Věk magie: Čas zkázy - Bernd Perplies


Kdo nečetl první díl, ať se nepřibližuje!!!

Autor: Bernd Perplies
Překlad: Vladana Hallová
Název série: Magierdämmerung (soumrak kouzelníků)
Pořadí v sérii: 2
Počet stran: 400
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Rovnováha magie byla narušena. Svět nyní stojí nepatrný krok před záhubou... 
Mladý novinář Jonathan byl proti své vůli vtažen do konfliktu dvou frakcí mocných kouzelníků a musí bojovat za svou záchranu. Události jsou natolik znepokojující, že svou pozornost k Londýnu obrací i svatá inkvizice v Římě. Prazdroj magie v troskách Atlantidy musí být uzavřen. Podaří se závod s časem vyhrát a odvrátit tak jistý konec lidstva?
Pokračujeme tam, kde jsme minule skončili. Lordmág Wellington se svým pobočníkem Hyde-Whitem, kterého proud silné magie spojil s potapěčským oblekem, a několika dalšími stoupenci obsadili sídlo řádu Stříbrného kruhu a všechny stoupence bývalého prvního lordmága Dunholma zavřel do sklepení Guildhallu. Mezi nimi je i Jonathan Kentham, který o magii nevěděl vůbec nic, dokud mu Albert Dunholm nezemřel v náručí a nedal mu kouzelný prsten, který je klíčem. Bohužel jen pár vyvolených ví, k čemu ten klíč je. Ale nebojte, já vám to neprozradím. Vlastně Vám neprozradím nic dalšího, protože byste vůbec nebyli překvapení a nechci vás připravit o napínavý zážitek.
V druhé dějové linii se z Říma vydává tajná agentka-kouzelnice Lionida. Ve Vatikánu je totiž tajný spolek, který byl před lety založen kvůli potírání magie.  Vysílají Lionidu, aby zjistila, proč je magie tak neklidná. Můžete si domyslet, co asi zjistí, ale jinak je docela zajímavé sledovat její cestu.

Bernd Perplies je německý spisovatel, překladatel a novinář. Rovněž je součástí překladatelského týmu románů Star Trek. Jeho první kniha Sohn des Fluchbringers z trilogie Tarean vyšel v roce 2008. Jeho nová série Magierdämmerung je rovněž trilogie a její první díl vyšel letos v nakladatelství Fragment. Knihu bych zařadila do žánru steampunk fantasy.

Důležitých postav je v této knížce hned několik. Zaprvé Jonathan Kentham, bývalý reportér magazínu Strand. Poznává magii, ale nějak zásadní pokroky nedělá. Což je na něm ovšem zajímavé. Je osvěžující setkat se s hlavním hrdinou, který se po dvou dnech nenaučí všechno, co potřebuje a jako zázrakem všechny nezachrání. Nakonec nebude tak úplně nezkušený jako na začátku, ale nebude to jen zásluha pilného cvičení. Dále je tu Kendra, mladá skotská kouzelnice, se svým dědečkem, který si vždy ví rady. V minulém díle ho zasáhla zvláštní magická bouře, takže má více síly než předtím. Všechno ale není úplně bez následků, jak poznáte na konci knížky. Tentokrát se do dobrodružství zapojuje i Jonathanův nejlepší přítel Robert, pro něhož je magie úplně nová věc, ale všechno bere s klidem hodným zenového mistra. Chvílemi jsem se až divila, jak je pro něj všechno samozřejmé. Nechybí ani Randolph Brown, Jupiter Holmes a Watson. Zvláště poslední dva jsem si opravdu zamilovala. Jejich vtipné rozhovory a Holmesovy šílené plány - no kdo by se nesmál. A Randolph, i když je pruďas, je věrný přítel a to má pro všechny zúčastněné cenu zlata. Jak už jsem psala výše, další dějová linie vypráví o italské špionce-kouzelnici ve službách Oficium Contra Magiae Lionidě Diadotové. V Anglii má za úkol zjistit, proč se magie "zbláznila". Je skvěle vycvičená a má úžasné schopnosti a to nejen v magii. 

Pár slov k obálce. Je úžasná. Moc se mi líbí styl staré knihy a také pečeť pod názvem série. Zevnitř jsou skvělé mapy a klopy, na kterých je napsáno, co se bude dít, jsou také parádní. Prostě a jednoduše, obálka se mi moc líbí a krásně se vyjímá v poličce.

Knížka se mi líbila víc, než první díl. Celkově byla o dost akčnější a připadalo mi, že se vymizela ta šíleně dlouhá souvětí. Pamatujete na Nevermora, Randolphova havrana? Jonathan dostane taky zvířátko. Sice Vám neřeknu jaké, ale myslím, že si to užijete. Sice není tak úžasně nenápadné, jako havran v Londýně, ale bude se Vám líbit. Knížce dávám 4 hvězdičky, protože byla lepší, než první díl. Od začátku do konce byla úžasně akční. Jen mě autor na konci trochu dostal - s postavami se opravdu nepáře.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna