Plastikový svět - Martin Buzek


Autor: Martin Buzek
Počet stran: 248
Nakladatelství: Palmknihy

Vezměte tuctovýho kluka, outsidera co se náhodou připlete do cesty dějinám. Jednu mystickou holku, co zná ty správný lidi a umí udržet tajemství. Přidejte rockovou hvězdu, pojídající na koncertech svý muzikanty, obtloustlýho padesátníka, kterej má ambice stát se guvernérem a psance, co strávil většinu života pod zemí. Do toho namíchejte exotickou směs koření, podivnejch vynálezů jako je vysavač paměti, drogy rostoucí na čipech telefonních ústředen, hvězdný remorkéry a simulátor smrti. Vhoďte je na planetu, kterou drancování nerostnejch zdrojů přivedlo na okraj zkázy, hezky protřepte, zamíchejte a můžeme podávat. Plastikový svět, lehce bizardní příběh z budoucnosti, který má se současností společného více, než jsme si ochotní připustit. Již brzy ve vaší hlavě!

zdroj (anotace i obálka): palmknihy.cz



Manglar Buz senior podniká s ručníky, ale po prvních dnech, kdy vydělával, přišel strmý pád. Poté se pokoušel dostat do politiky a kandidoval na guvernéra. Jednou k nim domů přišel muž s doprovodem a nechal pro Manglara nějaké peníze na kampaň, proto jel Manglar Buz junior pro matku do léčebny, kde byla kvůli závislosti na teleshopingu. Poté se jako rodina fotili kvůli kampani. Když se junior začne objevovat na bilboardech s otcem a matkou, začne být docela populární. Díky tomu dostává panáka zdarma, podaří se mu sbalit jednu lehce přiopilou blondýnku a ta ho vezme k sobě domů. Společně ještě s kamarádkou Jil Cole, která dorazí, jedou na koncert Víny Apsarové. Díky tomu, že Manglar starší na šou taky účinkuje, může junior i s dívkami jít na koncert a později také do šatny zpěvačky. Na úspěch kampaně Manglara Buze zareaguje opozice tím, že si pronajme velký koráb a nechá ho na obloze. Tím podpoří staré historky o přemístění planety. Volby jsou tak dost vyrovnané a chvilku vede Manglar, následně opoziční strana.

Martin Buzek napsal knihu Plastikový svět původně jako knižní přílohu časopisu Pevnost v roce 2007. Nyní je k dostání i jako e-kniha a řadí se mezi sci-fi.

Hlavní hrdina je Manglar Buz junior. Není to žádný svalnatý superhrdina, který skáče z budovy na budovu, ale spíš outsider. Jeho vztah s otcem je složitý, ale i když vlastně nemá úplně jasno jestli chce, aby se stal guvernérem, podporuje ho. Matka byla v léčebně, kde se snažila zbavit závislosti na teleshopingu. Ta ale pro příběh není tolik důležitá a příběh se věnuje spíš otci se synem.

Celá kniha je psaná v ich formě z pohledu juniora. Text je psaný nespisovně což by mohlo třeba někomu vadit, ale já s tím při čtení problém neměl. Kromě toho se v přímé řeči vyskytují nějaké ty vulgarismy, ale není to moc často. Kniha se sice řadí k sci-fi žánru, ale nejedná se o nějaké vzdálené ztvárnění světa. Žádní roboti s umělou inteligencí, cestování  časem nebo futuristické zbraně. Svět se moc neliší od současnosti stejně jako tvrdí anotace. Z planety se těží vauxin pomocí velkých strojů nazývaných červi. Dále se lidé sjíždí zážitky ze smrti. Například když někdo spáchá sebevraždu nebo je zavražděn a má třeba umělou končetinu s čipem, tak ten obsahuje nahrávku smrti. Ale pokud se člověk oddává této zábavě moc často, nakonec sám podlehne a spáchá sebevraždu.

Kniha se mi celkově líbila. Plastikový svět se tolik neliší od současnosti, obyčejný lid se zmítá mezi tím co mu tvrdí jednotlivé politické strany a i mezi nimi zuří boj. Děj je okořeněný o věci jako těžba vauxinu za pomoci červích strojů. Nebo závislost na čipech se smrtí. Nespisovný styl vyprávění mi nevadil, jen mě trochu zarazil i v případě, kdy hlavní hrdina mluvil k davům na politické akci. Ale kdyby mluvil spisovně, tak by se to do knížky asi ani nehodilo.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Palmknihy.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden