Oltář z kostí - Philip Carter



Autor: Philip Carter
Překlad: Štěpán Jindra
Počet stran: 576
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace:
Dobrodružný konspirační román mezinárodně uznávaného autora, jenž se skrývá pod pseudonymem, v sobě snoubí to nejlepší z Dana Browna a Roberta Ludluma. Sanfranciská právnička Zoe Dmitroffová se nečekaně dozvídá, že někdo v noci v parku zavraždil její babičku Katyu, o níž se domnívala, že je už padesát let po smrti. Nedlouho poté obdrží Zoe dopis, v němž ji Katya informuje, že je to ona, kdo se nyní stává Strážkyní oltáře z kostí, tajemného artefaktu z minulosti, ukrytého v jeskyni na Sibiři a tak cenného, že se o něj začne zajímat ruská mafie, KGB, CIA i Zoeina matka, záhadná obchodní magnátka. Zoe se rázem ocitá v ohrožení, na scéně se však objevuje Ry O’Malley, drsný chlápek, který má své vlastní důvody, proč pátrat po vrazích Katyi Orlovové. Nechá se najmout na Zoeinu ochranu a společně se vydají se na cestu, aby odhalili tajemství ikony obdařené nebývalou mocí…

zdroj (obálka i anotace):bux.cz


Prolog knihy se odehrává v současnosti a čtenář je svědkem vraždy staré ženy Rosie, která žije jako bezdomovec. V další části knihy se přesuneme do roku 1937 na Sibiř, kde se z tábora nucených prací chystá uprchnout Lena Orlovová se svým přítelem Nikolajem. On se díky malému triku dostane na lůžko ošetřovny odkud spolu uprchnou pryč. V další části jsme opět v současnosti. V nemocnici je Dom u svého otce, který umírá a čekají společně na bratra Rye. Otec jim totiž chce svěřit strašlivé tajemství z minulosti. Ry ale nepřijde a tak se alespoň Dom dozvídá o velké vraždě, kterou kdysi provedl jeho táta. Díky tomu, že mu to otec vyprávěl, se Dom dostává do problémů, protože po něm jde žena s červenými vlasy. Z telefonu v baru nechává svému bratrovi vzkaz na záznamníku.
Zoe Dmitroffová, která obhajuje týrané ženy, se dozvídá o vraždě své babičky. Ta jí zanechala dopis, ve kterém jí ustanovuje další Strážkyní oltáře z kostí a posílá jí na cestu. Zoe cestou vyzvedne starý artefakt ze schránky, kde byl ukryt spolu s cívkou filmu a fotografií, ale bohužel není sama kdo po oltáři z kostí touží. Pronásleduje jí Yasmine Pooleová, žena s červenými vlasy, která sledovala i Doma. Naštěstí se k ní po cestě přidá i Ry O'Malley, který má své tajemné důvody proč jí pomáhá. Co je oltář z kostí? Podaří se ho Zoe ochránit?

Philip Carter je mezinárodně známý autor. Jeho prvotina Oltář z kostí byla dosud přeložena do více než deseti jazyků. Na jeho stránkách je také zmínka o další autorově knize, která zatím nemá název a měla by vyjít příští léto. 
Oltář z kostí se řadí do kategorie thrilleru.

Postava Zoe není žádnou křehkou květinkou, ale dokáže se sama o sebe dobře postarat. Jestli se jí pokusí někdo ublížit, může si být jistý, že skončí alespoň s pár modřinami. A vzhledem k příběhu se jí to celkem hodí. Ry je drsný chlápek, který už leccos zažil jako voják a později i agent. Díky tomu se vyzná ve zbraních a dalších věcech. Jeho kontakty na lidi co dokáží sehnat to či ono v příběhu také hrají velkou roli.

Příběh je psaný pro dospělého čtenáře a tak si autor mohl dovolit i peprnější slovník. To se týká především záporných postav, které používají opravdu hrubé výrazy, ale i Ry si občas uleví nějakou nadávkou. Samozřejmě dojde i na krev, ale nemusíte se bát nějakých kaluží nebo vyloženě nechutných popisů. V knize dojde i na milostné scény, ale jsou psány vkusně a autor nezachází do detailních popisů. Na odlehčení je i pár vtipných scén jako například scéna, kdy Zoe má vysypat obsah své kabelky. Nebudu Vám prozrazovat víc. 
Kniha od začátku chytne a stále se něco děje. Je tu ovšem scéna pronásledování, která už mi přišla trochu zdlouhavá, protože pokaždé když už to vypadalo že unikli pronásledovateli, zase se někde objevil. Ale to má v knize své vysvětlení. Hlavní kladné hrdiny provází notná dávka štěstí a tak se dostanou ze sebehorších situací, ale v jednom případě už mi to přišlo trochu moc. Jde o část, kdy se Ry skrývá pod vodou bez jakéhokoliv přístroje a vzduch občas vdechuje z pneumatiky svého auta se kterým tam vjel. Dokázal bych tedy pochopit delší čas, ale vydržet tak hodinu? Vážně? 

Pokud srovnám náš obal s tím originálním, musím říci, že se mi víc líbí ten původní. Sází víc na hlavní motiv klíče, který je na světlém podkladu a pěkně vyniká. 

Oltář z kostí bych doporučil starším čtenářům, kteří mají rádi napínavé akční příběhy s prvky mystiky. Příběh je svižný a rozhodně se u něj nebudete nudit. Vzhledem k věcem, které jsem už popsal dávám knize čtyři hvězdičky.

zdroj: veeeebokshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství Knižní klub za recenzní výtisk.


Komentáře

  1. Opravdu zajímavá recenze a popravdě, asi si knihu co nejdříve pořídím :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Saturnin - Zdeněk Jirotka