Vetřelec: Probuzení - Tim Lebbon


Autor: Tim Lebbon
Překladatel: Dana Chodilová
Počet stran: 336
Název série: Vetřelec
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Baronet

Anotace
Píše se rok 2159 – třicet sedm let poté, co statečná důstojnice nákladní lodi Nostromo svedla svůj vítězný boj s vetřelcem. Ellen Ripleyová stále v hibernačním spánku pluje hlubokým vesmírem…

Při těžbě vzácného minerálu, patnáctkrát tvrdšího než diamant, se v důlním komplexu planety LV178 objeví záhadní tvorové. Zlo, dlouho spočívající kdesi v hlubinách, se probouzí a vydává se za svou kořistí. Chris Hooper, hlavní inženýr těžební lodi Marion, a jeho posádka jsou odsouzeni ke zkáze. Zbývá jim jen poslední naděje – jejich nouzový signál zachytí záchranný modul Ellen Ripleyové…

Román Tima Lebbona je první částí trilogie, dějově úzce provázané s kultovní filmovou sci-fi ságou o vetřelcích.
Posádka lodi Marion je zvyklá, že spojení s dělníky na planetě LV178 není vždy ideální. Na povrchu planety často zuří písečné bouře a to má pak signál smůlu. Tentokrát je přerušení poměrně dlouhé - celé dva dny a osazenstvo Marionu je z toho celkem nervózní. Když se pak spojení obnoví, každý by si přál, aby se jednalo jen o obyčejnou písečnou bouři. Bohužel jedna směna dělníků, kteří na planetě těží trimonit (nejpevnější a nejtvrdší materiál) něco objeví v hlubinách pod povrchem. Co přesně, to se z rozhovoru nedozví, protože při přenosu slyší každé druhé slovo. Na těžařskou loď letí z planety pendl Samson a Dalila. Podaří se napojit na kamery v pendlu a posádka Marionu může vidět, co se tam odehrálo za masakr. Všechno se ještě víc zkomplikuje, když Dalila nabourá do Marion a způsobí jí vážné poškození. Marion do světa vypustí nouzový signál, který zachytí záchranný modul s osobou v hibernačním spánku.

Tim Lebbon má na svém kontě několik desítek románů, ale do češtiny jsou zatím překládané spíš jeho povídky. Ve své tvorbě se zaměřuje především na temnou fantasy a horor. Například v knížce Meče a temná magie má povídku s názvem Zbožštění Dala Bamora - Příběh z Města ozvěn. Nebo v knize Nová dobrodružství Julese Vernea II má příběh Stará svítilna. Ale díky nakladatelství Baronet přichází zlom a můžete si tak přečíst knihu Vetřelec: Probuzení. Jestli se dočkáme i dalších knížek Tima Lebbona v češtině ukáže čas. Další dvě pokračování Vetřelecké série mají na starost jiní autoři.

Chris Hooper je inženýr na lodi Marion a všichni mu říkají Hoope. Na Zemi nechal své děti a manželku. V hlubokém vesmíru měl v plánu vydělat si co nejvíc. Tak daleko od rodiny se nevyhnul milostnému románku se svojí nadřízenou, ale jednalo se jen o přechodnou událost. Další postavou je samotná Ripleyová, která už má s vetřelci svoje zkušenosti. I ona má na domovské planetě dceru. Vzhledem k tomu, jak dlouho byla v hibernaci ji trápí, že nesplnila svůj slib, že se co nejdřív vrátí (na dceřiny narozeniny). Od jisté doby ji pak začnou trápit zlé sny v nichž figuruje její dcerka a vetřelčí hrozba. Ostatní postavy mají omezenější prostor a nejsou až tolik prokreslené. Ale tady to vůbec nevadí, na prokreslení se nehraje. Hlavní je všudypřítomný strach a snaha přežít.

Příběh se dělí na tři části a dále pak na klasické kapitoly. Ty jsou psány z pohledu třetí osoby a výjimku tvoří zprávy o postupu, které jsou v ich formě. Ripleyová se probudí zhruba v polovině první části. Ta první etapa příběhu je rozjezdová. Seznamuje nás s posádkou a s tím, jak tragédie začala. Situace je sice tíživá, ale díky známému prostředí lodi působí dojmem, že se to všechno zvládne. Ke konci první části se skupina lidí z posádky a Ripleyová pustí do odvážného kroku (pravda, je to trochu nutnost) a začíná ta pravá hutná atmosféra. Posádka míří do neznámého prostředí, kde neví co můžou čekat. Na každém kroku je vidět stopy vetřelčího pobytu, přibývají zranění a co se může zkomplikovat to se taky zkomplikuje. Vetřelec: Probuzení zaplňuje mezeru mezi prvním a druhým filmem. Staví na stejných kamenech - tedy posádka je napadená vetřelci a snaží se přežít. Atmosféra je pořádně temná a představivost podpořená filmovým prostředím může skvěle fungovat. 



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Vetřelec: Probuzení.



Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio