Pád Vážky - Adrian Tchaikovsky


Autor: Adrian Tchaikovsky
Překlad: Filip Drlík
Série: Stíny vědoucích
Pořadí v sérii: 2
Počet stran: 576



Strhující příběh o světě lidí s hmyzími schopnostmi a vlastnostmi.



První útok Vos se i za cenu velkých ztrát podařilo odrazit, Impérium se však nevzdává. Vosí císař má smělé plány a rozhodl se podrobit si Nížiny úplně a jednou provždy. Jeho vojáci se nyní roztahují po celé zemi a v ohrožení již není pouze jedno město, ale všechny státy. Došlo na varovná slova šéfa broučí špionáže Stenwolda Makera… nastala válka.

V krvavých bojích se střetne magie prastarých vidoucích ras a moderních strojů ras vědoucích. A až na válečném poli se pozná, kdo je skutečný přítel a kdo zrádce a co všechno je schopná přestát skutečná láska. Národy Nížin jsou nuceny zapomenout na stará příkoří a spojit své síly. Ale je možné, aby Kudlanky bojovaly po boku nenáviděných Pavouků? Stenwoldovi přátelé umírají jeden po druhém, v ohrožení života je i jeho rodina – stárnoucí Brouk se tedy musí vyrovnat nejen se smrtícími útoky Vos, ale i se svým vlastním svědomím…

Ve druhém díle série Stíny vědoucích rozehrává Adrian Tchaikovsky strhující partii o lidské dobyvačnosti, lstivosti a odvaze. Lidé jeho románu nejsou obyčejní – díky prastarému vývoji si nesou různé hmyzí schopnosti a vlastnosti. Agresivní Vosy tedy dovedou ze svých rukou vysílat žihadla, elegantní Vážky mohou létat a záhadní můří lidé vidí výborně ve tmě. Díky tomuto neotřelému nápadu vznikla dobrodružná série, jež si získala tisíce čtenářů po celém světě.
zdroj (obálka i anotace ): zonerpress.cz


Císař Avldan se připravuje a míří na obvyklé setkání se svými rádci. Vadí mu některé tradice, ale nechce být srovnáván s otcem. Kromě záležitostí Nížin a válčení s nimi byl jeden návrh, jak se zbavit císařovi sestry - a to, dát ji k řádu Dcery milosrdenství. Generál počká až ostatní radní odejdou a řekne císaři, že jeho muži dopadli jednoho otroka. Císař souhlasí se setkáním.
Thalrik očekává trest, ale podle rozkazu se má místo toho nalodit na Mrakolet, letí do Kolegia a má se tam setkat s dalšími agenty. Když dorazí do Kolegia, ptá se na Stenwolda Makera a dozvídá se, že dorazil den předtím i s dalším zástupem lidí. Thalrik má za úkol Stenwolda zničit.
Nero, umělec a cestovatel je Moucha a v mravenčím městě Tark na něj hledí z patra. Přátelí se s Paropsem, mravencem, jehož žena mu seděla modelem aktu. U bran města je 30 000 vosích vojáků. Skrill dovedla Salmu a Tótha k vosí armádě (jejich táboru), kde "zmasakrovali" několik vosích zvědů, kteří vylétli z tábora. Salmu, Tótha a Skrill uvězní mravenci z Tarku, protože si myslí, že jsou to špehové Vos. A tak se trojice setká s Paropsem a Nerem. 
Tynisa a její otec Tysamon jsou ve městě Kolegium, ale vydávají se společně na důležitou cestu. Ani Achaes a Che se nenudí a snaží se jednat ve městě Sarn.

Adrian Tchaikovsky je britský autor a je nejznámější díky sérii Stíny vědoucích. Mezi jeho literární vzory patří například China Miéville či Steven Erikson. Pád Vážky se řadí mezi fantasy, ale obsahuje i prvky steampunku.

Postav je v této knize, potažmo celé sérii, docela hodně a společně vytváří mozaiku příběhu. V první řadě je tu stárnoucí Brouk Stenwold, který pracuje na Kolegijské univerzitě a snaží se všechny varovat před útoku Impéria. Jeho kamarád Tysamon je Kudlanka a je obávaným bojovníkem. Aby také ne, Kudlanky jsou národem válečníků. Tynisa je míšenka a Tysamonova dcera, která zdědila vlastnosti jak Kudlanek tak Pavouků. Bojuje velice dobře mečem, stejně jako slovem. Zajímavým vývojem v této knize projde míšenec Tótho. Tento řemeslník je také Stenwoldův špion (stejně jako další postavy o kterých jsem již psal) a miluje Che, ale ona jeho bohužel ne. Che se totiž zamilovala do Můry Achaa, kterého poznala za napínavé situace. Kromě těch kladných postav je tu také několik těch záporných. Určitě tedy víc než v předchozím díle.

Po prvním díle, který se mi opravdu líbil, jsem se těšil na druhé pokračování. Autor vytvořil vlastní svět, kde mají lidé různé hmyzí vlastnosti. Najdete tu tak zástupce ras jako Brouk, Vážka, Pavouk, Mravenec nebo jejich míšence. Každý člověk má díky tomu zvláštní Dar jako například létání, vidění ve tmě nebo střílení z dlaně. Některé rasy jsou schopné ovládat i techniku, jiné ne. Zajímavou vlastností určitě je, že Mravenci z jednotlivých měst mezi sebou komunikují telepaticky. Už jsem psal výše, že se jedná o fantasy příběh s prvky steampunku. Knížka je totiž plná různých vynálezů, které se využívají pro boj nebo cestování. Třeba helioptéry, vzducholodě, lodě a dokonce i ponorná loď.  Vyprávění je psáno z více pohledů a ty se mezi sebou střídají. Kromě kladných hrdinů se autor věnuje i těm záporným. I když... Na knize se mi líbí, že není všechno jen černé a bílé. Třeba takový vosí major Thalrik a Stenwold se navzájem respektují, i když oba stojí na opačných stranách. Ale to je jen malý příklad na všechny. Nechci o tom prozrazovat více, ale autor ukazuje, že příběh může postavy semlít a postavit je do různých situací. Příběh obsahuje dvě velké bitvy, ale není to celá kniha jen o bojích, za všemi intrikami a válčením se skrývá lidský příběh lásky, přátelství a zrady.
Jedinou věcí, která mi na celé věci vadí je množství překlepů. Sice to trochu kazí celkový dojem, ale na příběh jako takový to vliv samozřejmě nemá.

Příběh je napsaný čtivě a napínavou formou z několika úhlů pohledu. Fantasy příběh s prvky steampunku a hlavně lidí s hmyzími schopnostmi je originální. Mezi postavami si každý najde tu svojí oblíbenou. Postavy se vlivem situací mění a některá rozhodnutí ovlivňují jejich další život. Až na ty překlepy nemůžu najít žádná negativa, knížka si určitě zaslouží vysoké hodnocení.

zdroj: veeeebookshlef.blogspot.cz

Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø