladík, který by měl nárok na trůn a který má na řešení problémů svůj názor.

Popis královského dvora působí dost komorně, protože se tu mluví jen o několika málo postavách a tak ani ty intriky nejsou nikterak složité. Doktor tentokrát především pozoruje a k nějaké velké akci vůbec nedojde. Dobré je, že můžeme pozorovat příběh z více stran, protože se Doktor a Clara v určitém okamžiku rozdělí. Přitom Clařina část mi přišla o fous lepší. Bylo to kvůli tomu, že se vydávala do většího nebezpečí a mohlo se stát prakticky cokoliv. Pořád ale jde o dost čtivou knížku. Bohužel se dlouhou dobu nic neděje a pak se vše vyřeší celkem rychle.

Jsem zvědavý na další díl série Kroniky Glamour. Těším se a doufám, že vylepší můj dojem z Královské krve. I přes to co jsem napsal, je Královská krev napsána velice čtivě. A co si budeme povídat - je to Doctor Who.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí knihy Doctor Who: Královská krev.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø