Po zániku země: Dokonalá bestie - David Peter, Friedman Michael Jan, Greenberger Robert


Autor: David Peter, Friedman Michael Jan, Greenberger Robert
Překlad: Viktor Faktor
Počet stran: 320
Nakladatelství: Metafora


Anotace


Na planetě zvané Zantenor neboli Posvátný svět se stále drží obtížná Havěť, která je trnem v oku civilizaci Krezatínců. Předešlý pokus ty tvory vyhubit ztroskotal. Proto nastává druhá fáze a ty nejlepší mozky se snaží vyrobit zbraň schopnou planetu očistit. Výsledkem nakonec však není vůbec nic technického. Zrodí se obrovské obludy, živá masožravá monstra velikosti dinosaurů, naprogramovaná na jediné: zabíjet a žrát Havěť.

Kolonisté ze zničené Země, usazení v novém vesmírném domově, tak náhle stojí proti hrozbě, jakou si až dosud nikdo nedovedl představit…

Vojenské zvláštní síly kolonie před sebou za celá staletí od exodu ze Země neměly těžší úkol a zdá se, že nyní veškeré možnosti obrany selhávají. Proti příšerným predátorům, které podle pravěkých medvědů pojmenovali ursové, jsou totiž veškeré zbraně neúčinné. A mrtvých přibývá…

Kadet speciálních sil Conner Raige se ne tak docela z vlastního rozhodnutí ocitne v přední palebné linii lidského boje o přežití. Ve městě už není nikoho, kdo by neztratil jednoho nebo víc svých blízkých. Zoufalství žene lidi do anarchie, proti speciálním jednotkám se zvedá odpor, ještě přiživovaný jistým televizním moderátorem. Aby všechno neskončilo naprostou katastrofou, je třeba vyvinout novou taktiku a novou zbraň. Ale tím, co vede lidi k vítězství, bývá něco ještě mocnějšího než zbraně. Je to srdce toho, kdo ji drží. A jeho láska. A odvaha…



Kdesi ve vesmíru existuje civilizace Krezatínců, která se chystá na nový úder proti Havěti - lidem, kteří měli tu drzost, že osídlili jejich posvátnou planetu Zantenor. Krezatínci mají obavy, že když budou lidé na jejich půdě, rozlítí tím bohy. Předchozí útoky lidstvo odvrátilo a tak se Krezatínci rozhodnou vytvořit nové smrtonosné bytosti a ty na Zantenor vyslat. Ale o tom nemají lidé ani tušení. V kasárnách probíhá všechno tak jak má a Conner Raige dopomohl svému týmu k vítězství v bojové hře. Sice jednal na základě svých instinktů, ale vrchní velitelka Wilkinsová chce, aby sepsal bojový plán. Bohužel vojenské zvláštní síly kolonie musí čelit různým útokům od reportéra Meera, který ve vysílání prohlašuje, že by se do jednotek mělo méně investovat, když nehrozí nebezpečí. To ovšem netuší, že se na ně řítí smrtelné nebezpečí v podobě ursů.

Peter David se narodil roku 1956 v New Yorku a píše knihy z prostředí Star Treku (Série původní Star Trek, Nová generace a Deep Space Nine) nebo o Spidermanovi. Například se podílel na televizní a seriálové tvorbě a také komiksech. Žije s manželkou Katheen a mají čtyři děti.
Michael Jan Friedman se narodil v core 1955 a napsal více jak 150 knih. Z řady Star Trek Nová generace napsal například knihy Výkřik do tmy, Smrtelné ohrožení a Střepy času.
Posledním z trojice je Robert Greenberger, který se narodil v roce 1958. 
Práce na příběhu Po zániku země není jejich první spoluprací, protože tato trojice napsala v roce 1992 The Disinherited.

Hlavní postavou celého příběhu je mladý kadet Conner, který je člen slavné rodiny Raigeů. Stejně jako všichni členové jeho rodiny (až na jednu vyjímku) nastoupil k vojenskému útvaru, který se stará o bezpečnost lidí na planetě. Další důležitou postavou je odpůrce zvláštních sil kolonie, Van der Meer. Nebo také Lyla, na které bude záviset osud kolonie, ale jak, to už si budete muset přečíst sami.

Kniha je psaná v er formě a autoři se tak nevěnovali pouze pohledu hlavního hrdiny, ale i dalších lidí. Díky tomu se dozvídáme více o ostatních postavách, jejich konání, myšlenkových pochodech a postavy tak působí prokreslenějším dojmem. Osobně mi vůbec nevadilo, že se úhel pohledu často střídal. Působilo to zajímavě, zvlášť když bylo pár kapitol popsáno z pohledu nepřátelské mimozemské rasy a jejich uměle vytvořených bestií. Útok od Krezatínců přišel v nevhodnou dobu, kdy nenávistné proslovy Van der Meera podrývají důvěru ve speciální jednotky, přestože ty už dříve planetu ochránily před útoky. Ale protože už dlouho žádný útok nepřišel, jsou tak velké jednotky zbytečné. Nebo ne? A právě v tu dobu na planetu zaútočí ursové. Byť se to může zdát neuvěřitelné, střelné zbraně na ně nemají téměř žádný účinek a lidé umírají. Nedůvěra ve vojsko se zvyšuje. Tvůrci příběhu se nebojí povraždit celou řadu lidí a to i poměrně důležitých. Díky tomu působí vše reálněji.
Na druhou stranu se trojice autorů nevyhnula jistému klišé. Jen jedna postava je totiž schopná zjistit slabinu ursů a porazit je, přestože je to pouhý kadet. Ani nemluvím o tom, že plno zkušenějších na jeho místě padlo. No dobrá, ale konec už je v jistém smyslu trochu pohádkový. Kdo četl, určitě ví co myslím. Děj pěkně plyne už od začátku a především po první stovce stran je slušně akční.

Knížka je napsaná čtivě a i když to není klasické sci-fi, určitě se nebudete nudit. Největším záporem pro mě byla ona klišovitost jen jeden kadet nás může zachránit, protože celé speciální jednotky na slabinu bestií nepřijdou a pak samozřejmě závěr vystřižený jak z pohádky. K ostatním postavám jsou však autoři dost přísní. Jako oddechová četba nezklame, ale ani nenadchne - za sebe dávám tři hvězdičky.




Za poskytnutý recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora.



Komentáře

  1. Myslím, že se autoři pokusili (poměrně úspěšně) zmírnit ono klišé upravením závěru, který má jisté vady na kráse z pohledu milovníků pohádek. :) Ale uznávám, v jistých ohledech je pohled na Connora těžko uvěřitelný. :D Částečně by mě potěšilo víc, kdyby všichni obyvatelé města byli zahubeni a zachránilo se jen to druhé, občas zmíněné. Ale když jde o prequel k filmu, konec z části musel být takový, jaký byl. A protože film má jediné klady v efektech (proč jsem si vzpomněla na Avatara? :D), tak jsou autoři v mých očích borci, kolik toho zachytili z takového mála skutečných informací. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Connerův úspěch v tažení proti ursům je vyvažovaný bolestnými ztrátami. Pohádkovost jsem především myslel na Connerův vojenský život ke konci knihy.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla - C.D. Payne