Zvrat - John Lutz



Autor: John Lutz
Překlad: Martin Verner
Počet stran: 528
Název série: Frank Quinn
Pořadí v sérii: 8
Nakladatelství: Domino

Anotace:
Když se z lovce stane kořist…

Frank Quinn se stal živoucí legendou. Jako vyšetřovatel newyorské policie se specializoval na sériové vrahy a i teď, když má vlastní detektivní kancelář, bývá povolán k případům, které se nedaří oficiálně vyřešit.

Tentokrát se však na něj s prosbou o pomoc neobrátili pouze bývalí kolegové, ale také vlastní neteř. Kdosi ji pronásleduje a policii se ho nedaří zastavit. Už to samo o sobě je dostatečně děsivé, ale Carliin strach umocňuje ještě další skutečnost: jako blonďatá modrooká kráska přesně zapadá do typologie obětí sériového vraha, který poslední dobou děsí New York.

Ten zabiják má pečlivě promyšlený každý krok svého brutálního scénáře – vyhlédnuté dívky spoutá, dá jim roubík a pak je mučí s precizností zvrhlého operatéra. Quinn ví, že pokud chce Carlii před tímto hrůzným osudem ochránit, musí nastražit dokonalou past. Jenomže pak do té pasti bude muset najít dokonalou návnadu...
Frank Quinn, který má svou detektivní kancelář, byl přivolán k brutálně zavražděné ženě. Panuje podezření, že by se mohlo jednat o práci sériového vraha. Jakožto bývalý vyšetřovatel NYPD a specialista na sériové vrahy byl povolán, aby pomohl policejnímu sboru. Navíc se u Franka objeví jeho neteř, která se obává, že by se mohla stát vrahovou další obětí. Je totiž hodně podobná zavražděným ženám a navíc si je jistá, že ji někdo sleduje.

John Lutz napsal knihu Spolubydlící, která se stala předlohou pro stejnojmenný film. Ten byl natočen v roce 1992 a zahrála si v něm Bridget Fonda. Recenzi na knihu si můžete přečíst u nás na blogu. V detektivním žánru se prosadil díky knize Noční pavouk. Ale nejslavnější počin je série s detektivem Quinnem. Zvrat je osmým případem.

Quinn má vlastní detektivní kancelář. Má pověst skvělého detektiva, který dopadne sériového vraha díky schopnosti vžít se do jeho myšlenek.
Carlie je Quinnova neteř a přijde za ním, protože si je jistá, že jí někdo sleduje. Také je podobná ženám, které si vrah vybírá a tak má logicky strach. Později se ovšem zachová úplně nelogicky a navzdory pudu sebezáchovy poslouží jako návnada. Svou roli sehraje i moderátorka Minnie Minerová, které jde především o využití vraha pro co nejvyšší sledovanost.

Kniha je psaná v er formě, což umožnilo autorovi doplnit text i o myšlenkové pochody postav. Ty jsou psané kurzívou. Příběh je rozdělený do třech částí. Zpočátku obsahuje kromě linky ze současnosti i dějovou linku, odehrávající se v minulosti. Není v tom žádný chaos, protože na začátku kapitoly je napsáno, kdy se odehrává (ať už se jedná o rok nebo jen údaj před dvěma týdny). Kapitol z minulosti je méně a v druhé části se děj posouvá stále více do současnosti. Kapitoly začínající v roce 1984 popisují zrod vraha. To, jak ho směrovala výchova jeho matky a jaký to na něj mělo vliv. I o jeho matce Mildred se ledacos dočteme. Díky těmto kapitolám se dozvíte řadu věci, které se propojí s jeho konáním v současnosti. Co mi trochu vadilo bylo, že autor nevysvětlil vrahovu posedlost sochou svobody a proč na něj tak podivně zapůsobila přímo na Liberty Island. V souvislosti s morbidním thrillerem od nakladatelství Domino se mluví především o autorce Mo Hayder, ale John Lutz se také nedrží při zdi. Posuďte sami: vrah nejdřív svou oběť omámí, sváže, po probuzení jí mlátí bičem a poté přijde na řadu nůž. Vražd je v knížce hned několik a kromě odlišného seznámení vraha s obětí se odehrávají podle skoro stejného scénáře. Policie to má hned z několika důvodů dost těžké a pokrok přichází postupně. Příběh byl opravdu čtivý a i přes velký počet stran rychle utíkal.

Ne bezdůvodně je série Frank Quinn tak oblíbená. O tom už koneckonců svědčí i počet vydaných dílů. I přes některé rozporuplné věci dostanete pěkně napínavou detektivku s prokreslenými charaktery.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí knihy Zvrat.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka