Deltora #6 - Labyrint bestie - Emily Rodda


Kdo nečetl předchozí díly až se nepřibližuje!!!

Autor: Emily Rodda
Překlad: Olga Staníčková
Počet stran: 128
Pořadí v sérii: 6
Nakladatelství: Fragment

Lief se svými přáteli získali Elbait od zlého strážce Hory děsu a pomalu se přesunují na pobřeží, kde se nachází Labyrint bestie a tím pádem i šestý ze sedmi kamenů Kouzelného pásu. Naši přátelé jsou na cestě a najednou slyší křik malých děvčátek. Zjistí, že se holčičky se topí a vydají se je zachránit. Je to ale jedna z věcí, kterou určitě neměli dělat, protože z dětí se vyklubali Elové, zlí přisluhovači Pána stínů, kteří se mohou proměnit v co je jim libo. Z náruče jisté smrti je zachrání mladík Dain, kterého jsme potkali už na hrách v Ritmeru, kde se naši přátelé zastavili při cestě do Pouště zkázy. Je sice zraněný, ale přesto je dovede do sídla povstání proti Pánovi stínů. Po malé roztržce odtud naši přátelé odcházejí a Daina berou s sebou. Protože ale všude hledají "muže, chlapce a divokou dívku s černým ptákem", tak se od nich Jasmína odpojí a nějakou dobu cestuje sama, aby nebyli tak nápadní. Znovu se spolu potkají ve chvíli, kdy loď, na které se všichni plaví, napadnou piráti a všechno jim vezmou. Přátelé se znovu dávají dohromady a sledují piráty do jejich kotviště, které je shodou okolností u vchodu do Labyrintu bestie. Podaří se našim přátelům vše získat zpátky a přežít Labyrint bez újmy na zdraví? Přečtěte si šestý díl ze série Deltora a uvidíte, co se bude dít.

Emily Rodda je pseudonym australské spisovatelky Jennifer Rowe. Pod pseudonymem píše knihy pro děti a pod svým pravým jménem píše detektivky pro dospělé.

Deltora se řadí do žánru YA fantasy. Má stejný námět jako Pán prstenů - tzn. výprava za na první pohled nemožným úkolem. Jsou stále pronásledování zlým pánem, který nyní vládne v jejich zemi. Také by se příběh dal přirovnat k Letopisům od C. S. Lewise. Hlavně tím, že děti se dostávají do nebezpečných situací.

Hlavní hrdinové jsou opět naši staří známí Lief, Barda a Jasmína. Ty už všichni dobře známe. Liefovi je šestnáct a vydal se na cestu proto, protože jeho otec, který slíbil, že drahokamy získá zpět, nemohl kvůli zranění jít sám. Barda na něj dohlíží. Vzhledem k tomu, že je to bývalý palácový strážný, tak je vycvičený k boji i obraně a může toho Liefa hodně naučit. Jasmína se k nim přidala v Lesích hrůzovlády, kde odmalička žila sama, protože šedí strážce ji odvlekli rodiče. Proto je cennou posilou jejich týmu. Umí se totiž o sebe postarat a má vytříbené smysly. Na této cestě se k našim přátelům přidává Dain. Je to mladý chlapec, který jim hned na začátku zachrání život a všichni se spřátelí a cestují spolu.

Obálka je opět moc pěkná. Na deskách je vyobrazená příšera, se kterou se budou muset vypořádat a opět je obklopená mýtickými tvory. Jak jsem již několikrát řekla, tahle tvrdá žlutá obálka se mi líbí mnohem víc, než ta předchozí měkká zelená. 

Knížka se mi opravdu líbila. Opět jsem jí měla přečtenou za jedno odpoledne, což u této série úplně normální. Bylo to zajímavé a napínavé. Musím říct, že mnohem napínavější, než předchozí díl. A to je dobře. Tuhle sérii mám opravdu moc ráda a jsem ráda, že se Fragment rozhodl pro reedici.

Hodnocení:
Jak jsem již řekla, bylo to lepší, než předchozí díl, takže se opět vracím ke svému předchozímu hodnocení a to 4,5 hvězdičky. Příběh je napínavý a strhující a všemu vévodí pěkná obálka.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka