Impérium černé a zlaté


Anotace:
Městské státy Nížin žily po staletí v míru, byly to kolébky civilizace, prosperity a moudrosti, ochraňované smlouvami, obchodem a vírou v rozumný úsudek svých sousedů.
Ale mezitím ve vzdálených oblastech světa začalo Impérium Vos pohlcovat město za městem pomocí svých dokonale vycvičených armád, strojů a smrtícího Daru… A teď se jeho hlad po válce a dobývání stal neukojitelným.
Pouze stárnoucí Stenwold Maker, šéf špionáže, řemeslník a politik, vidí, že dlouhá doba míru je u konce. Na jeho ramenou tedy spočívá úkol otevřít oči svému lidu dříve, než černozlatá vlna zaplaví Nížiny a zničí vše, co jí bude stát v cestě.
Ale nejdříve musí zařídit, aby se on sám nestal další obětí Impéria.
Impérium černé a zlaté je spisovatelským debutem Adriana Tchaikovského, nadějného britského autora, a první část cyklu Stíny vědoucích. Tchaikovsky přišel s neotřelým nápadem – propůjčil svým knižním lidským hrdinům hmyzí schopnosti. Tím dokázal, že i dnes lze napsat kvalitní a originální fantasy, jejímž hlavním hybatelem není všemocná magie. Přidá-li se k neobvyklým postavám napětí, humor a dobrodružství jako v tomto případě, vznikne čtivá kniha vhodná pro bezmála každého čtenáře. Na své si přijde skalní příznivec fantasy románů i neznalec tohoto žánru. Začtěte se také do dlouho očekávané novinky na českém trhu a stejně jako tisíce dalších světových čtenářů budete i vy s napětím očekávat její pokračování. Stíny vědoucích vás totiž chytnou, a už nepustí…
(zdroj: zonerpress.cz)

Vosy jsou národ, který si snaží podrobit město za městem. Nyní jsou na řadě státy Nížin. Stenwold Maker se snaží všechny varovat co se chystá, ale nikdo mu nevěří. Sám přitom zažil útok Vos na město Myna. Ale to bylo před lety, kdy byl ještě mladý mechanik, zatímco teď pracuje na univerzitě. Sám tedy musí spřádat plány proti Vosám. Naštěstí má skupinku odvážných....

Vítejte ve světě, kde mají lidé vlastnosti hmyzu. Najdete tak  třeba Vážky, Vosy, Brouky, Mravence, Můry, Kudlanky, Pavouky a další. Každý národ má svoje typické vlastnosti a rysy. Kdo by nechtěl umět létat, šplhat po stěnách nebo střílet z ruky žihadla - to jsou jejich Dary. V tomto světě také existuje magie, ale na druhou stranu také plno přístrojů ať už určených k přepravě nebo boji.

Hlavních postav je několik a jelikož je kniha psaná z pohledu třetí osoby, autor mohl popisovat události z různých úhlů. Postavy si nejde nezamilovat, jednak i proto, že se nejedná o nějaké nabušené hrdiny, ale o normální lidi. Každý z nich má své obavy, nedostatky a zažívají lásky ale i zklamání. Do příběhu jsou zakomponovány rasové předsudky, otrokáŕství i rodinné záležitosti.
Knížka nabízí i pasáže o druhé straně, tedy o Vosách. I když se jedná o záporné hrdiny, mají svoje přání a sny. Prožívají problémy a stává se, že udělají věci, které vzbuzují sympatie. Věřím, že si mnoho lidí oblíbí i hrdiny z řad Vos. Každá válka má totiž dva pohledy.

Obálku a vnitřní ilustrace vytvořil Roman Kýbus a musím říct, že jde opět o výbornou práci. Dalším plusem je určitě pevná vazba. Na druhou stranu mě zamrzelo, že jsou v knize nějaké překlepy.

Jedná se o první díl dobrodružné fantasy série Stíny vědoucích, druhý by měl vyjít letošní rok. Musím říct, že mě tenhle díl opravdu zaujal a těším se na pokračování (v zahraničí vyšlo již sedum dílů a další tři mají následovat). Autor vymyslel skvělý příběh plný dobrodružství s promyšlenými postavami, které mají své cíle. Zažívají první lásky, na pozadí se rozbíhá válka a intriky.

Na závěr bych rád poděkoval nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře

  1. Hm, recenze je dost šroubovaná, aspoň se mi to tak zdá. Mám z ní takový spíše popisovací pocit, moc vlastních názorů jsi tam nenapsal. Místy je triviální, občas se mi zdá lehce klišoidní, ale není to to nejhorší, co jsem u prvních recenzí viděla. Většinou se začínajícím recenzentům vyhýbám, i když je to špatné, protože amatéři potřebují jen praxi a taky nějakou podporu do začátků. Ale, nu, raději se jim vyhýbám. :D
    Aspoň máš tu recenzi krátkou, což jsem se já osobně ze začátků nikdy naučit nedokázala. :D

    hej, v předposledním odstavci máš napsáno "sedum", docela to uhodilo do očí. Ale jinak celkem slušná recenze, i když spíše průměrná, což si asi uvědomuješ. x))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø