Buzz - Anders de la Motte



Autor: Anders de la Motte
Překlad: Čeněk Matocha
Počet stran: 416
Název série: HP Pettersson
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Knižní klub


Anotace:
HP, hrdina kultovního švédského thrilleru Game, je zpět. Zmizel v nejhlubším utajení, aby si zaslouženě užíval v potu tváře vydělané miliony, ale něco mu začíná chybět: adrenalinové vzrušení z riskantních situací, do nichž ho dostávala tajuplná Hra.

Po vášnivé noci, strávené v luxusním dubajském hotelu s neodolatelnou Annou Argosovou, je vtažen do víru událostí příliš neuvěřitelných, aby byly pouhými náhodami. A navíc u Anny zahlédl děsivě povědomý bezdotykový mobil... 
Jeho sestra Rebecca Norménová konečně našla normálního přítele a byla povýšena. Ale ne nadlouho. Navíc si to s ní začal na svých stránkách vyřizovat záhadný blogger a kolegové se dobře baví...

Oba sourozenci se zaplétají stále hlouběji do přediva pravdy a lži. Co je skutečné a co je virtuální? Řídí nás všechny neviditelná síť manipulátorů? A co může člověk udělat, když mu vyhrožuje kdosi, jehož existence se nedá dokázat?



Henrik se ukrývá před Hrou, která se zdá téměř všemocná. Jednou zahlédne u ženy mobil, který se podobá tomu, co před časem našel v metru. Domnívá se, že ho Hra našla. Paranoia nebo oprávněná podezřívavost? Tak nebo tak se po ženě vrhnul s úmyslem uškrtit jí.

Anders de la Motte pracuje v jedné IT společnosti, ale dříve se také živil i jako policista. Za knihu Game dostal od švédské akademie cenu za nejlepší prvotinu. Kniha Buzz se řadí k populárním švédským thrillerům a jedná se o druhý díl trilogie.

Hlavní postavou knihy je Henrik Pettersson, přezdívaný jednoduše HP. Henrik není žádný klasický klaďas a v necelých sedmnácti letech má záznam v rejstříku za lehké užívání narkotik a krádež vozidla. A to rozhodně není poslední zápis. I když má pouze základní vzdělání (ekonomické gymnázium nedokončil), je inteligentní, ale líný. Po všech událostech je Henrik hodně opatrný co se týká mobilu. Také používá falešné identity a změnil svůj vzhled - nechal si narůst vlasy a vousy. Druhou postavou je Rebecca Norménová, která pracuje jako samostatný bodyguard nebo-li koordinátor osobní ochrany. Pokud je v akci, soustředí se pouze na ni. A celkově se snaží nemíchat pracovní a soukromý život dohromady. S ohledem na ošklivou minulost se z ní stala silná osobnost. Což se jí tentokrát bude hodit, protože se stane obětí kyberšikany.

Očekávaný druhý díl se mi dostal do rukou a já bych se s vámi rád podělil o svůj názor. Jaké je pokračování Game? Začněme stylem psaní, který, jak čekáme, zůstal stejný. Vyprávění je napsané v er formě a střídá se úhel pohledu mezi HP a jeho sestrou Rebeccou. I angličtina, na kterou jsem si u prvního dílu trochu stěžoval, logicky zůstala. K charakteru Henrika prostě patří. Ale řekl bych, že jí bylo méně než u prvního dílu a spíš šlo o slova než celé věty. Vysvětlení slova Buzz a názvy kapitol jsou také anglicky.
Co se týká akčních scén, Buzz v začátku trochu zpomalil. Henrik totiž hned neplní nějaké šílené mise, ale postupně se k akci dostává. To úvod Rebeccy je o poznání adrenalinovější. Postupem času je kniha čím dál víc napínavá. Autor zkrátka ví jak na to. V klidných částech se pohledy sourozenců střídají po delším časovém úseku. Ale jakmile jde do tuhého, střídání probíhá po krátkých úsecích a vždy v tom nejnapínavějším zvratu. A to vás nutí rychle číst dál. Osud Henrika a Rebeccy se v jednu chvíli opět spojí. 

Byl jsem zvědavý jak se Anders de la Motte popere s druhým dílem a musím říct, že se mi líbil o něco víc než první díl. Kouzlo tentokrát netkví v samotném hraní, ale v odhalení dalších souvislostí. Tentokrát je to o využívání internetové sítě a najednou nevíte, kde je skutečnost. Jen je trochu škoda, že postava Farúka byla tentokrát odsunuta někam do pozadí a já doufám, že se o něm příště dozvíme víc.


Za poskytnutý recenzní výtisk děkuji nakladatelství Knižní klub.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka