Delora #8 - Návrat do Del - Emily Rodda




Kdo nečetl předchozí díly, ať se nepřibližuje!!!

Autor: Emily Rodda
Překlad: Olga Staníčková
Počet stran: 136
Pořadí v sérii: 8
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Do Kouzelného pásu Deltory již bylo vsazeno všech sedm ztracených drahokamů. Liefa, Bardu a Jasmínu však nyní čeká nejtěžší úkol: Nalézt právoplatného následníka trůnu. Pouze on totiž dokáže plně využít kouzelných sil Pásu a zbavit zemi nadvlády krutého Pána stínů. V příběhu plném neočekávaných zvratů nikdo do poslední chvíle netuší, kde se následník trůnu skrývá. Podaří se nakonec Deltoru skutečně zachránit?

Osmý díl napínavé edice Bájná země DELTORA.

Konečně. Lief, Barda a Jasmína uspěli i v Údolí ztracených a získali Diamant. Nyní je ale čeká úkol z nejtěžších. Musí zjistit, kam se poděl následník trůnu, protože on jediný může zemi zachránit. Ale ještě než se vydají na cestu za dědicem, musí obnovit přísahu sedmi národů, které do pásu věnovaly svůj kámen. Cestou si sice udělali pár přátel, ale pořád jim jeden chybí. Bohužel tenhle národ kdysi Pán stínů kázal vyvraždit. Co si s tím naši přátelé počnou? A dalším problémem je, jak se bezpečně dostat tam, kam potřebují? Všechno se to tak trošku zamotá, ale co byste u posledního dílu čekali?

Emily Rodda je pseudonym australské spisovatelky Jennifer Rowe. Pod pseudonymem píše knihy pro děti a pod svým pravým jménem píše detektivky pro dospělé. 

Deltora se řadí do žánru YA fantasy. Má stejný námět jako Pán prstenů - tzn. výprava za na první pohled nemožným úkolem. Jsou stále pronásledování zlým pánem, který nyní vládne v jejich zemi. Také by se příběh dal přirovnat k Letopisům od C. S. Lewise. Hlavně tím, že děti se dostávají do nebezpečných situací.

Co bych mohla ještě napsat o hlavních hrdinech? Co se dalo, jsem již napsala v předchozích recenzích. Ale ještě jednou pro připomenutí. Lief je mladík, který všeho nechá a vydává se na cestu, aby zachránil své království. Odvahy má na rozdávání a nějaký ten rozum taky pobral. Barda býval palácový strážce a jako "dospělec" má i nějaké ty zkušenosti a umí si poradit v nebezpečných situacích. A trojlístek důležitých lidí uzavírá Jasmína. Divoké děvčátko z lesa, které vyrůstalo bez rodičů a jeho jedinými přáteli jsou havran Krej a malé chlupaté zvířátko jménem Fili. Je odvážná, nicméně dost uzavřená. Během cesty se ale začíná otevírat a na konci už se dokáže svěřit se svými trápeními. Poslední důležitou postavou, která se objeví už v minulém díle je Dain. Celou dobu se chová jako nejlepší kamarád a zachránce národa, ale vyklube se z něj, slušně řečeno, pěkný prevít. Samozřejmě jsou tu i další postavy, jako třeba Zmar, Tomáš a další bez kterých by se naši přátelé neobešli, ale co naplat - vše se točí kolem hlavního trojlístku a navíc i Daina.

Něco málo k obálce. V pozadí je zámek panovnického rodu z Del a ptáci Ak-Baba, kteří na začátku rozhazovali drahokamy po království. V popředí je taková zajímavá příšerka. Myslím, že je to ta, která se v příběhu objeví, ale úplně jistá si nejsem. Jinak, samozřejmě je krásně žlutá a na hřbetě se již rýsují všechny důležité drahokamy.

Knížka se mi moc líbila. Zdála se mi nejakčnější ze všech dílů, ale to jsem od vyvrcholení série čekala. Jsem ráda, že jsem se nespletla. bylo to opravdu napínavé a až do poslední chvíle čtenář neví, co se bude dít. Příběh je zajímavý a rozuzlení je hodně zajímavé. Určitě se nebudete nudit.

Knížce dávám pět hvězdiček, protože těm předchozím jsem dávala 4,5 a tahle byla prostě nejlepší. Možná si řeknete, že  některými jinými pětihvězdičkovými knihami se nemůže rovnat, ale já bych tak úplně nesouhlasila. Pro mladší čtenáře je to skvělý příběh plný napětí. Takže ještě jednou - prostě pět hvězdiček.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.



Komentáře

  1. Osobně jsem viděla anime, které se mi hrozně líbilo, takže můžu doporučit, jestli jsi neviděla ;) Ale knižní sérii bych si přečetla ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem už anime hledala, ale nějak ho nemůžu najít. Moc ráda bych se podívala. A sérii si určitě přečti. Je to fajn :-)

      Vymazat
    2. Prvních 22 dílů můžeš najít na YT s AJ titulkama :) Pak existuje AJ dabing, je tam také dohledatelný. ;)

      Vymazat
    3. http://www.youtube.com/watch?v=Nmo3dqG6j2g

      Vymazat
    4. Díky moc, ráda se podívám :-)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø