Paladinovo proroctví: Spojenectví - Mark Frost


Autor: Mark Frost
Překlad: Jan Kozák
Počet stran: 304
Název série: Paladinovo proroctví
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Po dramatickém závěru prvního dílu se chvíli zdá, že se život studentů v elitním Centru zase vrátil do zaběhnutých kolejí. Brzy však ze školní nemocnice záhadně zmizí starý Willův nepřítel Lyle, jenž se náhle probral z kómatu. Pátrání po něm vyvolá jen další otázky, ze kterých běhá mráz po zádech.

Podivný propletenec událostí a postav okolo zakázaných Rytířů Karla Velikého napovídá, že řád slouží jako zástěrka pro kolosální spiknutí a zrůdné genetické experimenty. Všechny nitky se sbíhají k záhadnému miliardáři a sponzorovi školy Stanu Haxleymu, jenž obývá hrad na ostrově uprostřed jezera Waukoma.

Zmrzačený správce nářaďovny Nepsted je ochoten promluvit, ale jen pod podmínkou, že mu hoši přinesou klíč ke svobodě z tajného podzemního města. Tím začíná nebezpečná výprava nejen do hlubin země, ale i času, neboť dávná minulost si zde podává ruku s budoucností, jež může přinést strašlivou katastrofu. Podaří se ji odvrátit?
Will je po předchozích událostech už několik měsíců otupělý. Trenér Jericho se s ním snaží cvičit a dává mu různé úkoly. Ty mají mladého studenta opět dostat do probuzeného stavu, což se při plnění jednoho z nich opravdu stane. Naneštěstí se Willův nepřítel Lyle probudil z kómatu. Kvůli svým zraněním se mění v něco jiného a cítí hlad.

Mark Frost se narodil v New Yorku a vystudoval režii a scenáristiku. Proslavil se především seriálem Twin Peaks, na kterém se podílel spolu s Davidem Lynchem. Kromě toho spolupracoval na scénáři k filmu Fantastická čtyřka a Fantastická čtyřka: Silver surfer. Paladinovo proroctví: Probuzení je první knihou, kterou jsem od autora četl, ale v češtině mu jich vyšlo už více. Asi nejvíc mě zaujala kniha Seznam sedmi a její volné pokračování Šest mesiášů. Kniha Paladinovo proroctví: Spojenectví je druhým dílem plánované trilogie a řadí se mezi thrillery s paranormálními prvky.

Hlavním hrdinou knihy je patnáctiletý Will West. Ajay je Willův kamarád a také spolubydlící. Nick je robustní, svalnatý blonďatý chlapec. Je vtipálek i když trochu nechápavý. Elise je černovlasá dívka s velkýma zelenýma očima. A poslední spolubydlící je Brooke, do které se Will na první pohled zakouká. V bytě je velká společenská místnost a každý z nich má svůj pokoj. Dále je tu například trenér Jericho nebo zmrzačený správce nářaďovny Nepsted.

Druhý díl je vyprávěný z pohledu třetí osoby, nicméně v textu najdete myšlenkové pochody Willa napsané v ich formě. Ty jsou napsané kurzívou, takže v tom není zmatek. I tentokrát se několikrát objeví pravidla, která Willovi vymyslel jeho otec, aby mu usnadnil život. V recenzi na první díl jsem psal, že autor dal dohromady hodně věcí a působilo to chaoticky. Tentokrát už čtenář základy světa zná a tak se nezdržujeme vysvětlováním o Nikdii nebo o tabletech, které má každý student v Centru. Hrdinové se tentokrát snaží pomoci Nepstedovi a za odměnu se od něj dozví nové informace o Rytířích Karla Velikého. Jejich pátrání a snaha se dostat do hradu na ostrově mi přišlo celkem jednoduché. Nikdo jim nijak zvlášť nebránil. Pokud byla nějaká překážka, tak jí snadno překonali za pomoci tréninkem zlepšených schopností (speciálně zamčené dveře, hlídka u jezera). Většího napětí se dočkáme až na konci knihy, kdy se navíc odhalí zajímavé informace. Díky Nickovi se i zasmějeme. Všechno vtipně komentuje nebo se o to alespoň snaží. Trochu přehnané mi přišlo to, jak komolí některá slova. Nebylo by divné, kdyby to dělal jen občas. Problém je v tom, že se to děje celkem často. Také se tu řeší vztahy mezi Willem, Elise a Brooke. 

Spojenectví si udržuje zhruba stejnou laťku jako první díl. Dostanete místy napínavý příběh o tajemném spiknutí. Nové informace doplní skládanku z prvního dílu, ale největší očekávání spadá na třetí díl, který musí všechno doplnit a uzavřít.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Paladinovo proroctví: Spojenectví.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík