Pán ohně - Peter May


Autor: Peter May
Překlad: Filip Drlík
Počet stran: 440
Název série: Čínské thrillery
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Host

Anotace:
Příběh o děsivých vraždách, které spojuje ještě hrůznější tajemství. První svazek série čínských thrillerů.

Čínský detektiv Li Jen pátrá spolu s americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou po vrahovi vysoce postaveného vědce, jehož ohořelá, doutnající mrtvola byla nalezena v pekingském parku. Té noci, kdy muž zemřel, došlo k dalším dvěma vraždám, které jsou s jeho smrtí záhadně spojené. Detektiv Li cítí, že musí hrát o čas a že mu tentokrát jeho čínská důkladnost nebude k ničemu. Nakonec neochotně požádá o pomoc Margaret, zkušenou odbornici na uhořelé oběti. Od chvíle, kdy se sejdou při pitvě zavražděného vědce, se jejich osudy neoddělitelně propojí, stejně jako vraždy, které vyšetřují. Spolu odkrývají jednu vrstvu případu za druhou a odhalují pravdu, jež předčí i jejich nejhorší noční můry.
Mohlo by to být jen další pohodové ráno strávené v parku, kdyby dvojčata, která se zrovna procházela se svou chůvou, neobjevila člověka v plamenech... Do Číny přilétá americká lékařka Margaret, která má na univerzitě vést přednášky. Dostala materiály na prostudování, aby věděla jaké chování se od ní očekává při střetu s odlišnou kulturou, ale kvůli namáhavé cestě je raději ignoruje. Z letiště Margaret vyzvednou autem a vezou ji na policii a pak na univerzitu, kde má vyučovat. Při cestě bohužel řidička srazí cyklistu. Naneštěstí je to policejní důstojník. Doktorka Campbellová za nehodu sice nemůže, ale dostane se s policistou do slovní přestřelky. Nevědomky zapříčiní, že muž ztratí tvář. Ten muž je inspektor Li, detektiv z Oddělení jedna. V ten moment ještě Margaret netuší, že to rozhodně není jejich poslední setkání.

Knižní série Petera Maye u nás vycházejí v jiném pořadí než ve světě. Jako první se čtenáři mohli seznámit s trilogií z ostrova Lewis. Kromě papírového vydání si můžete poslechnout i první dvě knížky v audiopodobě. Aktuální kniha je prvním svazkem série čínských thrillerů. Ještě nás čeká pět knížek. A letos Host kromě jiného vydá knížku Výjimeční lidé, která startuje sérii Akta Enzo.

Li-Jen žije se svým strýcem, který také pracoval jako policista. Ke svému strýci si může dojít pro radu a konzultovat s ním různé případy. Ví že se mu tak dostane jiného pohledu, který mu může pomoci vidět věci v jiném světle. Li se věnuje především své práci a nemá žádnou partnerku. Margaret přilétá do Číny a doufá, že díky práci a jinému prostředí zapomene na své problémy. S blonďatými vlasy a modrýma očima přitahuje nejeden pohled. Když s ní někdo mluví anglicky (nijak zvlášť dobře), je to přeložené jako lámaná čeština. Autor se věnuje i ostatním postavám, které mají své vlastní životy a problémy. Každá z těch důležitějších osob má nějaký vykreslený vlastní příběh. Jung-Li, dobrý kamarád inspektora Li, dokáže oslnit každou dívku, ale zamiloval se do bývalé prostitutky Loty. Ta se snaží uspět jako barová zpěvačka. Nebo je tu jedna starší paní, která dělá jídlo ve svém stánku na ulici. Vždycky, když se u ní Li zastaví, dávají si hádanku.

Stejně jako Margaret, i čtenář přichází do neznámého prostředí. Do země, kde v dopravě platí především pravidlo intuice než nějaké předpisy. Celá řada lidí používá jako dopravní prostředek kolo. Spolu s hrdiny se podíváme do čajovny, ale i na tržnici, kde je plno stánků s jídlem. V knížce je několik čínských slov, které se průběžně opakují. Například mien-c' (tvář) nebo jang-kuej-c' (cizí ďábel). Jejich význam je hned vysvětlený takže se nemusíte bát nejasností, i když vzadu není žádný rejstřík. Rozdílnost dvou kultur jsem viděl i na postavách Margaret a Liho. V Číně je upřednostňovaná společnost před jedincem a plno věcí funguje jinak. Při kombinaci doktorky, specializující se na spálená těla, a uhořelého mrtvého se dá předpokládat i pitva. K té taky skutečně dojde. Pokud už jste viděli nějakou kriminálku (dosaďte si libovolné město), pravděpodobně vás nepřekvapí podrobné popisy. Někdy už mi přišlo trochu zvláštní, jak na spoustu věcí přicházela Margaret a Li tomu jen přihlížel. Čekal bych u něj větší zkušenosti. Zpočátku se knížka tvářila jako detektivka, ale postupně se měnila na thriller. Některé věci sice byly očekavatelné (když se postava začne chovat podivně), ale i tak tu bylo dost překvapivých zvratů. A akčních scén. K životu patří různé pocity, takže se párkrát i zasmějete. V paměti mi uvízla především scéna, kdy strýc pošle Limu do nové policejní kanceláře odborníka na feng-šuej.

To úplně první, co mě na knížce zaujalo, byla její červená obálka s pokrouceným dračím tělem. Tedy alespoň s detailem části těla. Příběh si pomyslně můžeme rozdělit do dvou rovin. Ta jedna se soustředí na případ, kde se shromažďují důkazy nebo odhalují nová fakta. Druhá pomyslná část se pak otáčí kolem osobních příběhů hlavních protagonistů. Dohromady to tvoří zajímavý koktejl. Jednou ostrý jindy sladký jako různá jídla na tržišti.


Zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzní e-knihy Pán ohně.



Komentáře

  1. Taky mě prvně zaujala obálka :) knížku mám od jejího vydání ve frontě knih, co chci přečíst, jenže fronta je taaaak dlouhá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. Nemám nějaký pevně naplánovaný čtecí plán takže si vybírám podle nálady. :)

      Vymazat
  2. Tak přeji pěkné čtení a hlavně ať se knížka líbí. Rád jsem pomohl. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka