Slib - Robert Crais


Autor: Robert Crais
Překlad: Hana a Martin Sichingerovi
Počet stran: 376
Nakladatelství: Metafora

Anotace:
Elvis Cole, Joe Pike, Scott James a legendární policejní pes Maggie tentokrát pohromadě. Na stopě teroristů…

Když si soukromého detektiva Elvise Colea najme žena znepokojená zmizením své sestry, zavede ho pátrání ke zdánlivě obyčejnému rodinnému domku. V normálních domech se však obvykle neskrývají vraždící zločinci s hromadou výbušnin…
Ulice je vzápětí plná policistů a mezi nimi i Scott James se svým legendárním policejním psem Maggie, fenkou německého ovčáka obdařenou výjimečnou inteligencí. A pouze Scottovi se podaří zahlédnout prchajícího vraha. Zabiják má ale jedno pravidlo: Nikdy nenechávej svědka naživu.

Elvis Cole se náhle zdá policii podezřelý a jeho parťák Joe Pike mu přispěchá na pomoc. Scott a Maggie uniknou o vlásek smrti. A cesty této čtveřice se protnou. Společně se pouštějí do boje proti obchodníkům se zbraněmi a gangům s vazbami na teroristy. Sledovat stopu lží v pavučině, kde skoro nikdo není tím, za koho se vydává, je ale nesmírně těžké. A smrtelně nebezpečné.
Nikdo ze sousedů ani netuší, jaká schůzka se právě odehrává v domě pana Rollinse. Popravdě pan Rollins dům využívá převážně pro podobná setkání a jinak ho občas pronajímá. Nechce, aby si ho s domem někdo spojoval. Setkal se s Charlesem a především s Amy, která mu přinesla vzorek výbušniny. Je potřeba si nechat ověřit kvalitu vzorku a pak už nic nebude bránit dalším jednáním. Schůzka je krátká, ostatní opouští dům a jen Rollins zůstává, aby očistil případné stopy. Všechno se ale zkomplikuje, když dorazí zdrogovaný muž (posílá ho Eli, pro kterého Rollins shání výbušniny) s policií v patách. Ve svém stavu si ani neuvědomuje závažnost situace. Pan Rollins nemá jinou možnost než ho zabít. A pak uteče. 
V tu dobu se ve stejných místech pohybuje i Elvis Cole. Najala si ho Meryl Lawrenceová, aby našel její sestru, která zmizela a spolu s ní i dost peněz. Žena má o svou sestru strach. Stopou k jejímu nalezení by měl být její přítel Thomas Lerner, který tady má bydlet. Problém ovšem je, že ho v okolí nikdo nezná. Cole zahlédne z jednoho domu utíkat muže ve sportovním saku a vyběhne za ním. Ale v tu dobu už je v okolí plno policistů a jeden z nich ho zastaví.

Plánovaný film s Maggie a Scottem je zatím v nedohlednu, ale naštěstí autor napsal další knížku. Na obálce je sice Maggie, ale je třeba říct, že se nejedná o čistě jejich příběh. Robert Crais udělal takový crossover svých sérií a spojil je dohromady. U příběhu z reálného světa je to samozřejmě jednodušší než třeba u fiktivních fantasy světů, kde by bylo potřeba vysvětlovat, jak se z jednoho vesmíru dostal do jiného. I tady to bylo potřeba vyprávět uvěřitelně s nějakým logickým odůvodněním. To se myslím povedlo a byť to tentokrát není až tolik o Maggie, hraje důležitou roli ve vyšetřování.

Příběh je vyprávěný z několika pohledů, které se střídají po kapitolách. Nejvíc prostoru má Elvis Cole jako hlavní postava. Jeho kapitoly jsou jediné psané v ich formě. Ty ostatní jsou z pohledu třetí osoby. Dále jsou tu kapitoly Pikea, Stonea, pana Rollinse a Jamese Scotta. Perličkou jsou části psané z pohledu fenky Maggie, které knížku ozvláštňují. Cole to má opět těžké. První stopa, která by mu měla pomoci v pátrání, je naopak další záhadou. Navíc je považovaný za podezřelého, ale nemůže toho moc říct, protože jeho vyšetřování musí proběhnout v tajnosti. Jak se policisté drželi toho, že je Elvis Cole podezřelý, bylo možná trochu přehnané. Každopádně pro to nebyl jiný pádný důvod, než že se pohyboval v dobu vraždy na místě činu. Na druhou stranu, alespoň byl důvod (nebo jeden z důvodů) povolat na pomoc své známé. Zatímco Elvis pátrá po Amy, Scott a Maggie čelí útokům pana Rollinse. Scott jako jediný zahlédl jeho tvář a mohl by ho identifikovat. Ještě že má tu Maggie. Fenka uplatnila své zkušenosti a snaží se ochránit Scotta. Byl krásně vidět ten vztah, oddanost a ochranitelské pudy.

Slib se mi četl velice dobře. Nemůžu říct, že bych se někde nudil, ale části se Scottem a Maggie jsem si užíval nejvíc. Bylo tam i napětí, jestli zvládnou přežít útoky pana Rollinse. V příběhu dojde i na zvraty, takže vás závěr může překvapit.


Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Metafora za poskytnutí knihy Slib.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Saturnin - Zdeněk Jirotka