Perunova krev II - František Kotleta


Autor: František Kotleta
Počet stran: 304
Název série: Perunova krev
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Epocha


Anotace:
Ve světě dávných bohů to vře. Objevil se totiž ztracený mocný artefakt a ta, která jej získala, s ním má velké plány. Ne takové, jako by měla matka Tereza, spíš takové jako Amin, řezník z Ugandy. Je tady ale jeden muž. Voják, zrazený a zabitý, přesto kupodivu stále živý a plný touhy si to vyřídit s každým bohem, který se mu postaví do cesty. Nejdřív ale musí zjistit, proč přežil místo toho, aby hnil na břehu řeky okusován potkany. A pak? Pak už jen musí najít nejvyššího z bohů, který se, podle zlovolné šeptandy, dal na křesťanství. Bez jeho pomoci totiž novou vládkyni bohů nikdy neporazí. 
A Ježíšek se bude zlobit.
František Kotleta dokončuje svou divokou jízdu slovanským panteonem za řevu pistolí, vytí vlkodlaků a svištění chladných zbraní.
Martin Fridrich by měl být teoreticky mrtvý, ale útok Chors přece jen dokázal přežít. Vodní démon Trebor ho odtáhl do kanálu. Když přijde po týdnu k vědomí snaží se pohnout. První pokus nedopadne nejlépe a tak se prozatím spokojí se sezením. Poté, co obhlédne stav svého oblečení a podlitin (víc mu po ranách nožem nezůstalo), zaslechne zvláštní zvuk. Z hlubin kanalizace se připlazí napůl žena, napůl had a představí se jako Zmija. Od ní se dozví, že Rožanice chtěla, aby ho našla a řekla mu vše, co by potřeboval vědět. Tak trochu mimo instrukce si ovšem Zmija usmyslela, že chce soulož nebo ho zabije.

František Kotleta napsal trilogii Bratrstvo krve o boji upírů s mimozemšťany. Knihy Hustej nářez, Fakt hustej nářez a Mega hustej nářez zaznamenaly velký úspěch. Poté následoval dvoudílný román Perunova krev. Před letošními Vánocemi má vyjít povídkový román Příliš dlouhá swingersparty. Součástí bude stejnojmenná povídka ze sborníku Temné časy. Kromě toho se připravuje audiokniha Hustej nářez.

Martin už je konečně mimo vliv bohyně Chors a může se jí pomstít. Kromě pořádného arsenálu palných a chladných zbraní mu s tím pomůže i jeden kámen. Ten ho dělá prakticky nesmrtelným, což se v boji proti odolným bohům a jejich zvláštním silám opravdu hodí. Novou důležitou postavou je Nejsemňamka (původ téhle přezdívky si přečtěte v k příběhu sami), která se později představí jako Nyja. Můžete se těšit i na staré známé z první knihy. Libor a Markéta se ukáží na začátku, ale pak z příběhu zmizí a ukáží se až ke konci. Hlavní pozornost zkrátka spadá na Martina a Nyju.

Není to dlouho co vyšla první část akční jízdy Perunova krev a máme tu druhý díl. Pokud si chcete připomenout co se v předchozím svazku stalo, můžete si přečíst shrnující úvod. Příběh je klasicky psaný z pohledu první osoby. Postavy jdou z jedné akce do další a autor se nikde zbytečně nezdržuje. Bojuje se jak s pomocí střelných zbraní, tak mečů nebo dýk. Všechno je psané s nadsázkou a často se pobavíte u nějaké hlášky nebo přirovnání.
Auto bylo na odpis. Převrátit jej zpátky nepředstavovalo žádný problém, ale běsové rozcupovali pneumatiky jak filmový recenzent komedii Zdeňka Trošky.
Hodně zajímavá byla poznámka autora v závěru knihy, kde vysvětlil, že zachoval atributy většiny bohů a že některé postavy pojal úplně podle svého.

Perunova krev II se mi líbila o něco víc než první kniha. Možná to bylo i tím, že Martin konečně prohlédl a už nebyl ovládaný Chors. Příběh je plný krvavých soubojů a hlášek stejně ostrých, jako je slovník postav. Ideální čtení na večer.


Na závěr bych chtěl poděkovat obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Perunova krev II.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø