Zběsilá bezmoc - Jan Žáček-Týna Daňková


Autor: Jan Žáček-Týna Daňková
Počet stran: 256
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Napínavý thriller, který vám odhalí bezpráví v naší zemi.

Mladá dívka je surově napadena, znásilněna a zavražděna. Její otec, univerzitní profesor, marně čeká na spravedlnost. Útočníci jsou propuštěni na svobodu. Sám tedy bere do rukou zbraň a vykoná jediný trest, který považuje za spravedlivý - trest smrti. Poté musí zmizet. Policie má totiž jediný cíl - najít ho a zlikvidovat, aby nemohl nikomu popsat skutečnou vládu zločinu v naší zemi. Jeho výpověď ohrožuje mnoho vlivných lidí, a za to se platí nejvyšší cena...
Profesor Bolt svým studentům vždy říkal, že je proti trestu smrti a že věří ve spravedlivý proces českých soudů. To bylo ještě předtím než byla jeho mladá dcera Jana znásilněna a zabita trojicí mladíků po návštěvě jedné diskotéky. Jenže opravdu dojde ke spravedlivému potrestání?

Autoři jsou Jan Žáček a Týna Daňková. Jan Žáček se narodil v Praze roku 1963. Studoval na Fakultě žurnalistiky UK a živí se jako televizní režisér. Napsal například knihu Jsem zbabělý muž a na ní volně navázal v pokračování Jsem statečná žena. Dále je autorem humorného příběhu Všechny moje veverky a naučné knihy Zahrady u Pražského hradu. Zběsilá bezmoc je thriller psaný na základě skutečných událostí.

Profesor Bolt pracuje na Karlově univerzitě. Druhá žena mu zemřela a tak se o dceru Janu staral sám. Zatím má ještě růžový pohled na svět a věří ve spravedlnost a v to, že člověk má úderu nastavit i druhou tvář.
Trojice Jožo, Fero a Laco kradou v krámcích alkohol a cigarety. Společně se pak opíjejí nebo kšeftují se vším možným. Ale jejich způsob života se po znásilnění a zabití mladé dívky radikálně změní. Král jim totiž pomůže a zato očekává jejich služby.
Další linka je psána z pohledu Týny, která se chce prosadit jako reportérka. Její přítel jí mlátí a využívá jen k sexu. Týna chce žít lépe a hledá si tedy práci. Jenže záhy zjišťuje, že to bez kontaktů není vůbec jednoduché.

Když jsem se dozvěděl, že má u Fragmentu vyjít český thriller Zběsilá bezmoc, opravdu mě to zaujalo a knížku jsem si chtěl určitě přečíst. Samozřejmě na tom měla svůj podíl i anotace. Možná je to jen můj dojem, ale český thriller není tolik zastoupený jako české detektivky.  Nevím jestli patříte mezi ty, kteří přeskakují úvody, ale tentokrát si ho určitě přečtěte. Kromě jiného se dozvíte, že je vše napsáno podle skutečných událostí a další věci, ze kterých vás zamrazí. Příběh je rozdělený do krátkých kapitol, kde je vždy napsaný den, datum a hodina. Většina textu je napsaná v er formě, ale pak jsou tu také krátké úseky psané v první osobě, které znázorňují myšlenky hrdinů. Jen škoda, že nejsou odlišené třeba kurzívou. Události jsou popisovány z několika úhlů pohledu, což dodává knize na zajímavosti. Můžete tak třeba vidět, jak to funguje mezi romským králem a jeho poddanými nebo jaké jsou vztahy mezi televizními redaktory a policií. Samozřejmě tomu třeba odpovídá i slovník dotyčných postav. Třeba v romském prostředí je to samá vulgarita.

Přečtení téhle knížky vás rozhodně nenechá chladnými, což ještě umocňuje informace, že se všechno zakládá na skutečných událostech. Donutí vás to přemýšlet, jak v téhle zemi fungují soudy a spravedlnost. Některé věci jsou drsné, ať už mluvím o slovníku nebo popisování událostí. Knížka se i díky krátkým kapitolám a střídání pohledu četla velmi rychle.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø