Noční směna - Cassie Alexander


Autor: Cassie Alexander
Překlad: Petra Kubašková
Název série: Edie Spence
Pořadí v sérii: 1
Počet stran: 224
Nakladatelství: FANTOM Print

Anotace:
Zdravotní škola připravila Edie Spenceovou na spoustu věcí. Pacienti s popáleninami? Žádný problém. Utržené končetiny? To je hračka. Upíři? Ani za nic. Ale Edie coby nejnovější sestra na Y4, tajném oddělení ukrytém v samém nitru Okresní nemocnice, má plné ruce práce s nejrůznějšími paranormálními pacienty: od upírů po zvěrodlaky, zombie a další bytosti ze záhrobí… Edie se v tom snaží naučit chodit tak, aby další noční službu přečkala bez újmy. Ale když se jí upíří služebník pod rukama rozpadne v prach, rozpoutá se pravé peklo. Nyní ji pronásledují jeho poslední slova – „Zachraňte Annu!“ – a než se naděje, vezme na sebe úkol zachránit jednu ubohou dívku před nemrtvými. Přičemž se ocitne v upířím doupěti, zamiluje se do zombieho a musí bojovat o vlastní duši. Nic takového se v televizních seriálech z nemocnic nevidí…

Edie je zdravotní sestra v nemocnici pro nadpřirozené postavičky. A nejedná se jenom o dlaky nebo upíry. Platí to i pro denní služebníky a krvedárce - hádejte, co mají asi za úkol. Ale denní služebník dostává pánovu upírskou krev a proto má o hodně delší život než normální lidé. A právě jeden takový se Edie připlete do cesty. Sice se jí nepovede ho uhlídat a on se rozpadne v prach, ale v poslední chvilce ještě stačí pronést dvě slova - Zachraňte Annu". Podle jeho osobních věcí Edie zjistí adresu, kde bydlel. Tam najde fotky mnoha unesených dívek, rozdělených na dvě hromádky. V následující chvíli se bez rozmýšlení vydá do nějakého domu, kde opravdu Annu najde. Přitom se jí ale povede zabít jiného upíra. Tím rozbíhá kolotoč situací, který nakonec ústí nejen v boj o holý život, ale i o duši. Ztratit život je totiž nic v porovnání s tím, co se stane, když upír získá Vaši duši.

Cassie je zdravotní sestra a to, co si v knížce přečtete je ze značné míry autentické. Teda až na ty upíry samozřejmě :-). Má ráda alchymii, krev a vědu. Právě v tomto pořadí. Její urban-fantastická série o zdravotní sestře Edie Spence, která slouží noční směny na Y4, má úspěch. Noční směna je první díl z připravované pentalogie.

Jak už název série napovídá, hlavní hrdinkou je Edie Spenceová. Zdravotní sestra vyměnila své místečko ve velké nemocnici a odešla do malé okresní na oddělení Y4 hlavně kvůli bratrovi. Stíny jí totiž slíbili, že ho zachrání od závislosti na drogách. Stíny jsou podivné (ne)bytosti. Vypadají jako tekutý asfalt a živí se smutkem a utrpením. Mají podivné schopnosti např. umí vymazat vzpomínky a přimět člověka, který si vezme obří dávku drog, aby nic necítil. Dále tu máme fešáckého zombíka Ti, který Edie ukradl srdce. Tedy ne doslova :-). Je to svalnatý hasič a chce svou dámu chránit i za cenu ztráty nějaké té končetiny. Proč by také ne, když si může snadno sehnat náhradní díly. Samozřejmě má Edie nějaké ty kolegy v nemocnici. Gina má na starosti dlaky, Cvalda je vrchní sestra nebo možná bratr, kdo ví? A Charles je prostě jenom kolega, který nemá na starosti nic speciálního. Stejně jako Edie vezme to, co se mu řekne.

Spojení nemocničního prostředí a nadpřirozena mě zaujalo na první pohled a věděla jsem, že si to prostě musím přečíst. A rozhodně jsem neudělala chybu. Příběh se mi opravdu líbil a byl napínavý. Originální bylo, že se tentokrát hned neobjevil pan dokonalý, který nás pak bude provázet celou sérií a buď bude dámu uhánět nebo jí získá hned a bude se snažit vztah udržet. Na začátku to sice vypadalo, že se objevil, ale vzhledem k dalšímu ději si nejsem tak úplně jistá, že je to on. A Ti mi zase nepřipadá jako ten správný partner pro zbytek života. Zaprvé, zombie je nesmrtelný. Zadruhé, aby přežil, potřebuje jíst lidské maso. a myslím, že by se našla i další proti. Ale kdo ví. Edie si musí zvolit toho, kdo pro ni bude nejlepší. Na druhou stranu mi to, že tam nebyl pan Dokonalý, přišlo trošku líto. Tak nějak jsem si zvykla, že se objeví ten pravý, skvělý a úžasný chlapík, kterého hlavní hrdince všichni závidí. Taky jsem moc nepochopila, jak mohli mít sex, když mužská část páru nemá krevní oběh. Další věcí, která mi nebyl moc jasná je, jak Edie věděla, kam má jít Annu hledat. No ale to je jedno. Je to přece fantasy. Jinak byla knížka skvělá a určitě stojí za přečtení. Jako prvnímu dílu ze série bych dala 3,5 hvězdičky a počkám si, co se bude dít dál.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden