Percy Jackson: Prokletí Titánů - Rick Riordan


Pokud nemáte přečtené předchozí knihy, raději nečtěte dál.

Autor: Rick Riordan
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 304
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Fragment


Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis? 
Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa.
Vezmeme tě s sebou, chceš?
zdroj (obálka i anotace): fragment.cz

Percy, Annabeth a Thalia vyráží společně na další akci. Percyho matka je odveze autem k akademii Westover, kam byl poslán Grover. Musel přerušit pátrání po Panovi, protože je nutné hledat další polokrevné. Na akademii by měli být dokonce dva. Mladý satyr zjistil, že jsou to dvojčata Bianca a Nico, ale Grover není jediný kdo dvojici vypátral. Na akademii je doktor Thorn, který ve skutečnosti není tak úplně člověk a dvojčat se drží jako klíště. Při souboji mezi Percym a Thornem se zjeví bohyně Artemis s družinou Lovkyň. Dál bych nerad spoileroval a tak nebudu psát o ději víc. Následují totiž některé důležité události a nerad bych vás připravil o překvapení.

Rick Riordan je autor trilogie Kronika Cartera Kanea, Percy Jackson a Olympané a také série Bohové Olympu. Kromě toho učil patnáct let angličtinu a dějepis. V současné době se věnuje naplno psaní. Celá série o Percym Jacksonovi se řadí mezi YA knihy. 

Percy Jackson je syn boha moře, Poseidóna. Druhou hlavní postavou je Annabeth, která je dcerou bohyně moudrosti a chce se stát architektkou. Grover je satyr, který si dal za cíl, že najde Pana. Plno satyrů ho hledalo, ale nikdo dosud neuspěl. Novou postavou je Thalie, dcera samotného Dia. Díky událostem v minulém díle se objevila živá a zdravá na hranicích tábora. Kromě těchto hrdinů se objeví i postavy samotných bohů, které oproti předchozím knihám dostanou více prostoru. Takže se připravte například na oslnivého Apollóna nebo Artemis.

Minule jsem si tu postěžoval na nějaké nelogičnosti. Tentokrát jsem na nic takového nenarazil a jsem tomu rád. Naopak považuji za klad, že se v knize dává více prostoru samotným bohům, kteří v příběhu už nevystupují jen jako jména, ale skutečné osoby. Samozřejmě jsou upravení pro potřeby moderního světa. Celý příběh je protkán Riordanovským humorem, který je sérii vlastní. Asi nejvíc jsem se pobavil když jedna záporná postava zasadí zuby v domnění, že vyrostou děsivé příšery a místo toho si vypěstuje heboučká koťátka. Názvy kapitol jsou stejně vtipné jako vždycky, bez toho by to snad nebylo ani ono. Už na začátku je příběh dost akční, pak tempo na chvilku trochu zvolní. A od nějaké osmé kapitoly se jedná opět o akční vyprávění. Setkáte se s některými bohy, které už znáte jako je Poseidón nebo Hermés. Ale i dalšími, kteří hned při prvním setkání dostanou docela velký prostor. Navíc je tu zástup různých příšer, které je třeba porazit. Příjemným osvěžením byl okřídlený kůň Blackjack.

Knihu bych doporučil mladším čtenářům, kteří mají rádi Řecké báje a pohádkovou fantasy. Nebo i starším pokud mají rádi totéž. Percy od prvního dílu dospěl a stejně tak jeho dobrodružství. Vztah mezi ním a Annabeth se pomalu vyvíjí a kdoví co přinese další díl. Konec knihy opět nastolil další otázky co a jak s bude vyvíjet dál a jsem tedy zvědavý na Groverův příběh a jak to bude s Thálií dál (kdo už četl ví co myslím). Knihu celkově hodnotím na  čtyři hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych rád poděkoval za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Fragment.


Komentáře

  1. Percy Jackson je úplne úžasná séria! :D Tiež mám všetky diely doma a chystám sa aj na kúpu Červenej pyramídy. Rick Riordan má neuveriteľný talent urobiť z každej situácie vtipný moment. Všetko je v jeho podaní jasné a zaujímavé, fascinuje ma, ako si poradil s celou mytológiou a ako do seba všetky detaily v jeho knihách zapadajú.
    Existujú autori, ktorí sa snažia písať dobre a potom sú tu tí, ktorí vedia písať dobre.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka