Hvězdy nám nepřály - John Green


Autor: John Green
Účinkují: Matouš Ruml, Veronika Kubařová
Délka: 7 hod. 43 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Nejvtipnější smutný příběh

Šetnáctiletá Hazel Grace žije už tři roky s diagnózou rakoviny štítné žlázy a i když není jisté, jak se bude její stav dál vyvíjet, k vyléčení zrovna nesměřuje. Za tu doby už se na svou nemoc začala dívat s určitou ironií a nejvíc ji mrzí, že se nikdy nedozví, jak dopadla její oblíbená knížka Císařský neduh, která má otevřený konec. Pak ale na setkání podpůrné skupiny potká okouzlujícího mladíka Augusta Waterse, jemuž se podařilo chorobu překonat a který sdílí její sarkastický pohled na život. Má vůbec smysl se zamilovat, když jste se už smířili s tím, ze vaše existence je časovanou bombou, která v dohledné době nevyhnutelně vybuchne?

„Autor příběh vypráví bez příkras, nic neskrývá, nešetří drsnými detaily. Zároveň celý příběh líčí se svérázným černým humorem.“‒ Ondřej Bezr, iDnes.cz
Hazel jde na setkání podpůrné skupiny. Přesně takové skupiny, kde se setká několik lidí a sedí v kruhu. Každý se představí a mluví o nějakém svém problému. Nejdřív mluví Isaac, kterého čeká operace očí. Právě Isaac přivedl jednoho svého kamaráda, kterého Hazel ještě nezná. Ten mladík se představí jako August Waters a oba se do sebe zakoukají.

Veronika Kubařová čte převážnou většinu knihy. Nejen vyprávění Hazel, její přímou řeč, ale i všechny ostatní postavy (jak mužské, tak ty ženské). Veronika pro OneHotBook načetla Poslední aristokratku a Bertíka a čmuchadlo. Matouš Ruml pak čte jen přímou řeč Augusta. Trochu zvláštně zní, když mluví s mužskou postavou, kterou čte dívka. Ale to není u audioknih výjimka. Matouš Ruml se do čtení pokládá. Většinou čte lehkým tónem s jakýmsi nadhledem. Později čte vážnějším hlubším tónem, ale nejvíc se hraní projeví v závěrečných kapitolách. Veronika a Matouš poprvé spolupracovali právě na knížce od Petry Soukupové Bertík a čmuchadlo.

V blogosféře už se patrně nenajde moc lidí, kteří tenhle příběh neznají. Koneckonců i u nás můžete najít recenzi od Hanky na papírovou verzi. Tu jsem nečetl, i když jsem se na to chystal. Ale pak přišlo filmové zpracování, které jsme viděli v kině a teď i audiokniha. Už od začátku je jasné, že příběh je primárně určený pro dívky, protože se dozvíte, jak je August strašně sexy. Nebo jak při letmém doteku ucítila jeho pevné svaly. Ale to je v pořádku, protože s tím jsem už do poslechu knihy šel. Oproti filmu jsou tu scény, které sice děj neposunují významově nikam dál, ale rozšiřují životy hlavních postav. Mluvím třeba o nákupu s kamarádkou nebo více scén s Augustovou rodinou. I když je do příběhu zapuštěný humor (obvykle dost černý a související s vážnou nemocí), většinu postav sužuje nějaká tragédie jako hrozící slepota, rakovina nebo závislost na alkoholu. Z postav jsem si oblíbil Augusta, protože je fanoušek hraní, čtení (o zombie nebo klonovaných vojácích) a líbí se mi výběr jeho filmů. Nejvíce se mi líbily kapitoly, kde spolu August a Hazel mluví. Z toho, jak spolu Matouš Ruml a Veronika Kubařová mluví, je cítit jiskření, vzájemné poblouznění a vtipkování. To celé podtrhuje hudba, které kapitoly odděluje. Piano a kytara se na romantickou hudbu rozhodně hodí. Autor hudby s tímto duem vytvořil jak lehkou veselou melodii tak tu smutnou a plnou beznaděje.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Hvězdy nám nepřály.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva