Prohnaný - Kevin Hearne


Autor: Kevin Hearne
Překlad: Roman Tilcer
Počet stran: 272
Název série: Kroniky železného druida
Pořadí v sérii:1
Nakladatelství: Laser


Atticus O'Sullivan, poslední druid, si poklidně žije v Arizoně, provozuje okultní knihkupectví a ve volném čase na sebe bere zvířecí podobu a vyráží na lov se svým irským vlkodavem. Sousedé a zákazníci ho znají jako pěkného potetovaného jednadvacetiletého Ira – ale ve skutečnosti nemá jednadvacet let, ale jednadvacet století. Nemluvě o tom, že čerpá sílu ze země, oplývá břitkým rozumem a nosí ještě břitčí meč známý jako Fragarach neboli Odpovídač.

Po tom však touží jeden pořádně naštvaný keltský bůh, který prohání Attika po celá staletí. Nyní ho konečně vystopoval a Atticus bude potřebovat všechnu svoji sílu a k tomu pomoc svůdné bohyně smrti, upířího a vlkodlačího právníka, sexy barmanky a trochu toho starého dobrého irského štěstí, aby se mu podařilo nakopat pár keltských zadků a zachránit si krk.
Svižná a zábavná městská fantasy se v zahraničí dočkala bouřlivého úspěchu a potěší všechny ctitele dobrodružných příběhů, obzvláště pak fanoušky Simona R. Greena a Jima Butchera.
zdroj (obálka i anotace): laser-books.cz

Atticus si právě udělal pauzu na oběd, ale napadne ho několik fae, neboli víláků. Z toho co říkají se druid dozví, že jdou po meči Fragarach, který má u sebe. Po boji za druidem dorazí keltská bohyně Mórrígan, která ho varuje, že o něm ví Aenghus Óg, hlavní mizera. Flidais, bohyně lovu za ním také přijde, aby ho také varovala před Aenghusem Ógem a navíc říká, že po něm jdou Firbolgové (zlí obři) a Bres (bůh zemědělství). Další den spolu Atticus, Flidais a Oberon (irský vlkodav) vyráží na lov. Tam bohužel Oberon zakousne jednoho strážce parku. Tahle událost má za následek policejní vyšetřování a tak musí Atticus Oberona kouzlem skrývat. Ale to je teprve začátek a situace se nadále komplikuje, aby se na konci mohla rozuzlit. 

Kevin Hearne se narodil roku 1970 v Arizoně. Od dětství sbírá komiksy, čte fantasy a maluje miniatury. Na vysoké škole přispíval do univerzitních novin svými sloupky a komiksovými stripy. Žije s rodinou a dvěma psy. Kniha Prohnaný je jeho prvotina. Zpočátku vydavatelé román odmítali, ale nakonec se vydání uskutečnilo a přineslo mu úspěch. Prohnaný se řadí mezi městské fantasy.

Atticus je prastarý druid, ale vypadá jako dvacetiletý mladík. Téměř polovinu těla mu pokrývá druidské tetování, které mu umožňuje spojení se zemí a používání magie. Navíc si vytvořil takový zvláštní náhrdelník, ale o tom vám nebudu moc prozrazovat, abyste byli překvapení. Společnost mu dělá irský vlkodav Oberon, se kterým udržuje telepatické spojení a může s ním tak i komunikovat. Atticus už není žádný naivní mladík a o jeho zkušenostech svědčí i fakt, kolik toho dokázal přežít. Ví co může čekat od čarodějek a tak jim raději nevěří a dává si pozor na nejrůznější věci, například aby někde nenechal kapku krve. Kromě hlavní postavy jsou zde ještě další, jako třeba bohové, upír, vlkodlak a jedna barmanka. Ta je víc než jen člověk a těším se, že v dalších dílech dostane víc prostoru.

Příběh je vyprávěný z pohledu první osoby. Kniha se čte velice dobře a pořád se něco děje. Děj je navíc okořeněný dávkou humoru. Především třeba konverzace mezi Atticusem a Oberonem. Autor do moderního světa zapracoval dnes už klasické postavy jako upíry a vlkodlaky, ale i další. Například keltské bohy. Narozdíl od jiných knih nejsou bohové nějak zmodernizovaní, ale nosí třeba brnění a ohání se mečem nebo kouzly. Atticus má před nimi respekt, s některými ho pojí vzájemné dohody. V knize dojde i na milování mezi druidem a jednou bohyní, ale není nějak detailně popsané. V textu jsou i nějaké vulgární výrazy, ale mě osobně to nevadilo.

Knížku bych zhodnotil jako velice čtivou a zábavnou. Spojení moderního světa a keltské mytologie je zajímavé a funguje. Občas jsem si jen říkal proč neseslal Atticus kamufláž i na meč aby ho obyčejní smrtelníci neviděli, ale jinak jsem na nic nelogického nenarazil. Musím říct, že se těším na další díl.
Prohnaný si u mě zasloužil plný počet hvězdiček.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Komentáře

  1. To jsou šílená jména :D Chvíli jsem se v nich ztrácela a to jsem četla jenom popis. Nicméně po téhle knížce už dlouho pokukuju - mytologie mě zajímá, ať už ta řecká nebo keltská, navíc by mohla být knížka i celkem vtipná. Bohužel v nejbližší době se k ní stejně nedostanu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si to přečti, je to pěkná knížka. A vtipné to opravdu je :)

      Vymazat
  2. Ty jména jsou opravdu zajímavá, ale aspoň se vyhýbají stereotypům, takže za mě velký plus. Po knize koukám od doby co vyšla a asi před týdnem jsem se už na pevno rozhodl, že si ji koupím (když zanedlouho vyjde ta dvojka :D).

    Jinak, já snad ani žádnou městskou fantasy ještě nečetl, takže se těším o to víc. A je fajn, že se líbila i tobě! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, chtěl jsem to mít taky přečtené než vyjde druhý díl. A ta anotace dvojky je opravdu zajímavá. U těch jmen jsem uvítal, že na začátku je jejich seznam a výslovnost.

      Určitě dej vědět jestli se ti bude líbit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio