Gjorkové: Tajemství minulosti


Pod hladinou oceánu leží svět, o jehož existenci nemá lidstvo dodnes, ani ponětí. Dvanáctiletá Nefas o něm už pár let ví, ale teprve dnes nastal čas zařadit se mezi své. Mezi Gjorky. Nefas nechce nic víc, než najít konečně domov, pár přátel a zjistit proč vlastně musela vyrůstat stranou. V novém světě ji ale otevřená náruč rozhodně nečeká a její touha po kamarádech, se v mžiku smrskne na snahu proplout, a být neviditelná. Brzy sice zjišťuje, že pomoc může přijit z míst, odkud by ji nikdy nečekala, ale také, že kdo se ptá, mohl by dostat odpověď o kterou vlastně vůbec nestojí. Vstupte spolu s Nefas do místa, kde je všechno stejně nebezpečné, jako krásné a fascinující. Kde mají všichni svá malá tajemství a odraz minulosti je příliš silný na to, aby se dal jen tak překonat.
zdroj: krigl.cz

Nefas, které je dvanáct let, žije mezi upíry. Ale malá dívka není jednou z nich. Patří k rase zvané Gjorkové - národu, který žije pod vodou a ovládá kouzla. Proto na ní nemá vliv slunce a nepije krev. Mezi upíry nemá moc přátel, vlastně jen jednoho. Protože už je Nefas dvanáct let, musí odejít mezi své a začít se učit na škole magie. A tak odchází do neznáma s hlavou plnou otázek o své rodině a co jí asi tak čeká.
Bohužel  v novém světě jí nečeká žádné vřelé přijetí a Nefas si s tím musí sama poradit. Naštěstí si však časem najde dva kamarády, kteří s ní zažívají dobrodružství.

Při čtení vás okamžitě napadne, že jste něco podobného už četli. Ano, inspirace Harry Potterem je opravdu značná.. a ne, nemyslím to jako výtku. Upřímně řečeno dnes už těžko napíšete knížku o nějaké holce/klukovi, který chodí na nějakou čarodějnou školu aniž by někdo nepoukázal na brýlatého čaroděje s jizvou ve tvaru blesku. Ale zpátky k Nefas. 
Jako správná hrdinka podobných knih je docela odvážná, nedělá si hlavu s autoritami a ráda se baví s přáteli. Také má vřelý vztah ke svému zvířecímu mazlíčkovi (nebudu prozrazovat o jaké zvíře se jedná). Kouzlení probíhá za pomoci húlky tzv. wirgamy, ale může se kouzlit i rukou. Čeká vás originální pojetí podvodního života, zvířat, kouzel a třeba rostlin. Příběh je originální a krásně se čte. Rozhodně není problém pokud vám už je přes dvacet, stejně se budete u čtení bavit - z části i kvůli pěknému humoru, který knížka obsahuje. 

K obálce jsem se už vyjádřil na jiném blogu a v podstatě by se můj názor dal rozdělit na - před a po dočtení. Předtím jsem říkal, že je té obálky celkem škoda. Nechápejte mě špatně, netvrdím, že je obálka špatná. Spíš bych měl představu, že na ní bude hlavní hrdinka, než nějaké kruhy. Prostě nebylo na první pohled vidět, že je to obálka k příběhu o malé kouzelnici podvodního národu. Po dočtení ale musím uznat, že ornament je s příběhem úzce propojený a má tak svoje opodstatnění.

Celkově se mi kniha velmi líbila a velice se těším na další pokračování. Jediné co mi trochu vadilo byl otevřený konec. Čekal jsem nějaké uzavření, ale místo toho byl příběh utnutý v nejakčnější scéně.

Na závěr bych rád poděkoval nakladatelství Krigl za recenzní výtisk.

Komentáře

  1. Ha, jsem ráda, že je zde další, komu to přišlo tak otevřené :D Jak jsem psala přímo autorce, je to jako by Harry objevil v kapse kámen mudrců a ukončili to, protože už ho přeci má :D Moc nevysvětlenýho :D Ale na druhou stranu se neuvěřitelně těším na pokračování :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø