Bubble - Anders de la Motte


Autor: Anders de la Motte
Překlad: Čeněk Matocha
Počet stran: 448
Název série: HP Pettersson
Pořadí v sérii: 3
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace:
BUBBLE završuje trilogii originálních švédských krimirománů o prostředí IT technologií a sociálních sítí, jejich ovládání a zneužívání.

GAME a BUZZ rozehrály nevyzpytatelnou Hru o (ne)alternativní (ne)kontrolované (ne)virtuální realitě. Hlavní hrdina HP se sice snaží ze Hry vymanit, ale poté co jeho sestra Rebecca narazí na jistou léta neotvíranou bankovní schránku, nebezpečí je zpět. A větší než kdy předtím... 

BUBBLE přináší dramatický a aktuální příběh o tom, jak se snažíme budovat bubliny bezpečí ve světě, který je nepřetržitě digitálně sledován. 

Velké i malé bubliny však mají jedno společné: dříve či později prasknou...
HP je doma a najednou ho vzbudí ticho. Zní to sice zvláštně, ale i když je brzy ráno, tak normálně by slyšel městský hluk. Náhle uslyší zachrastění. Že by zloděj? Paranoidní Henrik si naštěstí koupil speciální bezpečnostní dveře se třemi zámky a ocelovým rámem. Jenomže dveře nevydrží zásah policie, která přišla Henrika zatknout za podezření z přípravy teroristického činu.

Anders de la Motte pracuje v jedné IT společnosti, ale dříve se také živil i jako policista. Za knihu Game dostal od švédské akademie cenu za nejlepší prvotinu. Kniha Buzz se řadí k populárním švédským thrillerům a jedná se o druhý díl trilogie. Bubble celou trilogii uzavírá. Na rok 2015 plánuje nakladatelství Knižní klub vydat Memorandom: Memorandom a Memorandom 2: Ultimatum.

Hlavní postavou knihy je Henrik Pettersson, přezdívaný jednoduše HP. Henrik není žádný klasický klaďas. Koneckonců víme, co všechno prováděl. Ale je odhodlaný zničit Hru a ochránit Rebeccu. Všechno komplikuje fakt, že neví komu může věřit. Druhou postavou je Rebecca Norménová.  Začala brát léky a navíc má problémy s třasem rukou. Obává se, aby na to ostatní nepřišli a to hlavně při střelbě. Při testech nastavila požadovanou laťku dost vysoko a bylo by trapné, aby to nedokázala splnit. Ve vztahu s přítelem jí to neklape. Snaží se dozvědět o minulosti svého otce a také, jestli může důvěřovat Tagemu. Mezi nové postavy patří Nora, Kent Hasselqvist a Jeff. Vlastně s Kentem se HP už zná. Všichni hráli hru, ale pak je vyhodili za porušení pravidel.

Jestli si třeba nepamatujete, co se stalo v předchozích dvou knihách, autor to pro vás pěkně shrnul za pomoci emailu, který poslal Henrik Mangemu. Každá bublina jednou praskne. Tahle věta provází celý závěrečný díl o Hře. HP se do ní zapojil, když našel mobilní telefon. Následující události mu změnili život. Třetí díl ukazuje vše v novém světle. Mysleli jste si, že víte jak to bylo? Autor vzal události z minulých knih a obrátil je naruby. Postavy ani čtenář neví, komu můžou věřit. Jsou lidé těmi, za které se vydávají? Rebecca i Henrik ví, že špatné rozhodnutí je může stát život. Po první knize jsem byl dost zvědavý na postavu Mangeho (také si říká Farúk). Trochu mě zklamalo, že v druhé knize jsem se o něm nic nedozvěděl. Ale teď už chápu, proč si ho autor nechával až do třetího dílu. Henrik není jediný člověk, který se snažil vypátrat pravdu o Hře a všemožně jí škodit. Objeví se několik nových postav, které chtějí zničit Hru a Pořadatele. Knížka je prodchnutá odkazy na různá další díla a je jen na vás, kolik jich odhalíte. Za všechny bych jmenoval např. seriál Columbo, Matrix nebo Pulp Fiction. Zůstal zachovaný i styl vyprávění. Střídají se kapitoly z pohledu Henrika a Rebeccy a text je prokládaný angličtinou. Autor stupňuje napětí častějším střídáním po kratších úsecích.

Bubble je pro čtenáře Game a Buzz prakticky povinností (nutno dodat velice příjemnou). Kdo by také nechtěl vědět jak to celé dopadne. Všechny linie se uzavírají a konečně se dozvídáme, jak to bylo doopravdy.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku knihy Bubble.



Komentáře

  1. Souhlasím se vším! HP mi bude chybět! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, ale na druhou stranu se můžeme těšit na Memorandom. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka