Jihlavský zlý duch - Jan Bauer


Autor: Jan Bauer
Počet stran: 224
Nakladatelství: Moba

Anotace:
Nad Jihlavou, dříve stříbrnou pokladnicí království, se začíná smrákat. Nejprve se zde, jak se zdá, objevují duchové či permoníci, kteří lomozí v blízkosti bývalých dolů, a pak zde dochází dokonce ke dvěma mordům. Ne náhodou se v tomtéž období v hlavním městě objevují falešné mince, které zde trousí tajemný krasavec - Václav z Jihlavy. Kdo jiný by měl tyto případy vyřešit než mnich Blasius a Jakub Protiva z Protivce – tentokrát s notnou pomocí biřice Maříka Polendy a nevěstky Magdaleny?

Jáchym Sůvička, který pracuje v koželužské dílně u mistra Hanuše, zamířil do hostince U Zlatého slunce, aby si tam dal pivo a poslechl si vyprávění o jiných krajích nebo různých dobrodružství. Tentokrát se nemluvilo o nějaké vzdálené zemi, ale o důlní jámě svatého Linharta. Tam Sůvička pracoval jako havířský učeň. Jenže teď už je důl zavřený. A teď prý tam straší. Jáchym se po dvou pivech rozhodne přijít záhadě strašidla na kloub a vyrazí se tam hned podívat. Když už je na okraji jámy, sevřou ho zezadu čísi ruce a škrtí ho až do ztráty vědomí. Při dalším pokusu najde u důlní jámy mrtvého statkáře Ješka Bradu. 

Magdalena má obavy, že už stárne a nejstarší řemeslo jí už nebude k obživě stačit. Rozhodne se zajít za přítelem Blasiem, který je jejím občasným milencem, aby jí vzal k sobě na faru jako hospodyni. Cestou ovšem narazí na muže, který projevil zájem o služby nevěstky. Slovo dá slovo, skončí v její komůrce a Magdalena si vydělá slušnou sumu peněz. Druhý den radost z vydělané sumy pohasne, protože zjistí, že groše jsou falešné. A stopy míří do Jihlavy.

Jan Bauer se narodil roku 1945 v Jihlavě a žije ve Vodňanech. Vystudoval na zemědělského inženýra, ale živil se jako novinář. Od roku 2002 se věnuje pouze spisovatelské činnosti. Mezi nejoblíbenější patří jeho řada historických detektivek s rychtářem Jakubem Protivou a mnichem Blasiem. Jihlavský zlý duch je zatím posledním dílem této řady. Příští rok vyjde Svatý grál, který patří do další jeho oblíbené série s názvem V tajných službách Otce vlasti.

O postavách toho nelze napsat mnoho. Jakub Protiva působí jako spravedlivý muž. Sympatická je jeho pomoc jednomu muži bez domova, i když to dělat nemusel. Blasius je sice mnich a člověk by u něj čekal, že bude trávit čas modlením a prací v klášteře. Místo toho tráví čas s nevěstkou Magdalenou a kochá se pohledem na ženy. Nemluvě o pití po hospodách spolu s přítelem Protivou. Z vedlejších postav mi byl sympatický Sůvička, mladý pomocník z koželužny. I když jeho další cesta k důlní jámě po tom, co ho málem uškrtili, byla proti zdravému rozumu.

Příběh je psaný v er formě, takže tu nejsou jen kapitoly z pohledu Protivy nebo Blasia, ale i nevěstky Magdaleny nebo dokonce krále Václava IV. Musím říct, že na několika místech mě autor trochu překvapil mluvou a konáním svých postav. Blasius je mnich, ale přesto se rád podívá (to i Jakub Protiva) na pěkně rostlou ženu. Vlastně nejenom podívá. A podobných scének je v knížce několik ať už se třeba jedná o další podobné zhodnocení prsou nebo slovíčko typu šo*stá. Další knížky autora jsem zatím nečetl takže nevím, jestli je to jedna z vlastností téhle série nebo jeho knih celkově.

„Vážně svaté Agátě uřízli prsa? To muselo bolet!“ Vyděsila se Běta a bezděčně si sáhla na své balóny, které do hostince spolehlivě přitahovaly stálé zákazníky.„Ty se ale nemusíš o svou okrasu bát, milé dítě,“ konejšil ji Blasius a jakoby náhodou ji pohladil právě po ňadrech. „Ale že mám pěkné kozy, pane biskupe? Co říkáte?“ pyšnila se Běta a celá se při tom svůdně zavlnila. „Ano, Hospodin tě bohatě obdaroval,“ souhlasil Blasius a bezděčně si olízl rty. - str.109

Kvalitu knížky sráží její předvídatelnost. O tom kdo za vším stojí máte jasno dřív než vyšetřovatelé a pak už jen čekáte, jestli je vaše tušení správné. Je to škoda, protože jinak se čte knížka dobře a stránky rychle utíkají. Jako historická detektivka neláká na nějaké akční scény, ale přesto se tu nějaké napětí najde. Například když jeden z těch, co je v případu namočen prchá před spravedlností nebo když Mařík Polenda stopuje jezdce.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku knihy Jihlavský zlý duch.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka