Kouzelný meč Abaddon - Otomar Dvořák


Autor: Otomar Dvořák
Počet stran: 240
Nakladatelství: Machart

Anotace:
Knihu lze řadit k žánru fantasy literatury. Je plná neuvěřitelných dobrodružství, tajemna a fantaskních příběhů, ale uchovává si všechny přednosti klasické české pohádky. Mistrně vystavěné scény nepostrádají gradaci, spád a dramatičnost, ve čtenáři střídají pocity stupňovaného strachu s očistným smíchem. Příběh působí jako filmové vyprávění, tak rychlé má tempo. Filmovému vidění napomáhají i dramatické ilustrace Kameela Macharta... Autor si hraje se slovy i písmeny, hledá a nachází nečekaná spojení a souvislosti. Jednoduchý, dětem srozumitelný, ale zároveň bohatý jazyk je dalším kladem této po všech stránkách zdařilé knihy.
Jenda stojí před budovou knihovny a pozoruje oknem množství knih v regálech. Náhoda chtěla tomu, aby šla okolo Pavla, která malého chlapce do knihovny vezme. Jan jí totiž tvrdí, že umí číst a chce si v knihovně nějaký příběh přečíst. Paní knihovnice ho vezme k nějakým knížkám pro nejmenší a dál se věnuje své práci. Pavla si pročítá knihu o koních. Jenže když Jendu hledá jeho maminka, všichni zjistí, že zmizel. Pavla si uvědomí, že se jistě ztratil v jedné z knih. Vezme si několik písmenek na cestu a dřív než si toho stačí ustaraná maminka nebo knihovnice všimnout, vkročí skrz A, které vypadá jako staré zámecké okno, do pohádky.

Otomar Dvořák se narodil roku 1951 a vystřídal řadu povolání než se stal spisovatelem a publicistou na volné noze. Je ženatý s výtvarnicí Evou Zajícovou. Napsal knihy Oči baziliška a Vzpoura mrtvých, které patří do Edice Pevnost. Na kontě má i romány s postavou Conana a to konkrétně Conan a dědictví Atlantidy a Conan a tajemství mořských ďáblů. Z historických knih bych jmenoval například 1848! - Rok hrdinů, milenců a zrádců nebo Ďábel na řetězu. Kouzelný meč Abaddon se řadí k fantasy pro děti.

Jan Kolesný je malý chlapec, kterému přezdívají Kulíšek. Jednak proto, že je trochu kulatější postavy a za druhé kvůli kulichu. Ten nosí dokonce i když je teplo jako součást stopařského maskování. Protože do školy chodí teprve od září, ještě ani neumí celou abecedu a také proto se zatoulá do příběhu jedné knihy. Pavla Pavlasová je oproti Jendovi už ve čtvrté třídě a číst už samozřejmě umí. Přezdívku má ovšem taky, říkají jí Pavlasatko.

Příběh této pohádkové fantasy využívá stejný motiv jako dnes už klasický Nekonečný příběh. Tedy to, že se hlavní hrdina jako čtenář ponoří do příběhu. Teď samozřejmě nepíšu jen o tom, že se prostě začte, ale skutečně se dostane do příběhu knihy. V tom spočívá obrovské kouzlo, protože kdo z nás nesnil o to, že se ocitne ve světě, o kterém zrovna čte. Ale Jenda a Pavla se přesvědčí i o nebezpečné stránce věci. Svět, kam se děti dostanou, je jedinečný. Využívá pohádkové postavy známé z našich klasických pohádkových knížek, ale i nějaké další. Každá kapitola začíná celostránkovou ilustrací a v kapitolách jsou i nějaké menší. O všechny se postaral Kameel Machart (stejně jako o obal). Jediná škoda je, že jsou v odstínech šedé barvy. Ale i tak je např. taková ilustrace k páté kapitole prostě kouzelná. Věcí, která přidává knize na originalitě je způsob, jakým si hrdinové můžou pomáhat při překonání různých obtíží. Mají sebou totiž nějaká písmena a s těmi v pohádkové říši dokáží ledasco - třeba se v mžiku dostat do cíle cesty. Na konci knihy ještě najdete pravidla hry. Výhodu mají ti, kteří si koupili papírovou knihu, protože hrací plán mají přiložený v knize. U e-knihy žádná příloha není, ale plánek si můžete vytisknout na stránkách nakladatelství Machart a zahrát si i tak.

Jako v každé pohádce tu máme krásnou princeznu, odvážného prince a zlého krále. Ten chce samozřejmě princeznu pro sebe. Část chrabrosti tady přebírají Jenda s Pavlou a snaží se pomoci k dobrému konci. Knížka se dobře čte a děj rychle odsýpá. Pro větší čtenáře bude odpočinkovou knihou a příběhem, u kterého zavzpomínají na dětství.



Na závěr bych chtěl poděkovat obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzní e-knihy Kouzelný meč Abaddon.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka