Švábi - Jo Nesbø


Autor: Jo Nesbø

Překladatel: Kateřina Krištůfková
Počet stran: 392
Název série: Harry Hole
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Kniha Zlín


Anotace
2. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Opilý Harry Hole se zásobou vitamínu B12 nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu – za zdmi se cosi hemží a šramotí. Cosi, co nesnese denní světlo.
Dim míří jedním z taxíků do motelu, který provozuje Wang Li. V recepci jí Wang řekne, že na ní čeká zákazník. Ten si ale chce nejdřív pořádně odpočinout. Dim čeká, až ji zákazník zavolá, ale když típne třetí cigaretu, rozhodne se, že za ním zajde a vzbudí ho. Přejde po pozemku před budovou a u pokoje 102 zaklepe na dveře. Nikdo neodpovídá a tak zmáčkne kliku a překvapeně zjistí, že je otevřeno. Muž vypadá jako by spal na posteli, ale to by mu ze zad nesměl trčet nůž!

Jo Nesbø se narodil v roce 1960 v Oslu. Za svoje kriminální příběhy dostal řadu ocenění. Napsal knihy Netopýr, Švábi, Červenka, Nemesis, Pentagram, Spasitel, Sněhulák, Levhart (vyjde na podzim 2013) a Přízrak (vyjde v roce 2014). To je výčet knih, kde jako hlavní postava vystupuje Harry Hole. U nás vycházejí pod taktovkou nakladatelství Kniha Zlín. Kromě toho mu také vyšel kriminální román Lovci hlav s hlavní postavou Rogera Browna. Jo Nesbø se věnuje i tvorbě pro děti. Určitě vám říká něco jméno doktor Proktor. Tuto sérii vydává nakladatelství Jota. Můžete si tak přečíst Doktor Proktor a prdící prášek, Doktor Proktor a vana času a Doktor Proktor a konec světa, možná. Švábi se řadí k detektivnímu žánru.

Harry Hole je hlavní postavou této knihy a celé série. Přiznám se, že tohle bylo moje první setkání s touto postavou. 
„Co to znamená mít koule, Waalere?“ Hole se nadále usmíval. „Mlátit opilé šestnáctileté puberťáky v cele, protože mají na hlavě číro?“
Z části, kdy se Hole objeví poprvé, jsem si o něm udělal určitý obrázek. Zdál se mi jako takový ten klasický prototyp policisty, který je patřičně sarkastický a nerespektuje autority. Na druhou stranu má ovšem respekt ze strany svého šéfa i některých kolegů. Jeho život má i stinné stránky. Bohužel bojuje se závislostí na alkoholu. Právě na začátku knihy se v hospodě nalévá pivem, ale pak se snaží udržet ve střízlivém stavu. Stig Aune je psycholog, který mu v boji s démonem alkoholem pomáhá. Harry má sestru Ses, která byla znásilněna a detektiv by rád vypátral toho, kdo jí to udělal. Jeho otec se bohužel uzavřel poté, co mu zemřela žena. Dalších postav je samozřejmě celá řada, ať už se jedná o podezřelé, pozůstalé a nebo lidi, kteří s mrtvým přišli do styku. Rád bych ještě zmínil Harryho thajskou kolegyni jménem Liz Crumleyová. Ta je na rozdíl od thajců stejně vysoká jako Harry a na hlavě nemá žádné vlasy. Pracuje jako vrchní komisařka oddělení vražd. 

Protože se většina knihy odehrává v Bangkoku, bylo by určitě vhodné zmínit se jaký vliv to má na text. Samozřejmě první čeho si určitě všimnete je všudypřítomná vysoká vlhkost vzduchu a vedro. Dál to budou určitě tuk-tuky, což jsou motorizované tříkolky používané jako taxi. A ještě poslední věc, kterou bych k tomu dodal je slovíčko farang. Tím se označuje běloch a dá se brát jako neutrální nebo hanlivé. To všechno působilo pěkně a dodávalo to opravdu dojem návštěvy cizí země. Na druhou stranu se našlo i něco, co mi vadilo. V textu se celkem často vyskytuje odporovací spojka však. Nepůsobí tak zastarale jako nýbrž nebo leč, ale přesto mi přišlo její použití zvláštní. Hlavně díky tomu zvláštnímu slovosledu. No posuďte sami.
Brekke se chystal něco říct, zarazil se však.
Tento slovosled jsem si v duchu pojmenoval Master Yoda Style. Obecně můžu napsat, že kniha se četla opravdu velice pěkně. Jakožto detektivka není moc akční a skládá se hlavně z poctivého vyšetřování. Těšit se můžete na rozhovory s celou řadou lidí jako podezřelými nebo rodinou zavražděného. Čekají vás nezbytné výslechy a různé dedukce. Na akční scény ovšem taky dojde a opravdu jsem si je užíval. Jak případ postupuje a mrtvých přibývá, napětí roste. Závěr je potom jako úder železnou rukavicí. Napětí by se dalo doslova krájet a jde o krk.

Po dočtení můžu říct, že se jedná o opravdu povedenou detektivku, která v začátku poklusává, aby do cíle mohla proletět jako zběsilý sprinter. Jak už jsem psal výše, jediné, co mi přišlo opravdu zvláštní, bylo snad jen častější použití slovíčka však a slovosled s ním spojený. Jo Nesbø vás na stránkách nejednou překvapí. A když už si myslíte, že tušíte vraha, výsledky vyšetřování to vyvrátí, aby se později ukázalo, že všechno je jinak. Ale to už možná prozrazuji hodně. Zbývá jen dodat, že si rád přečtu Harryho ostatní případy.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Kniha Zlín.

Kniha vychází 13. 6. 2013 a koupit jí můžete ZDE.


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio