Deltora #2 - Jezero prokletí - Emily Rodda


Varování!! Kdo nečetl předchozí díl, ať se nepřibližuje.

Autor: Emily Rodda
Překlad: Olga Staníčková
Počet stran: 128
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Fragment

Druhý díl začíná na území zlé čarodějky Thegan. Musí tudy k Jezeru prokletí, kde se podle všeho ukrývá druhý drahokam z Kouzelného pásu Deltory. Theganina kouzla zapříčinila první dobrodružství, kterým musí projít.  Pomůže jim kouzelný topas získaný při minulém dobrodružství, kdy se jim podařilo porazit zlého rytíře, který kámen hájil. Protože topas vyjasňuje mysl, pomůže Liefovi vysvobodit ze zakletí velkého orla, který musel čarodějce sloužit jako strážce při vstupu na její území. A mohou pokračovat dál. Další nebezpečí, které je čeká, je setkání s celým plukem Strážců. Podaří se jim osvobodit jejich vězně - příslušníka Ralladského národa Manuse - a všichni čtyři utečou před Strážci. Schovají se na krásném místě, kde si trochu odpočinou. Manus usnul a Lief jde hledat dřevo na oheň. Najde krásnou chaloupku obklopenou svěžím zeleným trávníkem. A malý zvoneček. S Bardou a Jasmínou zazvoní a vydají se přes trávník. Příliš pozdě ale zjistí, že je zákeřná bažina, která se mírumilovně tvářila jen na povrchu. Díkybohu se z domečku vyřítí dědeček a babička a pomohou našim třem přátelům z bažiny ven. Mluví nějakou divnou řečí, které ani jeden z nich nerozumí, ale zdají se být hodní. Jasmíně se sice něco nezdá, ale chlapci už se nemůžou dočkat měkké deky a čisté postele, proto ji nikdo neposlouchá. V domku je všechno prostě úžasné. Je tam teplo, čisto a stařečci je obskakují, jak mohou. Lief je celý od slizu, který se na něj nachytal v bažině, a proto se snaží očistit topas v Kouzelném pásu. A právě v té chvíli prozří. Uvidí všechno tak, jak je to doopravdy. Teď jsme za polovinou knížky, ale dál už povídat nemůžu. Řekla bych totiž ty důležité a napínavé věci, kvůli kterým si knihu chcete přečíst, a to by ode mne bylo nespravedlivé. Nerada vyzrazuji spoilery.

Emily Rodda je pseudonym australské spisovatelky Jennifer Rowe. Pod pseudonymem píše knihy pro děti a pod svým pravým jménem píše detektivky pro dospělé.


Deltora se řadí do žánru YA fantasy. Má stejný námět jako Pán prstenů - tzn. výprava za na první pohled nemožným úkolem. Jsou stále pronásledování zlým pánem, který nyní vládne v jejich zemi. Také by se příběh dal přirovnat k Letopisům od C. S. Lewise. Hlavně tím, že děti se dostávají do nebezpečných situací.

Hlavní hrdiny jsou zde Lief, Barda a Jasmína. Nyní už jen tito tři. Vzhledem k tomu, že děj už se nijak nevětví a celou dobu sledujeme jen příběh těchto tří přátel, tak je to celkem pochopitelné. Lief je statečný a chytrý. Já vím, může to vypadat, že jeho chytrost je jen výsledkem toho, že má topas. Ale on má i svou vlastní hlavu. Barda je bývalý člen palácové stráže, který utekl z paláce a přidal se k Liefovi na cestě pro kameny do Pásu. A Jasmína je statečná a chytrá. Má lepší smysly než ostatní. Hlavně proto, že vyrůstala sama v Lesích hrůzovlády, kde na ni číhalo nebezpečí na každém kroku. Jsou tu i další postavy, jako třeba Manus, který se v tomto dílu stane součástí výpravy. Jinak postavy pouze dotvářejí děj a všechno zaplétají do nebezpečných uzlů.

Nevím, co bych měla dalšího říct k obálce. V minulé recenzi jsem říkala, že se mi mnohem víc líbí ta nová tvrdá, kterou Fragment použil v reedici. Hlavně proto, že moc nemusím zelenou. Na hřbetu knihy už je zaplněný druhý drahokam, který v této knize naši přátelé hledají. Jak jsem říkala, nemusíme dlouho přemýšlet, která kniha je v sérii která, protože na každém díle je zaplněn jeden drahokam navíc.

Celkové hodnocení:
Deltora se mi moc líbí. Příběh je skvělý a dobře se čte. Opět dávám 4,5 hvězdičky. Knížka se mi líbila úplně stejně jako první. Nechávám si ještě rezervu na další 2 řady, které jsem ještě nečetla.

zdroj: veeebookshelf.blogspot.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø