Proudové šílenství - David Šenk


Autor: David Šenk
Počet stran: 232
Nakladatelství: Epocha

Anotace:
Představte si vesmír, ve kterém je snadné cestovat mezi hvězdami. A nejen pro nás: seznamte se s mimozemšťany s fenomenální pamětí, s tvory schopnými ovládat předivo časoprostoru i s těmi, kteří před staletími přišli zničit Zemi a opět se vracejí. Zůstanou lidé v tomto vesmíru stejní jako dnes? Jak se vypořádají se ztrátou bližních na cizích světech, jaké budou důsledky genetických modifikací a jak zvládnou nové telepatické schopnosti? Překročte práh a vrhněte se do náruče Proudového šílenství.
Proudové šílenství je sbírka složená z deseti povídek, které na sebe (až na jednu výjimku) nenavazují. Jednotlivé příběhy jsou napsané bez jakéhokoliv komentáře jako to bývá třeba v antologiích. Kruh se uzavírá celý kolotoč sci-fi příběhu naopak otevírá. Nevím jestli to byla nejlepší volba, mohla by někoho odradit. Přitom motiv dvou národů, které se musí při řešení problémů i přes neshody spojit, není špatný. Ale o Chladných a Živých toho moc řečeno není. Snad jen krom toho, že jedni si pěstují těla jako obleky a druzí dělají rituál zvaný Růst. Co to ten Růst znamená se dozvíte až v závěru takže budete asi zmatení. Mistr T'Arn už je lepší, i když se jedná o průměr. Rozhodně je ale čtivější. T'Arn je kipuan, který má úžasnou paměť i na svůj druh. Ale bohužel dostane horečku, o které se moc neví. Na ostří přítomnosti je nevýrazná povídka o posádce lodi, která nemůže odstartovat a letět se zbožím na Persea. Dva korálky nocí plují je krátká povídka o lodi Kyklop, která po nehodě s lodí Proveranů ztroskotala. Přestože se jedná o dvanáctistránkovou povídku, byla zajímavá. Proudové šílenství dalo název celé povídkové sbírce. Loď s nákladem využívá pro přepravu proud, což by nebylo nic divného. Ale i když veze elektroniku, tak nepoužívá štít kolem nákladu. Což se posádce tentokrát bohužel vymstí. Skloňte hlavy, řekl triumfátor se odehrává nějakou dobu poté. Významný objev byl vylepšen a začal se běžně využívat. Příběhem se mihne jedna postava z předchozího příběhu. Emzáci všech světů, táhněte! je psáno z pohledu první osoby. Opět jde o příjemnou jednohubku. Tentokrát v akčním stylu. Stopy v prachu vypráví o umělci, který se dozvídá o smrti svého otce. Cesta na pohřeb se změní v něco úplně jiného. Sochy předků vypráví o světě kde se z vás v určitém okamžiku stane socha. A jaké to pak může přinést problémy když nepředáte všechny informace další generaci. Překročte práh je příběh o mimozemšťanovi, který si koupí člověka - ženu, aby jí učil moudrosti svojí rasy. I když někdy dost drasticky. Při čtení jsem si vzpomněl na film Císařův pekař - Pekařův císař, kde Rudolf II. učí Sirael mluvit.

David Šenk vydal u Fragmentu knihu Srdce Aporveru a pokračování Poslední z Aporveru. Čtenářům přílohy časopisu Pevnost bude ale známější díky knize Smrtelní bohové, právě recenzovanému Proudovému šílenství a nejnověji také Srdce ledu.

Možná by vás zajímala taková drobná perlička. Knížka se sice jmenuje Proudové šílenství, ale na obálce je ilustrace povídky Dva korálky nocí plují. Je tu několik povídek, které jsou nevýrazné a celou sbírku stahují dolů např. Kruh se uzavírá, Na ostří přítomnosti a Sochy předků. Mistr T'Arn a Stopy v prachu nesou prvky thrilleru a detektivky. Na povídce Emzáci všech světů, táhněte! je sice postapo svět vykreslený jen v náznacích, ale vypadá dostatečně bezútěšně a špinavě. Hodně zajímavý je i způsob jakým útočí emzáci a jaké to má důsledky. Pokud máte rádi akční příběhy, tak tenhle patří mezi ty stěžejní. Jinak jsou hlavní Proudové šílenství a Skloňte hlavyTato knížka určitě nebude ozdobou Edice Pevnost, ale na druhou stranu obsahuje několik dost zajímavých kousků, jinak by hodnocení bylo ještě o něco nižší.





Komentáře

  1. Verča od něj taky něco četla a nadšená nebyla. Já se tedy na tohoto autora určitě nechystám, v edici jsou pro mě lákavější kousky.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě jsou lákavější. Původně jsem očekával spíš nějaký příběh o technologicky vylepšeném člověku. Pět (možná šest) těch povídek je maximálně dvouhvězdičkových, ale ty ostatní knížku táhnou nahoru. Vím že Verča nebyla nadšená z knížky Smrtelní bohové tak možná časem zkusím Srdce ledu. Třeba bude lepší. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio