Malé dumání s kouzly

zdroj: mezinami.cz

Je tu úterý a s ním druhý příspěvek do Týdne knižních blogerů. Dnes jsme si pro Vás připravili malé dumání na téma kouzla. Proč se nám knížky o kouzlech líbí? Proč se vlastně tolik lidí obléká jako nějaký jejich oblíbený kouzelník?

Kouzla a magické příběhy jsou náš útěk od reality. S kouzlem jde všechno rychle a snadno. Zabouchli jste si? Proč ne - stačí zašeptat Alohomora nebo mávnout prstem a je to. A další problémy všedního dne následují. Kdo z nás by si nepřál umět čarovat. Řekněte?

Kouzelníky mám ráda. Dokáží si se vším poradit. Vezměte si třeba Harryho Pottera. Ten zvládl snad úplně všechno co mohl. Od poznání svého nadání až po porážku nejhoršího černokněžníka všech dob. Dále například v knize Čas čarodějnic - podat si knížku z nejvyšší police bez použití stoličky. To by se mi líbilo, protože já dosáhnu málokam. Zdenal z Labyrintu se naučil kouzlit sám z jakéhosi Grimoáru. V Odkazu dračích jezdců zase pomocí kouzel vyvolávat živly, to nemá chybu. Umět si zapálit táborák i když máte mokré sirky, to se vyplatí :-). Měla bych sem zařadit i kouzlo osobnosti, které má Lara. Vzhledem k jejímu původu je jasné, že je to její přirozenost.

Ovšem problém je, když kouzelníku nezvládne ani nejjednodušší zaklínadlo. Třeba jako v manze Ve službách nuly. Sice to není úplně její chyba. Nebudu tady prozrazovat příběh, ale kouzlení jí nejde z určitého důvodu a výbuchy jsou na denním pořádku. Potom třeba Mrakoplaš ze Zeměplochy. Taky to nebyla úplně jeho chyba, i když... Na druhou stranu má svoje Zavazadlo, které případné problémy prostě spolkne a ještě se olízne.

Mám ráda i kouzelné seriály. Čarodějky, Sabrina a podobné. Líbí si mi, že si dokážou poradit. I když Sabrina občas udělá pěkný "kiks", vždycky se jí to povede nějak napravit. A Čarodějky jsou zase vždycky napínavé. Většinou to dobře dopadne, ale smutné díly nemám ráda.

Myslím, že by si každý rád usnadnil život nějakým kouzlem ať už by se jednalo o domácí práce nebo něco jiného. Kromě toho skoro každý kouzelník má nějakého kouzelného tvora, který mu nosí poštu nebo mu pomáhá ve chvílích smutku. Takových kouzelných tvorečků je taky plno - od kočky, sovy až po žáby a hady.

Jsou i různé způsoby kouzlení. Někdo třeba potřebuje k magii hůlku, jinému stačí kouzelná formulka.
V touze být jako naši oblíbení hrdinové se fanoušci převlékají do roztodivných kostýmů a nadšeně mávají hůlkou popřípadě plyšovým magickým zvířetem. Přehrávají si svoje oblíbené scénky nebo si jen povídají o oblíbených příbězích. Magické příběhy nás prostě přitahují -  jako útěk z reality a úžasné dobrodružství.
Něco co můžeme prožívat jen na stránkách knih, ale o to je to pro nás cennější.

To by bylo asi všechno. Říkala jsem, že to bude malé. Doufám, že se Vám náš krátký příspěvek líbil a napíšete nějaký pěkný komentář. Loučíme se a těšíme se na další setkání.





P.S. Zítra se můžete těšit na rozhovor s novou autorkou na naší literární scéně - s Martinou Wolfovou, autorkou jednoho z bestsellerů u nakladatelství Metafora.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø