Star Wars X-WING 1: Eskadra Rogue - Michael A. Stackpole


Autor: Michael A. Stackpole
Překlad: Petra Babuláková
Počet stran: 348
Název série: Star Wars X-WING
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Egmont


Anotace
Už samotné jméno naplňuje srdce nepřátel hrůzou. A tak když hrdina povstání Wedge Antilles buduje znovu legendární eskadru Rogue, hledá pro ni jen ty nejlepší, nejschopnější a nejodvážnější piloty X-wingů. Sítem náročného výcviku a nebezpečných misí projdou jen ti nejsilnější, kteří vytvoří skupinu na všechno připravených stíhačů. Antilles zná krutou pravdu: ačkoli má nejlepší piloty v galaxii, většina jich nepřežije sebevražedné mise, které je čekají. Když pak eskadra Rogue dostane rozkaz zúčastnit se útoku na silně opevněnou imperiální baštu Černý měsíc, i ti nejstatečnější musejí pochybovat o tom, zda přežijí…


Nová generace pilotů X-wingů čelí služebníkům Impéria. Wedge Antilles je ale nejprve musí pořádně vycvičit a výcvik probíhá za pomoci simulátorů. Corran má z posledního cvičení trochu hořkou vzpomínku. Snažil se předvést, ale Antilles mu řekl, že je sice dobrý, ale ne tolik jako Luke Skywalker. To není úplně nejšťastnější rozpoložení pokud vás čeká další simulovaný boj. Ale naštěstí na boj nebyl sám. Za ním byl jeho R2 Hvízdal a wingmana mu dělal Ooryl, gandský muž. Bude výcvik jednotce stačit aby přežili souboje, které je čekají?


Michael A. Stackpole je americký spisovatel, který se narodil roku 1957. Absolvoval Rice Memory High School a o čtyři roky později promoval na University of Vermont. V roce 1980 začal projektovat počítačové hry a psát scénáře RPG her (například Mercenaries). Napsal sérii Dračí koruna nebo trilogii Věk objevů. Kromě fantasy se věnuje i sci-fi z prostředí Star Wars. Příkladem jsou Temný příliv I.: Útok a Temný příliv II.: Pád patřící do období Nový řád Jedi. V sérii Star Wars: X-Wing se střídá se spisovatelem jménem Aaron Allston.

Corran Horn je člověk, pocházející z planety Corellia. Dříve sloužil v CorSecu, což jsou Corellianské bezpečností síly. Za vlády Impéria jejich příslušníci lovili pašeráky, teroristy a povstalce. Corran se ale nakonec přidal k Eskadře Rogue a působil v ní jako pilot. Jeho nezbytným pomocníkem je jeho astromech R2 jménem Hvízdal. Nosí také amulet pro štěstí, který mu dal otec. Další postavou je Mirax Terrik, která je také z planety Corellia. Má loď Pulsar Skate a pomáhá povstalcům, ale má za sebou i pašeráckou minulost. Wedge Antilles stojí za obnovou Eskadry Rogue. V bojích už ztratil mnoho přátel a tak se snaží udržet si od ostatních odstup. Jednou z postav je také admirál Ackbar, který proslul svou větou „Je to past!“.
Knížka nabízí i pohled z druhé strany. Protože Darth Vader i Císař Palpatine jsou mrtví, vládu nad Impériem převzala Ysanne Isard přezdívaná Ledové srdce. Pracuje pro ní agent Kirtan Loor, který se zná s Corranem.

Děj knihy se odehrává dva a půl roku po událostech z Epizody VI Návrat Jediho, kdy sice Luke Skywalker a povstalci vyhráli, ale ani tak není Impérium definitivně poraženo. Stále se najde plno věrných nebo těch, kteří touží po kousku moci. A proto je tu obnovená Eskadra Rogue! Výcvik probíhá dost rychle, ale je to způsobeno tlakem okolností. Čtenáři, který si knížku koupí, se dostane do rukou pěkná porce soubojů v stíhačkách. Tou nejznámější je samozřejmě X-Wing, podle které se celá série nazývá. Nicméně se těšte i na různé další smrtící stroje. Pro nejlepší čtenářský zážitek je samozřejmě dobré, aby člověk měl alespoň nějakou představu o tom, co jak vypadá. Ale tyhle knížky jsou především pro fanoušky Star Wars, u kterých se znalost tak nějak předpokládá. Bitek tváří tvář si alespoň v téhle knize moc neužijete. Vlastně je tu jen jedna taková, ale nebudu prozrazovat za jakých okolností k ní dojde. Ovšem, co prozradit můžu je, že je to pěkně napínavá scéna! V knize se vyskytne i několik úmrtí, ale protože zatím ty postavy nedostanou tolik prostoru, jejich smrt vás ani tolik nesebere. To ovšem neznamená, že o své oblíbence se nebudete obávat. Pokud by se dalo něco knize vytknout, pak by to byla asi klišovitost některých charakterů. Najdeme tu zrádce v jednotce, dva nejlepší piloty a zároveň rivaly nebo přísného velitele, který je nakonec spíš přítelem. Na druhou stranu nesmíme zapomínat, že je příběh psaný jako oddechovka. V dalších dílech dostanou postavy určitě víc prostoru, přece jen ten první díl bývá vždy takový seznamovací.

Knihu bych doporučil všem fandům Star Wars, kteří protentokrát chtějí nechat světelné meče u pasu a raději se zúčastní bitev v kokpitu. Jako start série se jedná o dobrou knížku a těším se jak se charaktery rozvinou a jak se budou vyvíjet jednotlivé vztahy v jednotce.

zdroj: veeeebookshlef.blogspot.cz


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Egmont.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva