Levhart - Jo Nesbø


Autor: Jo Nesbø
Překladatel: Kateřina Krištůfková
Počet stran: 722
Název série: Harry Hole
Pořadí v sérii: 8
Nakladatelství: Kniha Zlín

Anotace
8. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.



Borgny Stem-Myhreová se probudila v temné místnosti. V temnotě s ní neslyšně jako leopard stál muž. Ten jí donutil, aby si do úst strčila zvláštní kouli s červenou šňůrkou. Následně muž zatáhl za provázek a z koule vyrostlo plno trnů, které jí tlačili v ústech. Jedinou jeho další instrukcí, než jí píchl injekci a odešel bylo, aby netahala za šňůrku. Proč? Co se stane?

Jo Nesbø se narodil v roce 1960 v Oslu. Za svoje kriminální příběhy dostal řadu ocenění. Napsal knihy Netopýr, Švábi, Červenka, Nemesis, Pentagram, Spasitel, Sněhulák, Levhart a Přízrak (vyjde v roce 2014). To je výčet knih, kde jako hlavní postava vystupuje Harry Hole. U nás vycházejí pod taktovkou nakladatelství Kniha Zlín. Kromě toho mu také vyšel kriminální román Lovci hlav s hlavní postavou Rogera Browna. Jo Nesbø se věnuje i tvorbě pro děti. Určitě vám říká něco jméno doktor Proktor. Tuto sérii vydává nakladatelství Jota. Můžete si tak přečíst Doktor Proktor a prdící prášek, Doktor Proktor a vana času a Doktor Proktor a konec světa, možná. Jo Nesbø také plánuje napsat dvě knihy pod pseudonymem Tom Johansen. První se jmenuje Krev na sněhu a za další rok vydá pokračování. Levhart se řadí k detektivnímu žánru.


Harry se opět vrací na scénu a zdeformovaná čelist není daleka jeho největší problém. Tentokrát nesahá jen po flašce s alkoholem, ale do repertoáru si přidal i opium. Po minulém případu se Holeovi sype život. Jedním z důvodů je, že Ráchel a její syn (nemluvě o Harrym) byli ohrožováni sériovým vrahem. Následně se od Harryho raději odstěhovali. Jeho otec je vážně nemocný. A to je jeden z důvodů, proč Kaja dorazila do Hongkongu. Tím hlavním je ovšem vyšetřování nového případu.

Na počátku byla vražda. Trochu mi to připomínalo horor Saw. Žena, která je předem odsouzená k neúspěchu - k smrti, je uvězněná v podivné místnosti. Ale to je teprve první vražda. Mrtvých bude postupně víc. Autor celkově přitvrdil v tom, jakým způsobem oběti umírají. Celkově je atmosféra knihy temnější. I přesto zůstal typický suchý humor, který příběh osvěžuje. Nedílnou součástí Levharta jsou i zvraty. Zatímco si myslíte, že už je vrah jasný, se všechno zcela otočí. Příběh je napsaný v er formě, ale jsou zde i části napsané v ich formě. Čtenář ovšem netuší čí tento pohled je a dozví se to až v pozdější části.

Jo Nesbø vytvořil postavu Harryho Holea, do vínku mu přidal skvělé dedukční schopnosti, ale taky závislost na alkoholu. Postavil proti němu zločince, ale odepřel mu trvalý stabilní vztah. Harry rozhodně není klasický hrdina a klady vyvažují zápory. Přesto mu do konce držíte palce. A že to tentokrát bude opravdu potřebovat!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Kniha Zlín.

Kniha vychází 5.11. 2013 a koupit jí můžete ZDE.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden