Diamanty nosí smrt - Nancy Martin


Autor: Nancy Martin
Překlad: Romana Bičíková
Počet stran: 200
Název série: Blackbird Sisters Mystery
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Mladá reportérka z vyšších kruhů Nora Blackbirdová si stále není jistá svými city k Michaelovi. Pozvání na večírek k dávné školní lásce Flandersovi jí v ujasnění rozhodně nepomůže. Ráno po party je nalezena Flandersova žena Laura mrtvá. Policie podezírá manžela, Nora věří v jeho nevinu. Když se navíc dozví o pověsti Laury, která je známá jako zlodějka šperků, pouští se do pátrání na vlastní pěst. Podaří se Noře očistit jméno přítele a odhalit skutečného vraha?
Nora je pozvána na večírek klanu Cooperových jako rodinný přítel, ne jako reportérka. Hostitelé ji ale poprosí, aby o jejich večírku napsala. Paní domu totiž nesnáší Kitty Keoughovou, reportérku společenské rubriky, která minule její hostitelské umění spálila jako rozzuřená saň a popel zašlapala do země. Jedná se o večírek na počest Olivera Coopera, který byl nominován na ministra dopravy. Proto se večírku účastní i Jack Priestly, agent, který má zajistit, že všechno proběhne hladce a až do jmenování bude Oliver čistý jako právě padlý sníh a nic nepošramotí jeho dobrou pověst. Čáru přes rozpočet mu tak trošku dělá Laura, manželka hostitelova syna Flana, se kterým Nora dříve chodila. Laura je sice z významné jižanské rodiny, ale bohužel je také kleptomanka a všichni to ví. Flan se na večírku opije a Noru zatáhne do koupelny, kde se jí pokusí políbit. Přitom je uvidí Laura a s křikem odchází do svého pokoje. Nora se vydá za ní, všechno jí vysvětlí a opouští večírek. Druhý den zjistí, že Laura byla nalezena v bazénu se sádrovým trpaslíkem přivázaným ke kotníkům. Není divu, že si všichni myslí, že Laura spáchala sebevraždu. Když se ale zjistí, že to byla vražda, tak hlavními podezřelými jsou Flan, protože manžel je vždy hlavním podezřelým, a Nora, protože se Laurou tu noc pohádala. Kdo nakonec zabil Lauru Cooperovou? Byl to snad Flan nebo někdo jiný z Cooperovic klanu či nějaký host z večírku, který něco postrádal? Přečtěte si knížku a zjistíte, kdo je vrah. 

Nancy Martin nejprve psala romantické příběhy, poté ale vymyslela sérii, kde jsou v hlavní roli vraždy. A tak se zrodily příběhy s vyšetřovatelkou z řad obyčejných lidí. Časopis Romantic times jí udělil cenu za přínos do detektivního žánru. Jak už jste jistě pochopili, tato kniha se řadí do žánru detektivek.

Hlavní hrdinkou knihy je Nora Blackbirdová. Opět se pouští do vyšetřování vraždy někoho z okruhu svých známých. Tentokrát je to Laura, manželka jejího bývalého přítele Flana. Laura se chce za každou cenu podobat místní smetánce a tak se opičí po Noře. Stejný účes a stejný styl oblékání a nikdo neví, proč si vybrala jako vzor právě Noru. Nora jde do všeho po hlavě, protože prostě nevěří, že by Flan mohl být schopný vraždy. Samozřejmě se i v tomto příběhu můžete těšit na Michaela Abruzza. Mick, jak mu říkají kvůli jeho krásným modrým očím, je synem bosse a to mu nezaručuje v okolních kruzích moc dobrou pověst. Ale jinak je to miláček. Je do Nory zamilovaný a ona zase do něj (jen si to nějak nechce přiznat :)). Dále tu máme Nořiny sestry Emmu a Libby. Emma se rozhodla, že bude trénovat koně, protože po zranění už nemůže jezdit a Libby je těhotná, takže nám během knížky přibude nový člen rodiny Blackbirdů. Dalšími důležitými postavami jsou členové Cooperova klanu, protože kolem nich se vlastně točí zbytek příběhu. Podezření, rodinné vztahy, prostě všechno. Je to velká rodina, takže je toho dost. Samozřejmě tu máme další postavy, jako překupníka kradených šperků nebo Tempeste, která překupníkovi pomáhá, ale tyhle postavy jsou tu jen pro dokreslení příběhu, tedy hlavně proto, aby bylo jasné, co se děje se šperky, které Laura ukradla.

Pár slov k obálce. Je určitě zajímavá a mě osobně se líbí. Je jednoduchá a ukazuje životní styl, který je všem hrdinům knihy vlastní. Obrázek zůstal stejný jako u originálu, což se mi (zrovna u téhle knížky) zamlouvá. Jednoduše řečeno, obálka je prostě pěkná.

Knížka se mi líbila. Opět jsem do poslední chvíle netušila, kdo je vrah, ale jak už jsem říkala, já bych byla mizerný detektiv. O to víc se mi líbí chladná logika některých detektivů. Tedy hlavně těch, kteří si vždy se vším poradí a nic je nemůže překvapit. Tohle je v pořadí už několikátá detektivka, kterou jsem si přečetla a rozhodně nelituji. Detektivky mám ráda a vždycky zkouším toho zlého a krutého pachatele odhalit. Jen s tím známkováním jsem to maličko nedomyslela, protože tato kniha je srovnatelná s prvním dílem, kterému jsem dala 5 hvězdiček, ale zase Ostrov Antrax, což byla také detektivka a dala jsem mu také pět hvězdiček, byl lepší. Tak Vám nevím, kolik dát. Tyhle problémy vznikají z toho, že čtete napřed knížku, která se Vám zdá skvělá, a pak si přečtete další knížku, která je ještě lepší, ale výš se už prostě nemůže. No nic, teď už k samotnému hodnocení. Vrah byl odhalen až úplně na konci, který byl opravdu napínavý. Pachatelem byl člověk, u kterého jsem to naprosto nečekala. Nedá se nic dělat, musím dát 4,5 hvězdičky. Neberte to tak, že by příběh byl horší, než první díl, ale musím být spravedlivá i k Antraxu.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře

  1. Diamanty nosí smrt je už trochu rarita, než novinka..ale pěkná kniha!:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna