Zloději lidí - Robert Craise


Autor: Robert Crais
Překlad: Hana a Martin Sichingerovi
Počet stran: 352
Nakladatelství: Metafora

Anotace:
Když se dva mladí lidé, Krista a Jack, vydají na noční vyjížďku do pouště, nečekají, že by se mohlo stát něco hrozného. Romantika se však brzy změní ve smrtelné nebezpečí a oni dva v kořist, která se dá zpeněžit.
Kristina matka Nita Moralesová se však domnívá, že její dcera prostě utekla z domu. Přesto se obrátí na Elvise Colea, aby ji našel a přivedl nazpátek.
Skutečnost je však mnohem horší. Ve hře jsou nelítostní bandité, kteří své zajatce bez milosti zabíjejí.Lepkavá pavučina organizovaného zločinu se vzápětí začíná stahovat i kolem Colea. Jeho parťák Joe Pike má náhle plné ruce práce a místo dvou unesených teď musí najít tři. Není už ale na všechno pozdě?
Jack a Krista jsou s přáteli v poušti na místě, kde v roce 1972 havarovalo letadlo, které pašovalo drogy. Ostatní odjedou domů, ale mladá dvojice se chce ještě chvilku zdržet. Pro Kristu je toto místo důležité, protože její matku sem v sedmi letech přivezli kojoti (ilegálně převádějí lidí přes hranici). Jenže na místo přijede nákladní auto a vystoupí z něj řidič a jeho spolujezdec. Otevřou zadní dveře a ven vystoupí asi třicet lidí. Chvilku nato dorazí tři terénní vozy. Řidič kamionu a jeho spolujezdec se pokusí utéct do pouště a třicítka převážených lidí se rovněž rozprchne. Osazenstvo terénních vozů začne uprchlíky chytat a zazní výstřely. Krista to všechno i přes hrozící nebezpečí fotí na mobil, ukrytá mezi kaktusy. Jack chce, aby utekli, ale najednou si jich všimne ozbrojenec a mladý pár je unesen.
Šest dní po jejich únosu si Kristina matka, Nita Moralesová zavolala detektiva Elvise Colea aby její dceru našel.

Robert Crais se narodil roku 1954 v Lousianě. V současnosti žije v Santa Monice se svojí manželkou. Na kontě má sérii s názvem Elvis Cole a pak také sérii Joe Pike. Kniha Zloději lidí patří žánrově mezi thrillery.

Postav je v této knize celá řada a každá má docela slušný prostor. Začneme s unesenou dvojicí, Jackem a Kristou. Jsou to dva mladí lidé, kteří se mají rádi. Jack nemá rodiče, ale přesto je o něj dobře postaráno díky dědictví. Kristina matka Nita je sice v zemi nelegálně, přesto má svoji firmu na potisk triček sítotiskem. Firmu založil Nitin manžel, který bohužel zemřel před sedmi lety na rakovinu.
Elvis Cole je soukromý detektiv, o kterém se nedávno psalo v novinách v souvislosti s případem, kdy očistil jméno nevinného. Jeho vnitřní monology jsou pěkně vtipné, ale ani se nebojí rozdávat rány pěstí.

Novináři z časopisu přišli do mé kanceláře, udělali několik moc pěkných fotek a rozhovor, ve kterém jsem díky nim mluvil jako kříženec Philipa Marlowa a Batmana. Kdybych byl Nitou Moralesovou, zavolal bych si také. (str. 22)

Joe Pike je mistr ve stopování, který působil u námořní pěchoty a později také jako detektiv losangelské policie. Sám Cole o něm tvrdí že je lepší stopař než on sám. Navíc jsou to přátelé a partneři v detektivní kanceláři.
Jos Stone je další postavou, která se podílí na příběhu. Umí plno jazyků, miluje vojenskou práci a dobrodružství.

Kniha je psána z několika úhlů pohledu. Jako první můžu uvést pohled unesené dvojice, tedy Jacka a Kristy, který je psán z pohledu třetí osoby. Tyto úseky popisují, jak probíhá jejich život v jedné místnosti s dalšími unesenými lidmi. Za záchod jim slouží kýbl, který vynášejí pod dohledem věznitelů, celý dům má zabedněná okna. Skupina věznitelů všem tvrdí, že jen co jejich rodiny zaplatí za převoz tak je pustí. Další úhel pohledu je samotného Elvise Colea, ten je jediný psaný v ich formě. Pohledů je víc, ale nebudu se tu ke každému vyjadřovat. Když se pohled mění tak je vždy jedna strana, kde je napsáno za jakou postavu bude psaný a v jakém časovém úseku se odehrává. Například tolik a tolik dní po únosu a podobně. Kniha se díky tomu střídání časových úseků zdá chaotická. Je ale napsaná čtivě a děj odsýpá.

Pokud jste stejně jako já nečetli předchozí knihy, kde je hlavní postavou Elvis Cole nebo Joe Pike tak to vůbec nevadí. Autor napsal i nějaké informace o jejich minulosti a tak postavy nejsou vyloženě neznámé. Děj se dobře čte a obzvlášť pasáže o unesených lidech jsou napínavé. Díky střídání pohledů v různých časech působí lehce chaoticky, ale na druhou stranu není problém si jednotlivé linie srovnat. Knize dávám čtyři hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø