Nebezpečný kontrakt - Brett Hoffmann


Autor: Brett Hoffmann
Překlad: Alžběta Kalinová
Počet stran: 400
Nakladatelství: Fragment


Anotace:
Konzultantka z Wall Street Stella Sartori provádí rutinní kontrolu obchodní společnosti. Neunikne jí však poznámka, která vede k jednomu archivovanému kontraktu. Během několika málo hodin je jasné, že nejde o jen tak ledajakou smlouvu a Stella se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Někdo ji pronásleduje, musí okamžitě zmizet.
Její kolega Jack Rogers, který má minimalizovat škody u klienta, z poznámek pochopí, že Stellu musí najít první on. Podaří se jim spojit síly a dokázat čtyřicet let starý případ korupce a vražd? Jaká tajemství skrývá smlouva z minulosti?
Dávají se na útěk před něčím, co je může oba zničit...

Jack Rogers v práci dostal obálku s odměnou, ale jeho největší přání by bylo pracovat v oddělení fúzí a akvizic (dokonce absolvoval i speciální kurz). Šeky předával osobně šéf Frank Spiriteri a šlo o odměny za čtvrtletí pro nejlepší pracovníky. Když si Jack převzal obálku, všiml si, že je Frank myšlenkami úplně někde jinde a tak se zeptal jeho asistentky Margaret. Ale ani ta neví co se děje, snad kromě toho, že je takový od rána. Právě když už je na cestě pryč, Frank si ho nechal zavolat zpátky a chce s ním mluvit o Stelle Sartori. Potřebuje, aby Jack našel Stellu, protože odcizila citlivé materiály a zmizela. Na oplátku mu nabízí místo v oddělení fúzí a akvizic.

Brett Hoffmann se narodil v Austrálii, ale když byl ještě malý přestěhoval se i s rodinou do Evropy. Pracoval ve veřejném i soukromém sektoru a byl partnerem v jedné velké firmě a poté se začal věnovat svému snu, psaní románů. Nyní žije opět v Austrálii, konkrétně v Melbourne, se svou partnerkou Julií a jejich psy. Kniha Nebezpečný kontrakt se řadí mezi thrillery.

Hlavní postavy jsou Stella a Jack. Oba pracují ve společnosti Sutton Brothers, ale každý na jiné pozici. Zatímco Jack je na obchodním oddělení, Stella má vlastní kancelář na oddělení fúzí a akvizic. Jack Rogers je docela vysoký a má sportovní svalnatou postavu. Žije s přítelkyní v domečku, ale na obzoru jsou potíže, které ovlivní jejich společný život. Stella je také vysoká a má moc pěknou postavu. Společně s tmavými vlasy a smyslnými rty je přitažlivá pro každého muže. Její manžel se věnuje sázení a raději by se vrátil se Stellou domů do Austrálie. Další postavy jsou třeba právník Alex Trainer, Frank Spiriteri, Daniel Cross a další.

Po prvních stránkách jsem byl lehce zmatený. Stella a Jack se téměř neznají a pracují ve společnosti Sutton Brothers? Ale pak jsem se podíval na rok, ve kterém se odehrává Závod se smrtí a bylo jasno. Byť je Nebezpečný kontrakt druhým dílem, odehrává se rok před tím prvním. Nevím proč autor zvolil takovou strategii, ale nevadí. Začátek zní pěkně dramaticky - Stella je na útěku s tajnými dokumenty. Sledují jí dva muži a vyhrožují jí smrtí a znásilněním pokud ty dokumenty nevrátí. Bohužel kniha začíná v momentě, kdy už je Stella  skrytá neznámo kde. Čtenář tak přišel o velice napínavou část, která k thrilleru prostě patří. Místo toho se o Stellině konání dozvídáme s pohledu Jacka a jeho rozhovory s nadřízeným nebo loajálními kolegy. Nicméně zhruba v polovině dochází k prvním akčním sekvencím, kdy jde opravdu o život. Druhá polovina příběhu už se nesla v napínavějším a zábavnějším duchu. Pokud mi něco přišlo zvláštní tak to bylo chování Jackova nadřízeného Franka. Zatímco v první polovině chtěl Stellu zaškrtit (chápu, že měl vztek, když Stella najednou zmizela) tak v druhé části by jí nejraději umačkal v objetí a na adresu Jacka říkal věci ve stylu jsem na tebe taky pyšný nebo je mi ctí s tebou pracovat, což mi přijde trochu přehnané a k šéfovi mi to moc nesedí. Ještě bych rád poukázal na scénu, kdy se Stella hádá s agentkou FBI a chová se jak malá. 

„Odhalovat zločiny není vaše práce," zasyčela Wintersová.
„A vaše práce není říkat mi, jak mám chránit svoji profesní reputaci," odsekla Stella.„Upřímně řečeno, vaše reputace mě vůbec nezajímá."„Vážně? To by mě nikdy nenapadlo! Ale vy nemáte ani ponětí, o čem to celé je. a beze mě ten pitomej případ nikdy nevyřešíte." (str.351)

Stejně jako v předchozím díle se tu objevuje i ostřejší slovník, ale není to příliš často.

První polovina se nesla v pomalejším duchu a nebyla příliš zábavná. Kdyby byl začátek popsaný z pohledu Stelly Sartori, bylo by to napínavější. Bohužel se tak nestalo a thrillerové atmosféry se dočkáme až zhruba v polovině příběhu. Charaktery se chovají uvěřitelně, až na zmíněná slova Franka Spiriteriho a pak také hádkou mezi Stellou a agentkou FBI. Dávám tři hvězdičky, stejně jako v případě prvního dílu.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík