BRZY VYJDE: Stavitelé mostů - Jan Guillou

Máme pro Vás novou rubriku s názvem Brzy vyjde. Díky spolupráci s nakladatelstvím Host se s Vámi můžeme podělit o informace k novinkám.


Anotace
Tři bratři Lauritz, Oscar a Sverre jsou poté, co jejich otec a strýc zahynou v Severním moři, nuceni opustit malou pobřežní vesničku a vydělávat si na živobytí ve městě. Stanou se z nich učni tamějšího provazníka. Jejich řemeslné nadání vzbudí pozornost dobročinného spolku, pod jehož záštitou mají být chlapci na univerzitě v Drážďanech vzděláváni jako stavitelé mostů a železnic. Po studiích se bratři rozdělí a každý si jde svou cestou. Lauritz se vrací do Norska a zapojuje se do stavby jedné z nejvýznamnějších železnic, Oscar odchází do Německé východní Afriky a Sverre, jenž uposlechl hlas srdce, se vydává se svou láskou do Anglie. Román Stavitelé mostů, první díl Guillouovy nejrozsáhlejší románové série Velké století, je nadčasovým příběhem o bratrství, lásce a poslání, který překračuje hranice kontinentů. Jeho hrdinové musejí čelit krutým vánicím v západním Norsku i vedru a zákeřným epidemiím v Německé východní Africe. Je to rovněž příběh o lidstvu a století, které nás všechny utvářelo.

O autorovi

Jan Guillou (nar. 1944) je pravděpodobně nejoblíbenější švédský spisovatel. Napínavými příběhy se mu podařilo zaujmout i nejnáročnější čtenáře a kritiky. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Jan Guillou je tvůrcem dvou nejúspěšnějších švédských beletristických počinů všech dob: série thrillerů o agentu Carlu Hamiltonovi a „křižácké trilogie“ zahrnující romány Cesta do Jeruzaléma (1998; česky v prvním vydání jako Cesta do Svaté země, Mladá fronta 2001; ve druhém vydání Argo 2010), Templář (1999; česky Argo 2010) a Království na konci cesty (2000; česky Argo 2011). Podle jeho románu Ondskan (Zlo, 1981) byl natočen film nominovaný na cenu Akademie. Román Stavitelé mostů je prvním dílem trilogie Velké století. Knihy Dandy (Norský dandy, 2012) a Mellan rött och svart (Mezi červenou a černou, 2013) připravujeme k českému vydání.

Autor o knize:




Ohlasy
Jen málo spisovatelů vládne Guillouovou schopností psát romány, které se sarkastickou srozumitelností a průzračností ukazují svět takový, jaký je. Jan Guillou ví, o čem mluví, a má odvahu mluvit nahlas.
Henning Mankell, spisovatel

Guillou už dávno ukázal, že umí vyprávět příběh. Stavitelé mostů jsou přesně tím druhem románu, kvůli kterému byste si měli dát několik šálků kávy, posadit se do svého oblíbeného křesla a pověsit si na dveře cedulku „Nerušit následujících 550 stran“. Pokud budete mít ze svého čtenářského prožitku pocit, že svět je zřídka černobílý, ale že je paletou s nekonečnou směsicí barev, Guillou bezpečně dosáhl svého cíle.
Jyllands-Posten, Dánsko

Zdroj: promo materiály z nakladatelství Host

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva