Knihovna versus knihkupectví



Jak víte, tento blog píšeme dva. Dumání se nám oběma zalíbilo, ale určitě nemá cenu psát to samé dvakrát. Rozhodli jsme se proto, že spojíme své síly a napíšeme příspěvek dohromady. Myslíme, že série o dumání je určitě dobrý nápad a rádi se přidáme. Snad se u čtení našeho zamyšlení budete bavit.
Jarní dumání je série zamyšlení, které pořádá Syki.

Knihovna versus knihkupectví

Myslím, že knihovna je třeba vhodná především k povinné četbě. Přece jen se jedná o literaturu, kterou si většinou každý přečte maximálně tak jednou a ještě jen kvůli tomu že musí. Takovou knížku určitě nechcete mít v poličce. Povinnou četbu mívají i menší knihovny v malých městech a tak zapůjčení nebývá problém.

Protože nejbližší knihovna je 3 km vzdálená a je v menším městě, nemá kdovíjak široký výběr co se sci-fi a fantasy literatury týká. Přesto se tam něco najít dá. Například vtipná trilogie Goblin, Trpaslíci, Hvězdný prach a takhle bych jich mohl vyjmenovat ještě několik. Jsem rád že je tam alespoň něco. Loni dělala knihovna velkou rekonstrukci a jelikož by měla problém s uskladněním knih v nějakých jiných prostorách, půjčila všechny knihy čtenářům na delší dobu. No řekněte, kdo by takové akci odolal. Takže jsme s přítelkyní udělali velký nájezd a domů jsme spokojeně odcházeli s plným batohem a ještě taškou.
Časově člověk nebyl tolik omezován a kdybych nemusel chodit do práce, tak bych v tom ležel kdykoli by to šlo.

Ale jinak je v knihovnách člověk omezován určenou výpůjční lhůtou. Přece jen nemám vždycky na čtení náladu a nebo čas. Další věc je, že na nějaké novější knihy se v knihovně jen tak nedostane. Chápu, že není v jejich silách sehnat každou věc, která vyjde.

Do knihkupectví chodím hrozně rád, stejně jako Hanča a asi každý čtenář. Plno regálů obtěžkaných knížkami a otočné stojany, které jen čekají na nájezdy kupujících. Knížky jsou tu krásně nové, ještě voní a nemají žádné  vady na kráse od opotřebování. Výběr je omezený jenom obsahem peněženky a vkusu každého z nás. U nás nemají v obchodě mangu, ale naštěstí mi jí paní ochotně objedná a tak není žádný problém. Spokojenost na obou stranách.

Poslední dobou, ale nakupujeme hodně na eshopu nebo aukcích. Koneckonců je to pohodlný způsob jak si rozšířit vlastní knihovnu.

Takže pro nás dva je víc knihkupectví i když v poslední době preferujeme spíš eshopy. Rozhodujeme se podle recenze, obálky a anotace. Ideálně si přečteme i ukázku z knihy. Někdy si koupíme každý jednu knihu, jindy třeba dvě a někdy zas žádnou. Ceny se pohybují různě podle toho jestli to byla nějaká akce, antikvariát a tak. Rozhodně ale nepřekračujeme nějakou rozumnou hranici aby pak člověk měl na ostatní věci.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan