Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan



Autor: Rick Riordan
Překladatel: Dana Chodilová
Počet stran: 512
Název série: Bohové Olympu
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Fragment

Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná!

Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu? 

Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci…
zdroj (anotace i obálka): fragment.cz

Jason se probudí ve školním autobusu, ale nepamatuje se proč tam je a ani nezná dívku, která se mu opírá o rameno. Jedou společně s trenérem Hedgem na školní exkurzi. Dozvídá se, že se dívka jmenuje Piper a před ním sedí jejich kamarád Leo. Oni si ho samozřejmě pamatují a tak mu řeknou, že všichni chodí na internátní školu Wilderness. Když dorazí před muzeum, připlete se k nim Dylan a Piper od Jasona a Lea odvede, protože prý mají pracovat ve dvojici. Ale to se Piper vůbec nezamlouvá. Jason se potom dozvídá od trenéra, že ho vůbec nezná a neví odkud přišel. Obloha je podivně zamračená a vypadá to, že bude bouřka. Studenti se jdou schovat před bouřkou do budovy. Venku zůstane jen trenér, Dylan, Jason, Piper a Leo. A pak započne boj!

Ricka Riordana už snad není potřeba nějak detailně představovat. U nás vyšla  pětidílná série Percy Jackson, dále pak trilogie Kronika Cartera Kanea jejíž poslední díl vyjde na jaře 2013. Poslední sérií jsou Bohové Olympu.  Ta se u nás dočká třetího dílu někdy v březnu příštího roku. Riordan učil angličtinu a historii na školách v Kalifornii a San Antoniu. Nakonec se však začal na plno věnovat psaní knih. V současnosti žije se svou manželkou a dětmi v San Antoniu.

Stejně jako u série Percy Jackson i tady je zachováno schéma trojice hlavních hrdinů. Tedy cool hrdina, chytrá holka a hláškař. První místo v tomto příběhu zaujal Jason, který trpí výpadkem paměti a později se dozvídá, že to má svůj důvod a hlavně jaký. Je patnáctiletý kluk s jizvou na rtu a tetováním na ruce, které vypadá jako čárový kód a na něm orel s písmeny SPQR. Také říká bohům Římským jménem a umí mluvit latinsky. Za chytrou holku je tu Piper McLeanová a její otec je slavný herec. Díky jeho poslední roli ve filmu "Král Sparty" si nastudovala řeckou mytologii, což se jí během dobrodružství hodí. Má jednu zvláštní schopnost, díky které jí každý dá to, o co si řekne. Poslední postava z hlavní trojice je Leo Valdez a musím říct, že jsem si ho oblíbil nejvíc. U jeho hlášek se spolehlivě pobavíte. Kromě nich je zde ještě například mechanický drak nebo bojovný satyr, který mě také spolehlivě rozesmál. A samozřejmě bohové.

U Percyho Jacksona bylo zvykem, že každý název kapitoly byl vtipný. Tady nejsou a docela mi to chybělo, člověk už si na to přece jen zvykl. Místo toho je vždy napsáno jméno postavy z jejíž pohledu je kapitola psaná. Tím se dostávám k tomu co se mi na téhle knize líbí. A to, že v hlavní trojici má každý stejně velký prostor. Díky tomu máte z knihy mnohem víc i v případě, že se vám líbí třeba "vedlejší" postava z hlavní trojice. Během příběhu potkáte staré známé jako Annabeth nebo Cheiróna, ale i plno dalších nových postav. Kniha má svižný a vtipný děj, který se velice lehce čte. Další věc, která je originální a líbí se mi, je rozšíření o římskou mytologii. V praxi to znamená, že Héra má i římskou podobu zvanou Juno, která je bojovnější a má i jiný vzhled. A to platí samozřejmě pro všechny bohy. Příběh je lineární, postavy cestují z jednoho místa na druhé a potkávají lidi nebo bohy. Po soubojích s Titány přichází mnohem horší nepřítel a to vyžaduje spolupráci bohů a polobohů.

Volné pokračování série o Percym tak rozhodně fanoušky Ricka Riordana nezklame. Kromě řecké mytologie se příběh rozroste i o tu římskou a to dost zajímavě. Setkáme se i se starými známými, ale pomyslné žezlo převezmou nové postavy. Mezi těmi si oblíbence vybere určitě každý. A díky proroctví je jisté, že se nejedná o poslední nové postavy. Opravdu se těším na další díl.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.



Komentáře

  1. Prvá séria o Percym si ma úplne získala, boli to vlastne aj moje prvé knihy v angličtine, takže som sa veľmi tešila, keď prišlo vydanie Bohov Olympu. Je to dobré. Na Percyho to síce nemá, ale aj tak tam cítiť Rickov štýl, ktorý je veľmi chytľavý.
    Super recenzia. :)

    Lyn von NIghtlight

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vidím spíš opačně - Bohové Olympu už jsou vyspělejší. :) A díky, jsem rád, že se líbí. Mimochodem Fragment letos v září vydá první díl série Magnus Chase!

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna