Jackaby - William Ritter



Autor: William Ritter
Překlad: Vratislav Kadlec
Počet stran: 280
Nakladatelství: Host

Anotace:

Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.

Abigail Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího nevysvětlené jevy, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého – což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že za vším stojí nelidská stvůra, jejíž existenci policie – s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea – vytrvale popírá.
Abigail Rooková se plavila na lodi a s sebou měla jen jediný kufr, ve kterém byly všechny její věci. Nyní plavba skončila a slečna vystoupila z lodi na pevnou půdu. I když nemá moc peněz, zamíří do nejbližší hospody. Jedno z mála míst, které jí v tu dobu mohlo ochránit před zimou, když to její oblečení nezvládne. Jakmile spatří v místnosti klavír, zadoufá, že by si mohla něco přivydělat, ale bohužel je rozbitý. Naštěstí je barman dobrák, nalije jí pintu piva a řekne, ať počká, než přestane sněžit. A chvilku na to se Abigail prvně potkává s Jackabym aniž by tušila, že to rozhodně není naposledy. V hospodě tady slečna Rooková našla dočasný azyl - za hodinu zametání a mytí nádobí mohla přespat v jednom pokojíku. Zkouší štěstí v obchodu se smíšeným zbožím, ale bohužel nikoho na výpomoc nechtějí. Až na vývěsce objeví inzerát, že se hledá asistent vyšetřovací služby. Tak se vydává na uvedenou adresu a tím začíná její dobrodružství.

William Ritter učí na střední škole ve Springfieldu. Jackaby je prvotinou tohoto amerického spisovatele. V zahraničí už vyšlo pokračování Beastly Bones a v plánu je i třetí díl nazvaný Ghostly Echoes. Kromě toho vyšel elektronicky i krátký příběh The Map.

V anotaci je napsáno, že je to příběh ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese. Čas od času se podobná větička na obalu objeví. Moc na ně většinou nedávám, protože může přijít zklamání a raději se řídím celkovým dojmem. V tomhle případě je ale přirovnání k dvěma fenoménům poměrně přesné. Už první setkání Jackabyho a Abigail jasně odkazuje na dedukční schopnosti Sherlocka. Netrvá dlouho a slečna Rooková se stane jeho společnicí. Vlastně bych měl napsat asistentkou. Detektiv Jackaby je v New Fiddlehamu výraznou osobou a názory na něj se různí. Svým výstředním stylem oblékání upoutá pozornost. Když k tomu ještě přidáte fascinaci a zkušenosti s nadpřirozenem, máte o zábavu postaráno. Pokud je Jackaby něčím nebezpečný, tak je to jeho účinkování v kuchyni, které patří k těm nejvtipnějším scénám v knize.

Příběh je vyprávěný z pohledu slečny Abigail, která se chtěla vymanit ze svazujícího vlivu svých rodičů a zažít něco nového. V New Fiddlehamu potřebovala najít práci, aby měla na jídlo a bydlení, což ji dovede k Jackabymu. Vyšetřování zločinu bylo zajímavé. Zatímco Abigail si všímá obyčejných detailů, Jackaby vidí nadpřirozené bytosti. Všechno vysvětluje své asistentce a jejím prostřednictvím i čtenáři. Pachatel zločinu se pohybuje na pozadí příběhu a autor strhává čtenářovu pozornost jinam. Zaseje semínko pochyb o jisté osobě, i když nepřesvědčí, že je to vrah. Závěr je opravdu napínavý a obsahuje i pěknou akční pasáž. Bohužel si jí úplně nemůžeme užít kvůli bezvědomí vypravěčky.


Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí knihy Jackaby.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Mezinárodní den mužů

Měsíční chvástačka 1/2