Spravedlnost má zpoždění - Jindřiška Ptáčková


Autor: Jindřiška Ptáčková
Počet stran: 280
Nakladatelství: Moba

Anotace:

Na hromadu dlažebních kostek pod okny školy dopadne mladá učitelka. Sebevražda? Proč? Do pohraničního městečka přišla z pražského prostředí a se zcela odlišnými poměry se nedokázala sžít. Její manželství se hroutí, setkává se s nepřátelstvím okolí, manželova milenka ji ničí zlomyslnostmi, ale je tu i řevnivost ambiciózních kolegyň. Mladý kriminalista Viktor Eret se s verzí sebevraždy nechce smířit, ale tlak okolností, jimiž je především vstup vojsk v roce 1968, ho donutí případ odložit. Až do současné doby, kdy do městečka přichází už jako soukromá osoba. Podaří se mu přijít dávné kauze na kloub? Přijde vysvětlení až z daleké Kanady? Jenže to už bude případ jednou z legend, jaké si lidé vyprávějí, něco přidají, něco vypustí, prostě tak, jak to u legend bývá.

Viktor Eret byl na letišti doprovodit Kláru (praneteř), která letí do Londýna, aby tam studovala. Václav byl naopak doprovodit svou ženu, která letěla na Krétu. Jakožto staří známí si toho měli mnoho co říct a tak Viktor nabídne starému příteli přespání u sebe v bytě. Nakonec přijímá nabídku na společných čtrnáct dní v horách a jedou společně k Václavovi na chalupu. Tam se Viktor může věnovat starému případu, na který nikdy nepřestal úplně myslet. Kdo a proč zabil Viktorku Rybkovou? 

Jindřiška Ptáčková se narodila v roce 1943 v Příbrami. Po ukončení studia na vysoké škole pracovala ve školství a později jako redaktorka v Učitelských novinách i časopisech. Kromě toho také nastoupila jako knižní redaktorka do nakladatelství Orbis a Rodiče. Pro děti napsala například knížku Čarodějnice Hrubena a tři tajtrlíci. Mimo pohádek se autorka věnuje i psaní zábavných výukových knížek jako je třeba Hry a úkoly, než půjdu do školy nebo B jako bouřka. Ve své tvorbě se věnuje i povídkám což dokazuje jednou z prací ve sborníku Nevěry, případně v knize Smrt královny krásy. Spravedlnost má zpoždění se řadí mezi detektivky. Stejně tak další román Pod přikrývkou zla, který se chystá na letošní listopad. 

Hlavní postavou je Viktor Eret. V době, kdy se případ vyšetřoval byl mladý kriminalista, ale v současnosti je už důchodce. Co se týká jeho popisu tak víme snad jen to, že má šedivé vlasy. A také má začít učit. Další důležitou postavou je Viktorův kamarád, Václav Horálek. V pátrání jim bude pomáhat Světlana Maciusová, která učila na škole a byla to Viktorčina kamarádka.

Možná to byla profesní hrdost, která nutila Viktora přemýšlet nad dávným případem a nebo něco víc, ale každopádně, když potkává na letišti svého kamaráda a kolegu Václava, jede s ním na chalupu a začíná případ vyšetřovat. I když vyšetřovat je možná trochu silné slovo. Jako důchodce a civilista vlastně nemá možnost předvést někoho k výslechu nebo používat metodu na hodného a zlého policistu. Nemluvě o střelné zbrani, důkazním materiálům nebo kriminalistické laboratoři. Místo toho vyšetřování probíhá v restauracích nad lahví šampaňského, na zahradě u vína a plného stolu dobrot, cestou lesem při sbírání hub nebo v zaplivané hospodě. Musí se spoléhat na to, že mu lidé budou chtít něco svěřit. O tom, že je detektivka česká svědčí nejen prostředí, ale i charaktery postav. Kdo by ve svém okolí nenašel třeba prodavačku z potravin, která nezná správnou výslovnost a tak místo Chardonnay říká Čardonaj? Pátrání tedy probíhá celkem poklidně, až na světlé výjimky, ale nebudu víc prozrazovat. Pro někoho by mohl být zápor už samotný styl vyšetřování, který spíš připomíná Malého pitavala z velkého města (v důchodu) než moderní kriminálku. Další věc, která mi trochu vadí je, že se autorka moc nevěnovala popisům postav. Ano, samozřejmě má každý čtenář fantazii, ale potěšilo by mě trochu detailnější popis než že má paní dvojitou bradu a když se namaluje tak barevností připomíná papouška. Příběh není napínavý, ale nemůžu mu upřít čtivost.

Jaká je tedy detektivka Spravedlnost má zpoždění? Můžete čekat čtivý příběh, u kterého se však nebudete moc stresovat, jak to vlastně dopadne. Stylem spíš připomíná staré detektivní seriály. Knížka je tedy lepším průměrem, kterou si přečtete třeba během dovolené na chatě. Za sebe dávám tři hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø