Deltora #7 - Údolí ztracených - Emily Rodda


Kdo nečetl předchozí díly, ať se nepřibližuje!!!

Autor: Emily Rodda
Překlad: Olga Staníčková
Počet stran: 128
Pořadí v sérii: 7
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Poslední ze sedmi kamenů Kouzelného pásu Deltory je na dosah. Získat jej však bude velmi obtížné. Na tajuplném a hrůzostrašném místě zvaném Údolí ztracených již čeká krutý Strážce diamantu, který hraje o svůj nejdražší poklad neobvyklou a záludnou hru. Údolí plné nástrah a napůl živých a napůl mrtvých obyvatel musí naši hrdinové překonat. Jaká překvapivá odhalení na ně čekají?

Sedmý díl napínavé edice Bájná země DELTORA.
Po nalezení šestého kamene a ztrátě přítele Daina, kterého unesli piráti, se naši přátelé vydávají na strastiplnou pouť za posledním kamenem Pásu, za diamantem. Zlý Pán stínů byl sice vždy o několik kroků za nimi, ale naši hrdinové neví zda je tomu tak i nyní. Proto se rozhodli, že budou putovat pod příkrovem noci. Během své cesty potkávají piráty, kteří unesli Daina a povede se jim ho zachránit z jejich lodi, která nakonec lehne plamenem. Ale vzhledem k tomu, že předchozí dny hodně pršelo a rozvodnila se řeka Tor, jejich loďku strhne proud a šťastnou náhodou se dostanou k městu Tora, do kterého celou dobu mířili. V Toře ale zjistí, že kouzlo města bylo dávno zlomeno, protože Torané zradili krále. Vydávají se tedy dál do Údolí ztracených, odkud jak se zdá, se zatím nikdo nevrátil. Do Údolí se jim podaří dostat bez větších problémů, ale tam narazí na Strážce, který vládne temnými silami. Nabídne jim, že jim dobrovolně dá kámen, když nad ním vyhrají. Musí uhodnout jeho pravé jméno. Povede se jim to? Získají poslední kámen, který může zachránit království? Čtěte a uvidíte.

Emily Rodda je pseudonym australské spisovatelky Jennifer Rowe. Pod pseudonymem píše knihy pro děti a pod svým pravým jménem píše detektivky pro dospělé. 

Deltora se řadí do žánru YA fantasy. Má stejný námět jako Pán prstenů - tzn. výprava za na první pohled nemožným úkolem. Jsou stále pronásledování zlým pánem, který nyní vládne v jejich zemi. Také by se příběh dal přirovnat k Letopisům od C. S. Lewise. Hlavně tím, že děti se dostávají do nebezpečných situací.

Hlavními hrdiny jsou jako vždy Lief, Barda a Jasmína - tři nerozluční přátelé, kteří se s odhodláním pouštějí i do těch největších nebezpečí. Lief během příběhu vyrostl. Poznal nebezpečí a bál se o život, takže hodně dospěl. Jasmína byla zvyklá na nebezpečí od malička, přesto ji putování změnilo. Dříve byla zvyklá sama na sebe, ale během cesty se naučila spoléhat na své přátele. A Barda je jako vždy oporou. Jako nejstarší je ostatním oporou a statečností si nezadá s ostatními. Další důležitou postavou je zde Dain. První polovinu knihy cestuje s našimi přáteli a když se dostanou do Tory, vypadá to, že bude jednou z hlavních postav v následujícím díle. Na chvíli nám zmizí z očí, aby se ke konci vrátil a vnesl do příběhu námět na přemýšlení.

Pár slov k obálce. Opět je zde hlavní zloduch, kterého se by se naši přátelé měli bát. V ruce drží tolik potřebný diamant. Okolo něj je prales, který roste v celém Údolí. Písmo se mi také líbí a ke žluté obálce se pěkně hodí. Jak už jsem říkala v minulých recenzích, mám radost z toho že knížku vydali v pevné vazbě a také, že ji nevydali znovu v té nic moc zelené, co měla předtím.

Jako vždy, mohu říct, že knížka se mi líbila. Už jsem ji četla před dlouhou dobou, takže jsem si moc nepamatovala, co se bude dít. Musím říct, že příběh je moc dobře napsaný a originální námět se mi opravdu moc líbil. Sice je vidět, že je knížka pro mladší čtenáře, protože záhady jsou naprosto snadné, ale to mi vůbec nevadilo. Alespoň jsem nemusela moc přemýšlet. Knížce dávám 4 hvězdičky, protože se mi opravdu líbila. Příběh byl plný napětí a četla jsem ji jedním dechem.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík