Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město - Ransom Riggs


Autor: Ransom Riggs
Překlad: Bronislava Grygová
Počet stran: 424
Název série: Sirotčinec slečny Peregrinové
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Deset podivných dětí prchá před armádou obludných monster.

A pomoci jim může jen jediný člověk – jenže ten je uvězněn v těle ptáka.

Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.
Podivné děti se na člunech snaží dostat co nejrychleji na pevninu, protože se obávají pronásledování. Na palubě mají slečnu Peregrinovou, i když jen v ptačí podobě. Po několikakilometrové námaze konečně dorazí ke břehu a snaží se ukrýt. Naneštěstí je najdou pronásledovatelé a tak musejí utíkat. Asi by to nedopadlo zrovna nejlépe, kdyby o něco později neobjevili místo, které mělo existovat jen v pohádkách. Tam se jejich obavy o budoucnost slečny Peregrinové potvrdí a jim nezbývá, než se vydat na nebezpečnou cestu do Londýna.

Ransom Riggs se narodil na farmě v Marylandu, ale v pěti letech se přestěhoval s rodiči na Floridu a v současnosti žije v Los Angeles. V roce 2009 začal sbírat staré fotografie a posléze napsal svou první knihu, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Podivné město je druhý díl a brzy má následovat i třetí. Po úspěchu první knihy obletěla svět zpráva o filmovém zpracování. O to se postará Tim Burton a ve filmu by si měla zahrát Eva Green se kterou spolupracoval i na snímku Temné stíny.

Ještě před samotným příběhem vás čeká seznam hlavních postav s jejich fotografií. Ty hlavní zůstávají stejné, ale postupně potkávají i nějaké další. Je škoda, že některé se příběhem jen mihnou a už se s nimi asi nesetkáme. Ale někteří nováčci třeba dostanou více prostoru v třetím díle. Jacob poznává hranice svojí schopnosti a snaží se zlepšovat. Minimálně díky tomu je dost důležitým členem skupiny. Emma už svojí schopnost zná, ale aspoň se dozvíme něco nového z její minulosti. Důležitou roli sehraje i Hugh, i když využití jeho schopnosti má i smutnou stránku, což do té doby nikomu z ostatních dětí nedocházelo.

Na začátku se mezi řečí pro jistotu dozvíte co předcházelo tomu, že podivné děti jsou na loďkách a snaží se utéct. Pokud je to delší doba, co jste četli první díl, tak to jistě uvítáte. Každopádně druhý díl začíná tam, kde ten první skončil, takže žádný nudný úvod, ale celkem temná atmosféra. Ta trvá do té doby, než skupina dorazí na místo, které mělo existovat jen v knížce pohádek. Už při čtení jedničky jste si mohli všimnout jemného humoru, kterým je příběh protkaný. Právě na této zastávce se projeví asi nejvíc, ale občas probleskne i v dalších kapitolách. Nějaký rozdíl oproti jedničce tu ovšem je a už jsem to trochu nakousl. Zatímco první kniha se odehrávala převážně na ostrově, pokračování je hodně cestovací. O dávku napětí se postará nejen časová tíseň (to aby se do Londýna dostala slečna Peregrinová včas), ale také zvraty. Ostatně ten největší zvrat přijde v samotném závěru. Nedílnou součástí knihy jsou fotografie, které skvěle dotvářejí atmosféru díla. Na fotkách jsou nejen podivné děti, ale i zvířata a poutavé krajiny. Mimochodem pokud vás zajímá příběh dívky s dírou místo břicha, určitě se pusťte do čtení.

Od prvního dílu jsem neměl moc vysoké očekávání, protože reakce v mém okolí byly celkem vlažné. Možná kvůli tomu jsem byl celkem spokojený. Dvojka už výhodu malých očekávání neměla, ale i tak jsem byl spokojený - dokonce o něco víc. Svět podivných dětí se o něco rozšířil a autor se mohl rozmáchnout. Je tu navíc motiv putování, nové postavy a příslib epického finále.



Na závěr bych chtěl poděkovat obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzní e-knihy Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø