Percy Jackson: Bitva o labyrint - Rick Riordan


Pokud nemáte přečtené předchozí knihy, raději nečtěte dál.

Autor: Rick Riordan
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 384
Pořadí v sérii: 4
Nakladatelství: Fragment



Jmenuji se Percy Jackson… Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnější. 

Tábor polokrevných už není, co býval. Luke s Kronovou armádou se snaží dostat se za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit…
zdroj (obálka i anotace): fragment.cz

Percy by měl po prázdninách nastoupit na Goodeovu střední školu, ale nejdříve tam jde na uvítání a exkurzi. Na tuto školu se dostal díky Paulu Blofisovi, příteli své matky, který na škole učí. Ale jako vždy se už na začátku všechno pokazí. Na nové škole potká starou známou z Hooverovy přehrady, Rachel. Z neznámých důvodů na ně zaútočí dvě místní roztleskávačky, které nejsou ani trochu normální lidé. Celý útok skončí tím, že zkušebna ve škole chytne plamenem a Percy vyskočí oknem ven. Na chodníku potkává Annabeth nebo lépe řečeno do ní přímo narazí. Společně pak jedou do Tábora polokrevných, který je v nebezpečí. V táboře potkává nového instruktora šermu Kvintuse a jeho pekelného psa. Grover má oficiální slyšení u Rady kopytnatých starších kvůli hledání boha Pana.

Rick Riordan je autor trilogie Kronika Cartera Kanea, Percy Jackson a Olympané a také série Bohové Olympu. Kromě toho učil patnáct let angličtinu a dějepis. V současné době se věnuje naplno psaní. Celá série o Percym Jacksonovi se řadí mezi YA knihy.

Hlavni postavou této série je Percy Jackson, syn boha Poseidona. Také má bratra Tysona, který je kyklop. Tyson vyrobil Percymu hodinky, které se rozvinou na štít. Grover je mladý satyr, který si dal za cíl nalezení boha Pana. Hledání ale nejde vůbec jednoduše a tak musí před Radu starších kopytnatých.  Trojlístek hlavních hrdinů ještě doplňuje Annabeth, dcera bohyně Athény. Další polobůh, který zde dostává více prostoru je Nico. Dříve byl se svojí sestrou v kasínu, kde stojí čas. Nakonec je ale někdo dostane ven. Nicova sestra Bianca, ale bohužel zemře a Nico z toho viní Percyho. Úplně novou postavou je tajemný Kvintus a jeho obrovský pekelný pes.

Samotný název knihy napovídá o čem bude vyprávět. Tentokrát se jedná o tajemný labyrint, který se nachází pod zemí a jehož chodby by rád využil Luke pro svou armádu. Je to totiž jediný způsob jak se dostat do tábora a obejít tím ochrany. Trochu jsem se obával jak se s tím labyrintem autor popere, ale dopadlo to výborně. Nejsou tam hluchá místa a celkově to zapadá do pravidel jaká Rick Riordan pro svůj příběh vymyslel. Hodně se mi líbila také postava Daidala, kterého určitě budete znát z bájí. Tady je jeho příběh vyprávěn dál až do současnosti a i když to neni vyloženě kladná postava, zachová se nakonec správně. V příběhu prochází vývojem i vztah mezi Nicem a Percym. Jak už jsem psal výše, Nico Percyho nenávidí, ale postupem času se některé věci mezi nimi začnou vyjasňovat. Protože už je Percymu skoro patnáct, blíží se čas, kdy se má vyplnit velké proroctví. Navíc je na spadnutí konečná bitva mezi Kronem a bohy. Příběh je opět čtivý a vtipný. Kniha je psána v ich formě z pohledu Percyho.

Kniha je napsána čtivě a obsahuje plno vtipných momentů na jaké už jsem si zvykl z předchozích knih. Zároveň se ale blíží finální boj a velké proroctví se má brzo vyplnit. Vztahy mezi hrdiny se vyvíjejí. Líbí se mi nápad s labyrintem a postava Daidalose. Knize dávám čtyři hvězdičky.

zdroj:veeeebookshelf.blogspot.cz

Za recenzní výtisk bych rád poděkoval nakladatelství Fragment.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva