Erebos - Hra, která zabíjí - U. Poznanski


Anotace:
Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?
zdroj: fragment.cz

Hlavní hrdina Nick Dunmore chodí na jednu školu a žije celkem obyčejný život. Ale jeho kamarád Collin se začíná najednou chovat divně. Nick si to dá dohromady s tím, že na škole koluje nějaký tajemný balíček, přesněji řečeno DVD a snaží se po něm pátrat. Ale všichni, kdo s tajemným DVD mají očividně něco společného, jsou hodně tajnůstkářští a Nicka odbývají. Tajemné DVD se ale přece jen Nickovi dostane do rukou díky Brynne, která chodí na stejnou školu. Musí jí však potvrdit, že se mu nikdo nehrabe ve věcech, slíbit, že o tom nebude nikomu říkat a podobně. Když se tedy mladík vrátí po škole domů, ihned DVD vloží do počítače aby zjistil co na něm je a proč je tak úžasné. A vzápětí zjišťuje, že je na něm hra jménem Erebos. Spustí tedy instalaci a čeká, protože probíhá celkem pomalu. Potom se konečně dostává k samotnému hraní, zpočátku se v imaginárním světě pohybuje za univerzální postavu pro všechny nováčky, ale pak si vytváří svojí vlastní postavu, temného elfa jménem Sarius. Jak se Nickovi povede?

První co mě na knize zaujalo je originální obálka, výrazná červená, černá a bílá barva. Kniha vypadá jako otlučená a odřená. Na čtenáře se kouká uhrančivé oko jako by jej pozorovalo. Navíc anotace zní opravdu zajímavě a zaujme stejně jako obálka.

Hlavní postava Nick Dunmore mi byl od začátku sympatický, protože to není žádný superhrdina, ale obyčejný kluk. Má rád seriál Simpsonovi, počítačové hry, hudbu a taky hraje basketbal. Také je mi sympatická Emily, která se mu líbí. Milostná linka tu sice je, ale není to hlavní téma knihy okolo kterého by se příběh otáčel..

Na Nickovi je pěkně vidět jak se na hře postupně stává závislý. O tom knížka vlastně také je. Ukazuje jak snadno se člověk stane závislý a co to může mít za následky. Téma je v příběhu opravdu zpracováno pěkně. Příběh je vyprávěný z pohledu třetí osoby. Jednak v naší realitě a pak v té imaginární, tedy ve hře. Kromě toho jsou zde krátké části popsány z pohledu první osoby. Většinou se jedná o závěry kapitol.

Knížka se mi líbila a zvlášť konec byl hodně napínavý. Příběh opravdu stojí za přečtení a i když to není thriller při kterém vás bude mrazit, je napínavý a rozhodně se nebudete nudit. Erebos hodnotím krásnými čtyřmi hvězdičkami. 

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych rád poděkoval nakladatelství Fragment za recenzní výtisk.

Komentáře

  1. Přemýšlím, jestli si knihu pořídit.. Nakladateltví Fragment ji má v nabídce, takže bych ji vyzkoušet mohla :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem z téhle knížky byla docela hodně nadšená - asi proto, že to je vcelku originální tematika
    Takže za sebe všem doporučuju :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Mezinárodní den mužů

Měsíční chvástačka 1/2