Okřídlená duše - Amanda Stevensová


Autor: Amanda Stevensová
Překlad: Věra Klásková
Série: Graveyard Queen
Pořadí v sérii: 1
Počet stran: 368
Nakladatelství: Knižní klub 

Anotace:
Amelia Grayová od dětství vídá duchy. 
Aby se před nimi chránila, dodržuje určitá pravidla. Jedno z nich nyní bere za své – detektiv John Devlin, jemuž Amelie pomáhá při vyšetřování série krutých vražd, ji abnormálně přitahuje, ačkoliv ho doprovázejí dva duchové. Mrtvola na hřbitově, který má Amelia restaurovat, je jen prvním článkem v řetězci matoucích stop. Vodítka obsažená v náhrobní symbolice, jež Amelii zanechává vrah, ji sice dovedou blíž k pravdě, ale také k zjištění děsivé úlohy, kterou má v celém případu sehrát ona sama. 
Žal a zoufalství dokáže k člověku připoutat melancholickou duši, ale i bytost naplněnou děsivou nenávistí… a ta může sahat až za hrob.
zdroj (obálka i anotace): bux.cz


Amelia Grayová jako malá chodila s otcem na hřbitov a v devíti letech poprvé uviděla ducha. Její otec je také vidí, ale matka ne. Vysvětlil jí určitá pravidla, aby jí nehrozilo nebezpečí, že jí budou pronásledovat.
V současnosti, jako dospělá, byla v restauraci na oslavě jednoho svého úspěchu. Pak si dala věci do auta a šla na procházku. Při tom potkala Johna Devlina (policistu), který jí požádá aby spolupracovala s policií jako konzultantka na jednom případu. Na hřbitově, kde restaurovala, je totiž objeveno tělo. Problémem je, že detektiva provází dva duchové (dospělá žena a malá holčička) a Amélie by se od nich měla držet co nejdál. Devlin Amelii požádá o fotky hřbitova. Vrací se tedy k autu, ale to někdo právě vykradl. Po návštěvě místa činu vezme John Amelii domů a její dům nechá pro jistotu hlídat, protože ten zloděj očividně šel po fotkách a dokumentech hřbitova, kde se stala vražda. Po nějaké době strávené doma spatřila při pohledu z okna ducha malé holčičky, který doprovázel Johna Devlina. Druhý den našla prstýnek na místě, kde holčička stála.


Amanda Stevensová se narodila v podhůří Ozarkské planiny, krajem známým díky folklóru a pověrám. Kromě psaní se také věnuje svým dvojčatům. Napsala už více jak 50 knih, ale k nám se dostala až s příběhem Okřídlená duše.

Postav je v příběhu víc, ale žádné se nevěnuje tolik pozornosti jako Amelii nebo Johnu Devlinovi. Amelia pracuje jako restaurátorka starých hřbitovů a píše také blog Hrobničení. Od svých devíti let vídá duchy, stejně jako její otec.  Duchové v tomto příběhu jsou trochu jako upíři, jen místo krve vysávají vitalitu. John Devlin pracuje jako detektiv a kvůli tomu je černá ovce rodiny, protože jinak jsou všichni lékaři. Také ho sledují dva duchové. Je to záhadný muž a Amelii hodně přitahuje (i když by se mu měla vyhýbat). 

Podle knižního traileru to vypadalo na dost děsivý příběh, ale opravdu se nejedná o skutečný horor. Spíš bych to označil jako duchařinu. A tím se dostávám ke ztvárnění duchů, které se mi líbilo. Jak už jsem psal výš, jsou trochu přirovnávání k upírům s tím rozdílem, že se živí vitalitou a ne krví. S lidmi nemůžou komunikovat klasickou cestou a tak se jen zjevují (což mohou až za soumraku). Jako nehmotné bytosti by se neměli ničeho dotýkat a tak mě překvapilo, když duch holčičky nechal na zahradě opravdový prstýnek. Jak? To nevysvětlila ani samotná autorka. To mi trochu nesedí, ale nedá se nic dělat. Co se týká samotného vyšetřování tak jsem opravdu byl na konci překvapený kdo za tím vším stojí. Kniha je psaná z pohledu první osoby a čte se dobře. S překladem jsem neměl žádné větší problémy, ale nějaká slovní spojení mi přišla zvláštní. Uvedu jedno, které mě překvapilo asi nejvíc - štědré rty. Takhle to použila hlavní hrdinka, když popisovala sama sebe. Pochopil bych smyslné nebo plné rty, ale štědré? To zní zvláštně. Ale to se ani nedá označit za chybu. V závěru je plno nezodpovězených otázek, které nám snad autorka zodpoví v dalším díle. A myslím, že to bude ještě zajímavé. Potěšilo mě, že v závěru knihy jsou poznámky překladatelky, které vysvětlují například některé historické souvislosti.

Kniha Okřídlená duše Vám nabízí příběh okořeněný o paranormální prvky, které se doufám budou v dalších dílech rozvíjet. Hlavní hrdinové jsou klasické prototypy - normální žena a záhadný přitažlivý muž. Rozuzlení bylo nečekané a nastolilo několik otázek. Našel jsem nesrovnalosti jako třeba jak mohl duch donést prstýnek a ani sama autorka to nijak nevysvětlila. Hodnotím jako lehký nadprůměr s tím, že se těším, jak bude příběh pokračovat.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Knižní klub.

Komentáře

  1. Já se na knihu šíleně těším tak doufám že mi brzo dorazí ( už je to měsíc, a pořád mi nepřišla :/) . :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio