Mariňáci - Robert Fabian


Autor: Robert Fabian
Počet stran: 680
Nakladatelství: Straky na vrbě

Nalíčili na ně smrtonosnou past, která sklapla. Člověk by čekal, že budou mít víc rozumu...Již čtvrté vydání nejúspěšnější akční military SF. Robert Fabian text po deseti letech znovu přebrousil a přidal přes 200 stran bonusu.
Znovu a nově můžete prožít příběh příslušníků družstva námořní pěchoty, jejichž rutinní akce se poněkud zvrtne...

Číslovaná, podepsaná a limitovaná řada.
Mariňáci byli jednou z prvních knih, kterými se Straky proslavily, na tuto počest uvádíme i zvláštní, vázané vydání této knihy k desátému výročí prvního vydání.
zdroj (obálka i anotace): straky.cz

Na planetě Mars probíhá bojové cvičení pod vedením poručíka Harise. Po skončení cvičného boje řekne své jednotce, že od večera jim začíná třítýdenní dovolená. Poručík se zatím musí dostavit na Vrchní velení. Večer v baru Haris řekne svým mužům dvě zprávy. Ta dobrá je, že dostanou prémie za poslední akci v plné výši. Ale na druhou stranu musí druhý den letět pryč. Druhý den mariňáci nastoupí na mateřskou loď a letí na oběžnou dráhu Marsu. Loď Regulus míří k jedné planetě. Vojáci se zatím probouzejí v hibernátorech. Naštěstí se proberou všichni, ale nemusí to tak být pokaždé. Byť dostanou medikamenty, probuzení není nejpříjemnější. Jednotka si potom musí jít protáhnout svaly do výcvikové místnosti. Bitevní křižník Regulus 5 zastaví u cílové planety, ale protože na ní zrovna zuří písečná bouře, nedaří se navázat spojení. Když bouře skončí, výsadkový člun zamíří k planetě. Tam objeví jen prázdné budovy, ale žádné lidi. Alespoň zpočátku, pak přece jen kolonisty naleznou a postupně se dozvídají tajemství planety.

Robert Fabian se narodil roku 1969 a ve své tvorbě se věnuje psaní science fiction. Protože si autor přeje zůstat v anonymitě, nejsou o něm žádné další informace. Nicméně v reakci na jeden komentář ke knize potvrdil, že měl kdysi něco společného s armádou. Můžeme si tedy alespoň vyjmenovat knihy, která vydal u nakladatelství Straky na vrbě. Mariňáci, Planeta mezi dvěma slunci, Carpe Diem, Hvězda a Semper fi. Mariňáci se řadí do kategorie military sci-fi a o jejich úspěchu svědčí fakt, že mají na kontě už čtvrté vydání. Co vlastně je žánr military sci-fi? Jde o subžánr science fiction, který vypráví o nějakém konfliktu a jeho vojenském řešení. Hlavní postava je nějaký voják a je také kladen důraz na vojenskou techniku.

Postav je v příběhu hodně. K samotné jednotce mariňáků ještě přidejte kolonisty a to už je nějaké číslo. O hlavní postavě tak nemůže být úplně řeč, protože se autor věnuje všem v jednotce. Co se týká charakteru vojáků, můžu říct, že jsou velice dobře vycvičení a odvážní. Navzájem se různě pošťuchují, ale mají respekt k vyším šaržím. Samozřejmě se jedná o vojáky a tak mluví vulgárně. Nejvíce jsem si oblíbil seržanta Seekse, Drakea a z kolonistů Tylerovou. Právě Tylerová dostává z kolonistů asi největší prostor a je pěkně vidět její vývoj. Nebudu ale prozrazovat více.

Od počátku příběhu víte stejně tolik jako vojáci a po příletu na planetu, kde mají být kolonisté, odkrýváte tajemství postupně. Příběh vám může připomínat Vetřelce nebo jiný kultovní film, ale kráčí svým vlastním směrem. Jako military sci-fi je kniha plná vojenského žargonu, techniky a zbraní. Zajímavá byla scéna, kdy Drake učil Tylerovou střílet ze zbraně a vysvětloval jí všechny věci okolo jako třeba přepínání z jednotlivých střel na dávky a podobně. Takové zajímavé zpestření. Knížka je určená pro dospělé čtenáře a tomu odpovídá i text. Samozřejmě mezi sebou vojáci mluví vulgárně a různě se pošťuchují (to je dobře vidět na dvou nováčcích, kteří do jednotky nastoupí a mazáci si je v hospodě vezmou do parády). Kromě těch vulgarismů je v příběhu plno akce a díky tomu i krve. Ale s tím už do téhle knížky jdete. Na konci je navíc seznam postav což je fajn. Příběh skvěle doplňují ilustrace od Jana Doležálka.

A když už recenzuji to čtvrté vydání se zhruba dvěma sty stran bonusu, měl bych se zmínit i o tom. Bonus se souhrnně jmenuje Zlomky (paměti) času a skládá se z šesti příběhů. Nejvíc se mi líbil první z nich, který se paradoxně týkal mariňáků jen okrajově. Přesněji se týkal jen jejich mateřské lodě. Jinak je to příběh o skupině těžařů, kteří pomocí staré lodi chytali asteroidy a oddělovali od nich prodejné suroviny. Ale o dalších už nic neprozradím, ať jste překvapení.

Knihu bych doporučil především fanouškům sci-fi filmů jako je třeba Vetřelec. Ale nejedná se o napodobeninu toho filmu. Knížka se četla dobře a nemá hluchá místa. Navíc dvěstě stran bonusu je slušný přídavek. Jiné military sci-fi jsem ještě nečetl a tak nemám moc s čím porovnávat, ale určitě si přečtu další knihy Roberta Fabiana. Moje hodnocení je tedy pět hvězdiček.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz



Komentáře

  1. Vypadá to dobře, určitě o tom popřemýšlím. Navíc 680 stránek čtení? To už stojí za to. Military sci-fi za sebou nemám ještě žádnou, tak proč to nezačít třeba tímto titulem, že? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím jen souhlasit. Taky to bylo moje první military sci-fi a určitě té investice nelituji. :) Mám v hledáčku i další knížky stejného žánru tak uvidíme.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø