Strážkyně králových tajemství - Michelle Diener


Autor: Michelle Diener
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 200
Název série: Susanna Horenbout and John Parker
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Domino

Anotace:
Vzácný drahokam. Královský dvůr plný intrik. A tajná úmluva, v níž se za pravdu platí příliš vysoká cena...
Malířka Susanna Horenboutová se vyhřívá v přízni královny a dvorních dam, které si nesmírně oblíbily její působivé portréty. Slunné dny však skončí ve chvíli, kdy se vynoří postava z její dávné minulosti a zavleče Susannu do nebezpečné hry, která by mohla vyústit až ve válku s Francií. A všechny intriky se točí kolem ztraceného králova diamantu nesmírné ceny...
Susanna a její snoubenec John Parker jsou odhodláni zjistit, kdo vzácný drahokam ukradl. Riskují při tom nejen své postavení, ale také život, protože pouhý krůček za nimi se pohybuje zkušený nájemný vrah. Cesta za nalezením pravdy je znovu zaplete do nelítostných dvorských intrik, dovede je ponurým labyrintem podzemních chodeb až do věznice Fleet, aby nakonec stanuli tváří v tvář protivníkovi, který se vskutku nezastaví před ničím.
Susanna si nakupuje barvy na trhu a potká tam svého přítele z Holandska, který se ji ale pokusí zabít a sám je paradoxně za několik hodin zabit nebezpečným francouzským zabijákem. Ten se několikrát pokusí zabít i Susannu, proto se Parker se svými chlapci toulá po Londýně a snaží se zabijáka najít a zneškodnit. Ve hře jsou totiž nejen životy, ale i jeden nesmírně cenný šperk, který sám král považuje za nedocenitelný. Susanna se svým snoubencem Parkerem začínají rozkrývat spletitý případ, který spojuje ta nejvyšší místa na dvoře anglického krále Jindřicha VIII. a francouzskou šlechtu.

Michelle se narodila ve Spojeném království, vyrůstala v Jižní Africe a nyní žije se svým manželem a dětmi v Austrálii. Ve svých románech se nechává inspirovat skutečnými historickými postavami a událostmi. Série Susanna Horenbout a John Parker jsou ze dvora krále Jindřicha VIII. a další romány jsou např. z napoleonských válek. Tenhle román patří do prvně jmenované série a řadí se mezi historické romány.

Hlavními hrdiny jsou snoubenci Susanna Horenboutová a John Parker. Susanna je králova dvorní malířka. Je velice talentovaná a svou práci opravdu miluje. Také miluje Parkera a je schopná se kvůli němu pustit do jakéhokoli nebezpečí. Parker je jedním z králových vysokých úředníků a je správcem Westminsterského paláce. Susannu miluje a nejraději by ji zabalil do bublinkové folie. Chce ji pořád jen chránit, i když někdy mu to tak trošku nevyjde. Dále tu máme hospodyni, mastičkářku (která má mimochodem dost práce) a několik chlapců z ulice, které si Parker přivedl domů a kteří by pro něj udělali cokoli. Kardinál Wolsey i samotný Jindřich VIII jsou jen pomyslnou třešničkou na dortu této knížky.

Něco málo k obálce. Když sundáme přebal, tak najdeme jednoduchou oranžovou obálku, která je opravdu nepřehlédnutelná. Zůstaly na ní nápisy, jen obrázek vystřídala jednolitá plocha. Když už jsme u obrázku na obálce - moc se mi líbí. Předpokládám, že je to Susanna v krásných šatech z tudorovské doby. Prostě taková jednoduchá a krásná obálka.

Knížka se mi líbila. Tedy ne že bych byla naprosto unesená, ale líbila se mi. Byly tu jak napínavé, tak romantické pasáže a jsem moc ráda, že jsem si knížku přečetla. Vzhledem k tomu, že to je druhý díl série, jsem byla maličko znevýhodněná, protože se tu vyskytovaly určité narážky na děj prvního dílu. Naštěstí to nebylo nijak zásadní pro děj této knížky a sem tam se v textu vyskytlo, že před pár měsíci se něco stalo (netuším co :)) a ten a ten byl zachráněný. Proto bych si první příběh moc ráda přečetla. Ale zpět k druhému dílu. Na konci knihy je poznámka autorky, kde Michelle vysvětluje, které části byly smyšlené a které jsou v historii skutečně zaznamenány. Je zajímavé, že knížka se z velké části zakládá na pravdě a to mě opravdu zaujalo. Na začátku jsem totiž moc nevěřila, že na historických událostech se dá založit zajímavý příběh. Tohle je totiž můj první historický román. Já vím, stydím se, ale co se dá dělat :). Knížce bych dala 3,5 hvězdičky. Je lepší než průměr, ale ráda bych si nechala rezervu pro další díly. Knížku bych doporučila jak milovníkům historických románů, tak fanouškům napětí.

veeeebookshef.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva